'Τσεκούρι' στις συντάξεις έως και 11%

Αρχική » Οικονομία » 'Τσεκούρι' στις συντάξεις έως και 11%

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι, των οποίων το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης είναι πάνω από 1.500 ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος», δεν υπερβαίνουν τις 360.000 άτομα, δηλαδή καλύπτουν το 7,4% του συνόλου. Εάν σε αυτούς προστεθούν και όσων το μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 ευρώ (περίπου 552.000) αυτό σημαίνει ότι συνολικά όσοι συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ υπερβαίνουν τα 910.000 άτομα δηλαδή καλύπτουν το 34,3% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας.

Παράλληλα εκτροχιάστηκε από το οκτάμηνο, ο ετήσιος προϋπολογισμός για το ΕΚΑΣ, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από την αρχή του έτους έως και τον Αύγουστο, έχουν δοθεί 25 εκατ. ευρώ παραπάνω, από την πρόβλεψη για όλο το έτος. Για την ακρίβεια το κράτος έχει αναγκαστεί να χορηγήσει στους χαμηλοσυνταξιούχους, ποσό που ανέρχεται στα 541 εκατ. ευρώ, όταν η πρόβλεψη για όλο το έτος ήταν η δαπάνη να μην υπερβεί τα 516 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ότι τελικά η δαπάνη για το ΕΚΑΣ θα ανέλθει στα 950 εκατ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο, άρα είναι πιθανό η υπέρβαση της αρχικής εκτίμησης να ανέλθει στα 434 εκατ. ευρώ.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία του οκταμήνου, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν ο ΟΑΕΕ, το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ. Το ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών έχει κάνει χρήση του 81,5% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή 680 εκατ. ευρώ, από τα 834 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί. Το ΙΚΑ έχει λάβει ήδη 1,883 δισ. ευρώ από τα 2,505 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί (75,2%), ενώ ο ΟΓΑ έχει εισπράξει 2,215 δισ. ευρώ 3,277 δισ. ευρώ που είναι η ετήσια δαπάνη (67,6%).

Άρα είναι πιθανό να χρειαστεί το Κράτος να χορηγήσει πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση για τα παραπάνω ταμεία για να βγει η χρονιά και να καταβληθούν δίχως προβλήματα οι συντάξεις.

Αντίθετα, σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται η δαπάνη για τον ΟΑΕΔ, που καταβάλλει επιδόματα ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, στο οκτάμηνο έχουν δοθεί από το Κράτος 240 εκατ. ευρώ, από τα 750 εκατ. ευρώ που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός, δηλαδή η απορροφητικότητα βρίσκεται στο 32% μόλις.

 

Περισσότερα στα dikaiologitika.gr:

Όχι νέοι φόροι λέει το ΥΠΟΙΚ αλλά μεταρρύθμιση του φορολογικού

ΟΓΑ Πότε θα γίνει η πληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια