Έκτακτο Eurogroup συγκαλείται απόψε στις 20:00 όπως επιβεβαιώνει ο Γ.Ντάισεμπλουμ από τις Βρυξέλλες για την εξέταση του ελληνικού αιτήματος για προσφυγή στον μηχανισμό του ESM για δύο έτη προς κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας.
Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, υπέβαλε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση μέσω διετούς προγράμματος-μνημονίου.
Η ελληνική κυβέρνηση ζητά δάνειο 29,145 δισ. ευρώ μέχρι το 2017 για κάλυψη χρεών προς το εξωτερικό ή και το εσωτερικό και επίσης υποβάλλει αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράματος προκειμένου να μην υπάρξει στάση πληρωμών προς τους δανειστές.
Αν το δεχθούν, άμεσα η ΕΚΤ θα ανοίξει γραμμή χρηματοδότησης και θα πληρωθεί το ΔΝΤ. Αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τις 02.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδος.
Η πρόταση αφορά αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, υπέβαλε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση ζητά την απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους τρεις θεσμούς που δανείζουν την Ελλάδα και διαχειρίζονται το λεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Δύσκολο, πάντως, να το δεχθεί η Γερμανία που επιμένει στην μη απομάκρυνση του ΔΝΤ και για αυτό οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε για “παγερή” υποδοχή του ελληνικού αιτήματος.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού:
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».
Ψυχρή ήταν η πρώτη αντίδραση των δανειστών στη νέα ελληνική πρόταση. Πηγές των δανειστών τονίζουν ότι για να υλοποιηθούν οι νέες ελληνικές ιδέες απαιτείται νέο μνημόνιο.
«Ο ESM έχει κανόνες και η χρηματική βοήθεια που δίνει είναι υπό όρους, άρα απαιτείται νέο μνημόνιο και καινούρια μέτρα», απαντούν στελέχη των θεσμών.
Το αίτημα αναφέρει:
«Οπως γνωρίζετε, η χώρα αντιμετωπίζει επείγοντα και πιεστικά οικονομικά προβλήματα στο δεύτερο μισό του 2015 και για το 2016, δεδομένου ότι
– δεν έχει γίνει καμία εκταμίευση για το δεύτερο πρόγραμμα από τον Ιούλιο του 2014
– η χώρα δεν έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τις αγορές
– το πρόγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για επέκταση δεν έγινε αποδεκτό
– ο ELA δεν επεκτάθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου ήταν αναγκαίοι οι έλεγχοι κεφαλαίων για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης».
«Με δεδομένα τα παραπάνω και δεδομένου ότι σήμερα είναι η προθεσμία που έθεσε το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου για την επίτευξη συμφωνίας, η Ελλάδα ζητά υποστήριξη από τον ESM με τη μορφή δανείου δύο ετών. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή των δόσεων χρέους για τις εσωτερικές και εξωτερικές υποχρεώσεις χρέους της Ελλάδας».