Στην Κω δοκιμάζεται η υπομονή, η ανθρωπιά, η οργάνωση των φορέων που αντιμετωπίζουν μαζικές και αδιάκοπες αφίξεις μεταναστών.
Εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ τους γυναίκες και πολλά παιδιά, περιμένουν με αγωνία το επόμενο βήμα.
Η αναμονή είναι εξαντλητική όπως και η κόπωση, σωματική και ψυχολογική.
Στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» άρχισαν τα ξημερώματα της Κυριακής να επιβιβάζονται Σύριοι, αφού για λόγους ασφαλείας κρίθηκε σκόπιμο να μην αναμιχθούν με άλλες εθνότητες.
Ο Ταγέπ Αντίμπ από το Ιράκ ξεσπά:
«Περιμένω αλλά δεν με βοηθάνε, βοηθάνε μόνο τους Σύριους. Επειδή μας λένε δεν ξέρουμε τι γίνεται στο Ιράκ και στο Πακιστάν και το Ιράν. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Αν πως ότι είμαι από το Ιράκ με διώχνουν. Φύγε από δω.»
Μετά τα επεισόδια μεταξύ Πακιστανών, Αφγανών και Ιρακινών υπάρχει φόβος συμπλοκών και μεταξύ άλλων εθνοτήτων.
Το πλοίο αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή για περίπου 15 ημέρες. Στη συνέχεια πιθανότατα θα αντικατασταθεί από άλλο.
«Ζητάμε από τις αρχές να μας βοηθήσουν. Είμαστε μόνοι. Είμαστε μόνοι και μας είναι αδύνατον να δουλέψουμε. Είναι αδύνατον να έχουμε ανθρώπους εδώ επί 20 μέρες και να τους προσφέρουμε βοήθεια. Έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν μπορούμε πια, δεν μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια διότι έχουν ξεπεραστεί τα όρια,» εξηγεί η Ιουλία Κουραφά, υπεύθυνη επικοινωνίας των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».
Οι Σύριοι θα βρουν για τις επόμενες μέρες στέγη εντός του πλοίου. Εκεί θα ξεκινήσει ο έλεγχος των εγγράφων τους. Επιδιώκουν να τους αποδοθεί το καθεστώς του πρόσφυγα καθώς στη Συρία μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.
Συνολικά στο Ελευθέριος Βενιζέλος μπορούν να επιβιβαστούν έως 2.500 άνθρωποι. Η ανακούφιση για την Κω μπορεί να αποδειχθεί σημαντική, η λύση όμως δεν είναι οριστική.