Θύμα του νέου γύρου πολιτικής αβεβαιότητας η οικονομία 

Η βραχύβια προεκλογική περίοδος στην οποία έχει ήδη εισέλθει η χώρα είναι ικανή να μειώσει, αλλά όχι να εκμηδενίσει το μέγεθος του αντίκτυπου που προκαλεί στην οικονομία ένας νέος κύκλος πολιτικής αστάθειας, ενόψει εκλογών.

Παραδοσιακά σε κάθε προεκλογική περίοδο, οι επιπτώσεις στην οικονομία μόνο ανεπαίσθητες δεν είναι, καθώς αφορούν όχι μόνο στην εκτόξευση των δαπανών, αλλά και στην κατάρρευση των εσόδων.

Η τρέχουσα συγκυρία καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, δεδομένου ότι δεν έχει καν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της νέας συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές, την οποία η χώρα καλείται να εφαρμόσει.

Ως είθισται σε κάθε προεκλογική περίοδο, παγώνει η εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ποιος επενδυτής θα αναλάβει το ρίσκο να επενδύσει στην Ελλάδα, προτού ξεδιαλύνει η πολιτική κατάσταση της χώρας; Στον αντίποδα, ο τραπεζικός κλάδος δεν αναμένεται να αισθανθεί το βάρος του νέου γύρου πολιτικής αβεβαιότητας.

Η πρόωρη προσφυγή της χώρας στις κάλπες δεν αναμένεται να ανακόψει το μεγάλο στοίχημα του νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η διαδικασία εκτιμάται πως θα προχωρήσει όπως προβλέπουν οι αρχικοί σχεδιασμοί, καθώς η πρώτη δόση ύψους 10 δισ. ευρώ – που προορίζεται για τις τράπεζες – βρίσκεται ήδη σε ειδικό λογαριασμό του ESM.

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών. Ο στόχος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εντός του 2015 πρέπει να επιτευχθεί, ώστε να αποφευχθεί η εφαρμογή της νέας οδηγίας που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου του 2016 και προβλέπει την εφαρμογή του bail-in.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria