«Πολύ γενναιόδωρους» χαρακτήρισε τους όρους του νέου δανείου της Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι χωρίς καμία επιφύλαξη θα καλέσει τους συναδέλφους του βουλευτές να ταχθούν υπέρ του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας στην ψηφοφορία της Τετάρτης στη Μπούντεσταγκ
«Μπορώ να το υποστηρίξω με απόλυτη βεβαιότητα, εν μέρει διότι δεν έλαβα ο ίδιος ελαφρά αυτή την απόφαση… ότι το σωστό πράγμα είναι να ψηφίσουμε υπέρ» της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ανέφερε ο Σόιμπλε μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF.
Σημειώνεται ότι αν και δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Μπούντεσταγκ να μην εγκρίνει το πρόγραμμα, η ψηφοφορία θα αποτελεί ένα τεστ για την κεντροδεξιά κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, καθώς 65 βουλευτές του σχηματισμού του οποίου ηγείται η Άνγκελα Μέρκελ είχαν αρνηθεί τον Ιούλιο να υποστηρίξουν τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Η πιθανότητα να υπάρξουν νέες και μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι μεγάλη, ειδικά επειδή δεν έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης.
Ο Σόιμπλε πάντως, στη συνέντευξή του δήλωσε πεπεισμένος πως θα γίνουν βήματα που θα καθησυχάσουν το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του.
«Είμαι πολύ βέβαιος ότι θα φθάσουμε σε μια κοινή εκτίμηση και είμαι επίσης βέβαιος ότι το ΔΝΤ, τον ρόλο του οποίου έχουμε χαρακτηρίσει απόλυτα αναγκαίο, θα συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα».
Ερωτηθείς εάν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει πλέον φύγει από το τραπέζι, ο Σόιμπλε απάντησε ότι αυτό επαφίεται στην Αθήνα.
Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας παραμένει απαραίτητη για τη Γερμανία, δήλωσε και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Πρόσθεσε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα προτείνει την περαιτέρω οικονομική συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, μόνο αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις απαιτήσεις όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έως τον Οκτώβριο και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος είναι επιτυχής.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, είπε ότι δεν μπορεί να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για το είδος της ελάφρυνσης.
Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, σταθερός στη γερμανική θέση κατά ενός «κουρέματος», δήλωσε ότι «κατά την άποψη της Γερμανίας, είναι μια επιτυχία ότι δεν μιλάμε τώρα πια για μια ονομαστική διαγραφή χρέους».
Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε χθες Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι βλέπει ακόμη «περιθώρια ελιγμού», με αλλαγές στα επιτόκια δανεισμού ή στην περίοδο αποπληρωμής τους, έτσι ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος από το ελληνικό χρέος.
Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει το ενδεχόμενο μιας ονομαστικής διαγραφής χρέους της Ελλάδας, ενώ και η Ισπανία, η Φινλανδία και η Σλοβακία αντιτίθενται σε ένα τέτοιο μέτρο.