Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου για το προσφυγικό: 'Η ένταση του προβλήματος μας έχει ξεπεράσει'

Αρχική » Ελλάδα » Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου για το προσφυγικό: 'Η ένταση του προβλήματος μας έχει ξεπεράσει'

Όπως δήλωσαν εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου οι Δήμαρχοι, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει από την Κομισιόν την κατάργηση ή το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά. Είπαν ακόμη ότι έγινε εκτενής συζήτηση για την δημιουργία των Χώρων Υποδοχής και Τακτοποίησης των Προσφύγων (hot spots), για τα οποία οι Δήμαρχοι είπαν πως δεν μπορούν να ετοιμαστούν δίχως την εκταμίευση ανάλογων κονδυλίων.

Δεν έλειψαν από μέρους τους και οι αιχμές για την στάση που έχουν κρατήσει οι Ευρωπαίοι στην διαρκή τραγωδία που εξελίσσεται καθημερινά στο Αιγαίο.

Οι δήμαρχοι αναλαμβάνουν τον τοπικό συντονιστικό ρόλο στα νησιά, σύνδεσης των υπηρεσιών που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα, τους χώρους φιλοξενίας, την Αστυνομία, το Λιμενικό και τα Νοσοκομεία, ενώ «αυτοί υπάγονται και συνεργάζονται με τον συντονιστή της κυβέρνησης, οπότε θα υπάρχει άμεση επικοινωνία και τα προβλήματα που δημιουργούνται θα τα λύνουμε το συντομότερο», ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Επισημαίνοντας, ειδικά για τη Λέσβο το ζήτημα της ύπαρξης άταφων νεκρών, λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου, και προσέθεσε «αυτές οι αποφάσεις θα λαμβάνονται άμεσα, θα δρομολογούνται διαδικασίες εκτάκτου, όπως αυτές που τώρα βιώνουμε στα νησιά».

Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, είπε ότι στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ετέθη το ζήτημα του συντονισμού των πέντε νησιών και της κυβέρνησης και ανέφερε χαρακτηριστικά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί: «είμαστε 1.000 μέτρα από την Τουρκία, με 5.000 μερίδες φαγητό την ημέρα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τζίρο 3.500.000 δολαρίων από την άλλη πλευρά».

Προσέθεσε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε και το πώς οργανώνονται τα hot spots, ποιες μνημονιακές υποχρεώσεις πρέπει να ελαστικοποιηθούν ώστε να μπορέσουν να προσληφθούν άνθρωποι ως προσωπικό υποστήριξης, ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητα εκπόνησης ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εντός πλαισίου ΕΣΠΑ που θα περιλαμβάνει τα πέντε νησιά πρώτης γραμμής.

Σε ό,τι αφορά το εκτιμώμενο αναγκαίο προσωπικό έκανε λόγο για ενίσχυση του Λιμενικού με 25 άτομα, ενίσχυση της Αστυνομίας με επίσης 25 άτομα, «που θέλουν και εκπαίδευση -γιατί ένα μηχανάκι που χρειάζεται, εμείς το πήραμε, κατά παράβαση των κανονισμών-, και τουλάχιστον 15 άτομα στον Δήμο».

«Η Σάμος δεν έχει αστικό βάθος. Οι δύο πόλεις της έχει από 5.000 κατοίκους η κάθε μία. Αν δείτε την αναλογία, οι 5.000 πρόσφυγες που είναι σήμερα στο νησί αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο ανθρωπισμός έχει σαφές περιεχόμενο, δεν έχει μια σαφή έννοια, έχει αρμοδιότητες, πόρους και έμψυχο δυναμικό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός τους ανέφερε πως «κάμπτονται οι μνημονιακές υποχρεώσεις, μας διαβεβαίωσε πως μπορεί να υπάρχει εξαίρεση στη διαπραγμάτευση, όπως επίσης θίχτηκε και το θέμα κάμψης των κανόνων για τον ΦΠΑ, εδώ μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση με βάση το προσφυγικό, ως αίτημα για την κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση της νησιωτικής Ελλάδας».

Επισήμανε ότι τις τελευταίες 4 ημέρες πέρασαν στα νησιά το 51% του συνόλου των αφιχθέντων της περσινής χρονιάς και προσέθεσε την εναντίωσή του στην χωροθέτηση του hot spot σε μακρινή και απομονωμένη θέση.

«Οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν θάλασσα, να βλέπουν το καράβι να έρχεται, άρα το hot spot πρέπει να είναι στις παρυφές του αστικού ιστού, με συγκεκριμένο τρόπο πλήρους υποστήριξης και όχι μόνο για μια στέγη» είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκε και η παροχή καθεστώτος ειδικής προστασίας στους Σύρους, «η οδηγία 2001 του 55 που αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο για την κυβέρνηση», και προσέθεσε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε συντονισμένα και με τακτική συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου κάθε 20 ημέρες.

Η ένταση του προβλήματος μας έχει όλους ξεπεράσει

«Στην τετράωρη συζήτηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το πρώτο πράγμα που διαπιστώσαμε όλοι ήταν ότι η ένταση του προβλήματος μας έχει όλους ξεπεράσει. Δεν είναι πλέον η στιγμή για ευχολόγια ούτε για καλές προθέσεις. Αυτές θα πρέπει να αποδειχθούν με συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένες ουσιαστικές παρεμβάσεις και θεσμικές, όπου χρειάζεται», δήλωσε η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, μετά το πέρας σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, για το προσφυγικό.

«Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να συνδράμει ώστε να μπορέσει να εκπονηθεί ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στήριξης για τα νησιά τα οποία επιβαρύνονται τόσο πολύ τους τελευταίους πέντε μήνες», πρόσθεσε εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το ότι οκ. Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημα «και θα εκπονηθεί για τις δύο Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου».

Αυτό θα είναι πρόγραμμα στήριξης της τοπικής οικονομίας όσων νησιών, επιβαρύνονται από το προσφυγικό ζήτημα.

Η κ. Καλογήρου είπε ακόμη, ότι εκτός από την τεράστια ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, υπάρχει και το πολύ σοβαρό ζήτημα της επιβάρυνσης των νησιωτών σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, «επομένως προσδοκούμε πάρα πολλά από αυτό το ειδικό πρόγραμμα στήριξης».

 

Ανέφερε ότι αυτές τις μέρες αναμένει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης ενόψει Χειμώνα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει στιγμή για χάσιμο.

Επισήμανε τέλος ότι μπροστά στο επείγον του ζητήματος, «η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν μπορεί να στέκεται άλλο εμπόδιο για να έχουμε έργα και ουσιαστικές παρεμβάσεις».

Δείτε σχετικό βίντεο:

 

Τσίπρας: Όλος ο πλανήτης έχει πέσει πάνω στα νησιά σας

“Σχεδόν όλος ο πλανήτης έχει πέσει πάνω στα νησιά σας. Στις πλάτες των ανθρώπων σας, των τοπικών κοινωνιών, βρίσκεται ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο που περνάει μέσα από το μικρό μας τόπο” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες τοπικούς άρχοντες και φορείς στη σύσκεψη.

 

“Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να επικεντρώσουμε στον άνθρωπο και στο καθήκον μας, στην υποχρέωσή μας να δώσουμε ότι μπορούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στους απροστάτευτους, στους αδύναμους ανθρώπους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά στις θάλασσές μας” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Να διεκδικήσουμε λύσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο

“Πρέπει να βρούμε και να διεκδικήσουμε λύσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι καμία τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει ένα τόσο μεγάλο βάρος αν δεν υποστηριχθεί” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

“Σας κάλεσα λοιπόν για να σας ενημερώσω για τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, τις διεκδικήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και για να ενημερωθώ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στις τοπικές κοινωνίες στα νησιά. Για να δούμε πως θα μπορέσουμε ενώνοντας δυνάμεις να διευκολύνουμε, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, να παρακάμψουμε γραφειοκρατίες που πολλές φορές είναι εμπόδια στις προθέσεις μας και να δούμε με πιο τρόπο θα μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην υποχρέωσή μας να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης, της πατρίδας μας, του λαού μας σε όλη την Ευρώπη αλλά και να αναδείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης απέναντι σε μια κρίση ανθρωπιστική”είπε ο πρωθυπουργός.

Να εξαλειφθεί αυτή η πληγή

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, όμως, ότι οφείλουμε να προετοιμαστούμε “ώστε η πληγή αυτή να εξαλειφθεί. Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να την απαλύνουμε στα νησιά σας, στις τοπικές κοινωνίες που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν ένα βάρος πολύ μεγάλο”.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

 

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και την παρουσία των μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, γιατί όπως είπε το πρόβλημα αυτό έχει ανθρωπιστική διάσταση και “το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, η Πολιτεία και η Εκκλησία, για την αντιμετώπισή του είναι ίσως ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα”.

Επαίνους για της προσπάθειες τοπικής αυτοδιοίκησης και εκκλησίας

 

“Εγώ θα ήθελα να εξάρω προκαταβολικά τις προσπάθειες που έχετε κάνει μέχρι τώρα, οι φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και η Εκκλησία και οι τοπικές κοινωνίες. Θα ήθελα να πω ότι η Πολιτεία αιφνιδιάστηκε και άρα το μεγάλο βάρος το σηκώσατε εσείς στις πλάτες σας. Όμως ο σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με τις λιγοστές δυνάμεις που έχουμε -καθώς περνάμε κρίση οικονομική, μια κρίση μέσα στην κρίση- να συντονίσουμε λοιπόν δυνάμεις πάνω στον κοινό σκοπό και από την πλευρά μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διευκολύνουμε και να διεκδικήσουμε υποστήριξη γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό” είπε ο πρωθυπουργός.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια