Σοβαρό πρόβλημα σε όλη την Καστοριά: Αυξάνονται οι επιθέσεις αδέσποτων - OlaDeka

Σοβαρό πρόβλημα σε όλη την Καστοριά: Αυξάνονται οι επιθέσεις αδέσποτων

Αρκετά πια με τις εκκλήσεις, οι αρμόδιοι να αναλάβουν επειγόντως δράση

adespota

Αυξάνονται τον τελευταίο καιρό, οι επιθέσεις αδέσποτων ζώων σε περαστικούς. Μόνο μέσα σε δύο μέρες καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά με τραυματισμούς από επιθέσεις σκύλων στο κέντρο της πόλης.

Την ανησυχία τους εκφράζουν για πολλοστή φορά οι ενεργοί πολίτες κάνοντας μάλιστα λόγω για παντελή αδιαφορία εκ μέρους του δήμου Καστοριάς και απευθύνονται στο εισαγγελέα για να παρέμβει.

Πολλαπλασιάζονται..

Το πρόβλημα «αδέσποτα ζώα» στην Καστοριά επιζητά εδώ και χρόνια την λύση του. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι αποτελεσματικό και παρά την λειτουργία του Καταφυγίου, ή τις κάποιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι Φιλοζωικές Οργανώσεις (συνήθως όμως μόνο με λόγια, καταγγελίες και εκκλήσεις), μέρα με τη μέρα αυτά πολλαπλασιάζονται και δεν υπάρχουν πλέον χώροι για να φιλοξενηθούν. Πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμια, είσοδοι πολυκατοικιών, καθημερινά κατακλύζονται από αδέσποτους σκύλους που αναζητούν τροφή, μιας και οι μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν εν μια νυκτί να τα εγκαταλείψουν νηστικά και ταλαιπωρημένα. Αγέλες αδέσποτων σκύλων συναντά συχνά κανείς – και ανάλογα την ώρα – στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε άλλα σημεία.

 «Κατανοώ το πρόβλημα των αδέσποτων όμως δεν έχουμε το δικαίωμα να περισυλλέξουμε τα σκυλιά και να τα κλείσουμε σε καταφύγιο η κάπου άλλου. Απαγορεύεται το κλείσιμο των ζώων. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να περισυλλέγουμε τα αδέσποτα σκυλιά και να τα στειρώνουμε», δήλωσε από την μεριά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  κ. Αθανάσιος Τέρψης. Ενημέρωσε παράλληλα ότι  ο δήμος έχει προσλάβει 5 κτηνιάτρους με συμβάσεις, οι οποίοι  στειρώνουν  τα σκυλιά και τα ξαναφήνουν  στο φυσικό τους περιβάλλον. «Και στο βουνό να το αφήσεις, το σκυλί έχει μάθει να ζει με ανθρώπους. Θα κατέβει στις πόλεις, γιατί ψάχνει τροφή», εξήγησε ο κ Τέρψης . Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο ο δήμος Καστοριάς έχει δημιουργήσει κάποιους χώρους που αφήνει  τροφή για να πηγαίνουν εκεί τα σκυλιά αλλά δυστυχώς, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος φταίνε και οι πολίτες που παρατάνε τα σκυλιά μόλις τα βαρεθούν.

 

Δείκτης του πολιτισμού μιας πόλης είναι και το πώς αντιμετωπίζει και τις άλλες μορφές ζωής

Να θυμίσουμε ότι από το 2001 μέχρι και σήμερα, διαιωνιζόταν στο δήμο Καστοριάς η ανεξέλεγκτη κατάσταση που αφορούσε στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Η  απερχομένη δημοτική αρχή, παρ΄ όλη την οικονομική συγκυρία, κατάφερε να υλοποιήσει το εν λόγω καταφύγιο, δίνοντας μια διαφορετική εικόνα στο δήμο, διότι ο πολιτισμός μιας πόλης κρίνεται από το σεβασμό προς τους πολίτες, ιδίως προς όσους ανήκουν σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Δείκτης όμως του πολιτισμού μιας πόλης είναι και το πώς αντιμετωπίζει τις άλλες μορφές ζωής.

Η φιλοζωία είναι στάση ζωής. Δεν γνωρίζει σύνορα και δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένη κοινωνική τάξη. Στην χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχει μακρόχρονη φιλοζωική παράδοση και είναι αναμενόμενο να υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για το ίδιο θέμα.

Πάντως ανεξάρτητα από τον τρόπο που διαλέγει ο καθένας να εκφραστεί και να προσεγγίσει επιμέρους θέματα που άπτονται της φιλοζωίας, όταν αυτό γίνεται κάτω από το πρίσμα της προστασίας των ζώων δεν μπορεί παρά να είναι θεμιτό. Πέρα όμως από αυτό οι αρμόδιοι οφείλουν να προστατεύσουν και την ασφάλεια των πολιτών, ώστε να μην κινδυνεύουν σε δημόσιους χώρους.

Της Δώρας Κωτσοπούλου 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria