Μεταξύ των 50 πιο «έξυπνων» επιχειρήσεων διεθνώς για το 2015, οι μισές προέρχονται από τους κλάδους του Computing, των Τηλεπικοινωνιών, του Internet και των Digital Media.
Η κατάταξη των εταιρειών έγινε από την Τεχνολογική Επιθεώρηση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης – MIT Technology Review, η οποία αξιολογεί τις πιο «έξυπνες» εταιρείες του κόσμου για το 2015. Ως πιο «έξυπνες» επιχειρήσεις θεωρούνται εκείνες, που έχουν υιοθετήσει ένα «έξυπνο και απλό» επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο χαρακτηρίζεται από την εκτενή χρήση της τεχνολογίας και των υπηρεσιών.
Πρόκειται για τις: Xiaomi (δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη), Alibaba (4η θέση διεθνώς), Tencent (στην έβδομη), Netflix (στη δέκατη θέση), Google (στη 12η), ακολουθεί η Amazon (στην 13η), η Apple (στην 16η), η Voxel8 (στην 17η θέση), η Baidu (στην 21η), η Freescale Semiconductor (στην 24η), η Universal Robots (στην 25η), η Teladoc (στην 27η θέση), η Nvidia (στην 28η), το Facebook (στην 29η), η Rethink Robotics (31η), η Slack (στην 36η), η Line (37η), η Improbable (στην 38η), η Coinbase (στην 40η), η HaCon (στην 41η), η 3D Systems (ΣΤΗΝ 42η), η IBM (46η θέση), η Snapchat (47η), η Microsoft (48η) και η Uber (50η).
Άλλοι κλάδοι, που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό συμμετοχών, εκπροσωπούμενοι από μια πληθώρα «έξυπνων» εταιρειών είναι αυτός της βιοϊατρικής και της βιοτεχνολογίας, ενώ, στον αντίποδα, πολύ λιγότερο καινοτόμες, για το 2015, αποδείχθηκαν οι εταιρείες του κλάδου της ενέργειας.
Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla Motors, η οποία εκτός από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει ανακοινώσει μια σειρά έξυπνων λύσεων όχι μόνο για την αυτοκίνηση, αλλά και για τον τομέα της ενέργειας.
[Πηγή: ΣΕΠΕ]