Αξιωματούχοι των θεσμών υποστηρίζουν επίσης ότι δεν έχουν κάνει προτάσεις για τον ΦΠΑ – Τι προτείνει το ταμείο για την Ελλάδα.
Την ώρα που η συμφωνία φαίνεται να έρχεται πιο κοντά, δημοσίευμα του Reuters επικαλείται αξιωματούχους του ΔΝΤ που ισχυρίζονται ότι ουδέποτε το Ταμείο ζήτησε μείωση των συντάξεων. Ακόμη τονίζουν ότι η χώρα θα σωθεί μόνο με αναδιάρθρωση χρέους και τρίτο Μνημόνιο.
«Το πώς ακριβώς οι Έλληνες θα πετύχουν αυτόν τον στόχο, εξαρτάται από αυτούς. Το Ταμείο απλώς λέει, εάν δεν εξοικονομήσετε τα χρήματα με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να το κάνετε με άλλον», τόνισαν αξιωματούχοι του ΔΝΤ, στο Reuters, διατηρώντας την ανωνυμία τους. Το δημοσίευμα του πρακτορείου επικαλείται ακόμα πληροφορίες ότι το ΔΝΤ θα ήθελε να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν το αφήνουν, επιβεβαιώνοντας την εμμονή της Γερμανίας πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ επιμένουν ότι το χρέος της Ελλάδα θα αποπληρωθεί στο ακέραιο και πως δεν πρόκειται να δανείσει επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει το Reuters, οι επικριτές του Ταμείου υποστηρίζουν πως «έχει καταστρέψει την αξιοπιστία του συμβαδίζοντας με την πολιτική ελίτ στην προσπάθειά της να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης από το να επιμένουν σε διαγραφές, πρώτα από τους ιδιώτες πιστωτές και τώρα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να καταστεί το χρέος βιώσιμο».
«Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα για το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ότι ένας πολυμερής οργανισμός δεν θα πρέπει να θεσμοθετεί ειδικά συμφέροντα ενός υποσυνόλου των μελών της. Το συμφέρον του ΔΝΤ δεν ευθυγραμμίζεται απαραιτήτως με αυτό της ΕΕ και της ΕΚΤ», δήλωσε στο Reuters ο Ουσμένε Μαντένγκ, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Μάλιστα το πρακτορείο αποκαλύπτει και εσωτερική έκθεση που συντάχθηκε από το Ταμείο το 2013 και ανέφερε ότι αξιωματούχοι του ΔΝΤ είχαν αμφιβολίες το 2010 για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το δάνειό της εγκαίρως, αλλά συμφώνησαν στο σχέδιο εξαιτίας των ανησυχιών για ενδεχόμενη μόλυνση άλλων ευρωπαϊκών κρατών από την Ελλάδα.
«Δεν έχουμε κάνει προτάσεις για ΦΠΑ»
Επίσης ο Θάνος Αθανασίου στον STAR ανέφερε πώς «όπως αποκάλυψε πηγή από το περιβάλλον του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ , το Brussels Group δεν έχει προτείνει απολύτως τίποτα για τον ΦΠΑ».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «όλα τα ποσοστά, ακόμη και η ίδια η επιλογή να βρεθούν τα λεφτά από τον ΦΠΑ είναι της ελληνικής κυβέρνησης».
Με απλά λόγια, η πρόταση που φέρονται να κάνουν οι δανειστές για ΦΠΑ 23% και διαρρέεται τα τελευταία 24ωρα, δεν ισχύει.
«Η μόνη δουλειά που έχει το κλιμάκιο της Κομισιόν, το κλιμάκιο της ΕΚΤ και το κλιμάκιο του ΔΝΤ στο Brussels Group είναι να αξιολογούν, αυτά που τους φέρνει η ελληνική πλευρά» τόνισε η ίδια πηγή στο Star.