Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να κληρωθούν μέλη εφορευτικών επιτροπών - OlaDeka

Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να κληρωθούν μέλη εφορευτικών επιτροπών

Του Λεωνίδα Οικονομίδη

ekloges-2015
Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές τους κληρώνονται μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από το οικείο πρωτοδικείο και ειδοποιούνται με απόδειξη για το διορισμό τους πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία.
Το άρθρο 59 παρ. 1  του Π.Δ. 26/2012 αναφέρει:
1. «Δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι μ’ αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής, δεν μπορούν να κληρωθούν ή διοριστούν μέλη εφορευτικών επιτροπών και αν τυχόν κληρωθούν ή διοριστούν δεν μπορούν να λάβουν μέρος στη συγκρότηση των επιτροπών. Το κώλυμα ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και γι’ αυτούς που διετέλεσαν δήμαρχοι κατά την τελευταία τριετία».
Επομένως στην περίπτωση που κάποιος μόνιμος υπάλληλος κληρωθεί οφείλει να προσκομίσει εγκαίρως στο οικείο πρωτοδικείο τη σχετική βεβαίωση από την υπηρεσία του, έτσι ώστε να αντικατασταθεί.
Αγαπητοί, συνάδελφοι,
όσοι, λοιπόν, από εσάς (μόνιμοι και αναπληρωτές) κληρωθείτε και διοριστείτε μέλη εφορευτικών επιτροπών, θα πρέπει να προσκομίσετε αμέσως στο πρωτοδικείο της περιοχής σας βεβαίωση του εργοδότη, που είναι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης που υπηρετείτε.
Και επειδή ο λόγος για εφορευτικές επιτροπές, είναι γνωστό ότι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (δημοτικές, ευρωεκλογές, βουλευτικές) τα διορισθέντα και άμισθα  μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα, με αποτέλεσμα σε αρκετά εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία να διενεργείται μόνο με την παρουσία  των έμμισθων δικαστικών αντιπροσώπων και γραμματέων.
Θεωρώ και πιστεύω, πως μία αποζημίωση δύο μελών της εφορευτικής επιτροπής, θα αποτελούσε κίνητρο στο να αποδέχονται το διορισμό τους όσοι κληρώνονται.
Τέλος, όσον αφορά για το ποιος διορίζει τουςέμμισθους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών, ο νόμος αναφέρει ότι υπεύθυνοι είναι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, οι οποίοι με αξιοκρατικό… τρόπο, ορίζουν συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, ενώ η πολιτεία θα μπορούσε να διορίζει η ίδια, άνεργους νέους αποφοίτους πανεπιστημίων ή και λυκείου.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι όλα τα παραπάνω μέλη απασχολούνται σχεδόν 24 ώρες και μάλιστα κυριακάτικα!
Εύχομαι καλό και ήρεμο Σαββατοκύριακο!
Μένουμε μακριά από απίθανους, καιροσκόπουςκαι “αλεξιπτωτιστές“, υποψηφίους…
Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria