Αφού ευχαρίστησε ο κ. Τόσκας τον Γερμανό Πρέσβη για την προσφορά της χώρας του, κατά τις δηλώσεις του ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων και εκείνος από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης πως δεν πρόκειται να γίνει δεκτό να υπάρξουν στο Αιγαίο από κοινού περιπολίες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με την Τουρκία, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον ελληνικό χώρο ευθύνης, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα είναι αντίθετη στην εμπλοκή ενόπλων δυνάμεων με τέτοιου είδους αποστολή και τάσσεται υπέρ πιο ήπιων λύσεων. Ωστόσο, τόνισε ο Έλληνας υπουργός, πως η χώρα μας είναι υπέρ της πολυεπίπεδης συνεργασίας με την Τουρκία, ειδικά σε θέματα πληροφοριών και επανεισδοχής των μεταναστών…
«Υπάρχει ανάγκη μιας ευρωπαϊκής δράσης, που περιλαμβάνει ενίσχυση της FRONTEX , αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, την ενίσχυση των χωρών διέλευσης, όπως κάνετε τώρα, στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου, του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός Πρέσβης κ. Schoof ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «η υπάρχουσα κρίση σε ένα αριθμό από χώρες, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, μας έχει θέσει ενώπιον μιας πολύ δύσκολης κατάστασης σε όλη την Ευρώπη. Μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια πριν, βλέπαμε τις εικόνες από όλες αυτές τις χώρες στην τηλεόραση σαν κάτι πολύ μακρινό. Όμως τώρα βλέπουμε ότι αυτές οι κρίσεις και οι επιπλοκές που δημιουργούν βρίσκονται πια μέσα στις χώρες μας και μέσα στις κοινωνίες μας σε όλη την Ευρώπη».
Επίσης, ο Γερμανός Πρέσβης υποστήριξε πως «ίσως η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι περισσότερο επιβαρυμένες χώρες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεπερνά τις 400.000 ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στην Ελλάδα αυτό το χρόνο. Στη Γερμανία δεν ξέρουμε ακόμα πόσοι θα φθάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά πάρα πολλοί πιστεύουν ότι θα έχουμε από 800.000 μέχρι και 1 εκατομμύριο πρόσφυγες. Οφείλουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε κατάλληλες και αποδεκτές υποδομές στέγασης και υγιεινής και περίθαλψης.
Είναι δύσκολο να πεις έναν αριθμό, όμως νομίζω ότι ένας παράγων που θα βοηθήσει την κατάσταση, είναι η καταγραφή των ανθρώπων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ξέρουμε ποιός είναι ποιός και γιατί ήρθε στην ΕΕ. Είναι αυτό, από ό,τι γνωρίζω, βασική προϋπόθεση από την πλευρά και των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών για την αποδοχή μέρους του συνολικού αριθμού των προσφύγων.
Επιπλέον του εξοπλισμού που μπορούμε να σας προσφέρουμε σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση έχει φέτος διαθέσει το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ( UNHCR ). Πρόκειται για ένα απλό δείγμα της αλληλεγγύης μας μπροστά σε αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα που πρέπει όλοι να φέρουμε σε πέρας με σεβασμό.
Πριν από δυόμιση περίπου εβδομάδες επισκέφθηκα τη Λέσβο και απέκτησα άμεση αντίληψη της κατάστασης. Οποιοσδήποτε βλέπει τί συμβαίνει, κατανοεί ότι η μία χώρα πρέπει να βοηθήσει την άλλη ώστε να διευθετηθεί αυτή η πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση».