Ο Γ. Κατρούγκαλος στον ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό

Μειώσεις μόνο στις επικουρικές συντάξεις προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας, που ενημέρωσε τα μέλη της ΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ακανθώδες θέμα του ασφαλιστικού

Αρχική » Ελλάδα » Ο Γ. Κατρούγκαλος στον ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό

 

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για το ασφαλιστικό που παρείχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στα στελέχη του κόμματος, θα κατατεθεί ολόκληρο μέσα στον Δεκέμβριο και η εφαρμογή του, όπως είναι φυσικό, θα ξεκινήσει μέσα στο 2016.

Μπορεί η πρόταση του Γιώργου Κατρούγκαλου να μην βρήκε την απόλυτη στήριξη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τα στελέχη του οργάνου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν φαίνεται πως διατηρούνται οι επικουρικές συντάξεις αν και η αρχική πρόταση του υπουργού Εργασίας ήταν να ενσωματωθούν στις κύριες. Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυτή τη λύση, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τους πολίτες που φοβούνται πως με την ενσωματωσή των επικουρικών στις κύριες ενδεχομένως να χαθούν.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις και αυτό μπορεί να προκύψει με αύξηση 1% των εργοδοτικών εισφορών. Ωστόσο είναι γεγονός πως οι συνταξιούχοι φοβούνται οτι τελικά θα υπάρξει “ψαλίδι” με το ποσοστό που θα καθοριστεί στον ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης.

Άγνωστο παραμένει ακόμα, σύμφωνα και με αυτά που ειπώθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία, κατά πόσο θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις.

Στόχος η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού

Σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου στόχος της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας.

Η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, στοχεύει:

Στην καθιέρωση της εθνικής σύνταξης με «ρήτρα ανάπτυξης».

Χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Όπως διευκρινίζουν, αυτό σημαίνει ότι σύνταξη παίρνουν όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Στην εθνική σύνταξη προστίθεται η αναλογική σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.

Οι εισφορές υπολογίζονται ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα.

Θα υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων

 

(Φωτο sooc)

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια