ΕΚΤΑΚΤΟ-Koμισιόν: Συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία – Προβλέπει αρχικά μηνιαία χρηματοδότηση – Τα προτεινόμενα μέτρα

EKTAKTO-Koμισιόν: Συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία - Προβλέπει αρχικά μηνιαία χρηματοδότηση - Τα προτεινόμενα μέτρα

Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 – 2018 και ζητούνται μέτρα συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ
 Συμβιβαστική πρόταση, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, καταθέτει η Κομισιόν, με στόχο να υπάρξει συμφωνία.
Κατά τις πληροφορίες, η Κομισιόν φέρεται να έχει ήδη αποστείλει εγγράφως την
πρότασή της για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος, προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Όπως αποκαλύπτει το Βήμα, η πρόταση της Κομισιόν αφορά ένα πολυσέλιδο κείμενο με τίτλο «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα».
Στο εν λόγω κείμενο τίθενται οι προΰποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από τον EFSF πρός την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το Φθινόπωρο.
Η πρώτη προϋπόθεση είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να ληφθούν τα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 – 2016.
Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία, είναι, σύμφωνα πάντα με το Βήμα, να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Οι στόχοι του προγράμματος

Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 – 2018 που είναι οι εξής:
– πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ για το 2015
– πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ για το 2016
– πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2017
– πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018

Μέτρα 5 δισ. ευρώ

Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016.


Τα μέτρα είναι:


– η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.
– Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα.
– Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος.
– Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος
– Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωποαικής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.
– Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της
– Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.
– Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ – δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους “μη προνομιούχους”.
Επίσης στο κείμενο – κατ΄ουσίαν έκθεση αξιολόγησης – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια.

Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ

Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:
H πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο).
Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες.
Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι “οπισθοβαρής” δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.
Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Οι πόροι

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:
– η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.
– το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και
– μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.
Η πρόταση της Κομισιόν έχει παραληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται ήδη στα χέρια των θεσμών και τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκλιση EwG, Eurogroup) που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Κομισιόν: Διαψεύδει την ύπαρξη συμβιβαστικής λύσης για την Ελλάδα

Την ύπαρξη συμβιβαστικής λύσης για την Ελλάδα διαψεύδει η Κομισιόν, δηλώνοντας πλήρη άγνοια για τα δημοσιεύματα περί νέας πρότασης του J.C. Juncker.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαψεύδει την ύπαρξη συμβιβαστικής πρότασης εκ μέρους του J.C. Juncker για την άρση του ελληνικού αδιεξόδου.
«Δηλώνουμε άγνοια για την υπάρξει νέας πρότασης του J.C. Juncker προς την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» αναφέρει η Κομισιόν.

Διαψεύδει και το ΥΠΟΙΚ πως έχει κατατεθεί συμβιβαστική πρόταση από την Κομισιόν

Μετά την Κομισιόν, διαψεύδει και το υπουργείο Οικονομικών πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση για το ελληνικό ζήτημα, με στόχο την οριστική επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.
“Δεν έχει κατατεθεί πρόταση για συμφωνία από την Κομισιόν”, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Tι έχει αναφέρει ήδη από τις 17 Μαΐου 2015, ώρα 22:07

Έρχεται μνημονιακή συμφωνία με «μηνιαία» αρχικά χρηματοδότηση – Οι επενδυτές μην ρισκάρουν στο θρίλερ, κρατήστε ρευστότητα

Πλησιάζουμε στο σημείο μηδέν όπου η Ελλάδα πρέπει να πάρει της αποφάσεις της, η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και συνολικά οι θεσμοί πρέπει οριστικά να ξεκαθαρίσουν το ελληνικό ζήτημα. 


Οι πρόσφατες εξελίξεις με επίκεντρο την επιστολή του ΔΝΤ που αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουνίου αλλά και την επιστολή Τσίπρα προς τους θεσμούς στις 8 Μαΐου που ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει την δόση των 764 εκατ ευρώ στο ΔΝΤ αναδεικνύουν το αυτονόητο ότι η Ελλάδα πλησιάζει στο σημείο μηδέν ή συμφωνία ή χάος. 

Ο Τσίπρας στην επιστολή του ζητούσε παράλληλα να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση μέσω εντόκων, μέσω της δόσης των 7,2 δισεκ. μέσω των κερδών από τα ομόλογα και των κερδών του ΤΧΣ. 

Το ουσιώδες στοιχείο της επιστολής – προειδοποίησης του Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού που εστάλη στις 8 Μαΐου είναι ότι η Ελλάδα πλήρωσε τελικά τα 764 εκατ ευρώ στο ΔΝΤ. 

Όμως η δραματική επιστολή Τσίπρα αποδείχθηκε απλά μια προειδοποίηση που εκ των πραγμάτων και των αντικειμενικών δυσκολιών ρευστότητας θα είναι και η τελευταία….
Η επιστολή του ΔΝΤ δεν είναι τίποτε άλλο από μια αυτονόητη διαπίστωση. 

Η Ελλάδα δεν έχει πλέον άλλη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό και ταυτόχρονα να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιουνίου που ειδικά στο ΔΝΤ φθάνουν περίπου τα 2 δισεκ. σε 5 δόσεις που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα μεταξύ 5 και 19 Ιουνίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιολογώντας τις συνέπειες της χρεοκοπίας και το όφελος – συνέπειες της συμφωνίας καταλήγει στην συμφωνία αυτό είναι 100% βέβαιο και θα συμβεί προσεχώς.
Βέβαια οι κόκκινες γραμμές δεν είναι κατακόκκινες, ούτε καν ροζ είναι πλέον απλές γραμμές που περιφέρονται συρρικνωμένες. 

Με βάση όλες τις ενδείξεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί πιθανότατα στις 25 Μαίου μια συμφωνία, όπου οι κόκκινες γραμμές θα έχουν καταρρεύσει πλην ίσως του σκέλους των μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά αυτό που θα πάρει θα είναι χαμηλότερων προσδοκιών. 

Ο βασικός σχεδιασμός ήθελε μια συμφωνία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρούσε από τις κόκκινες γραμμές αλλά θα ενοποιείτο η 4μηνη παράταση του μνημονίου με την νέα χρηματοδότηση και έτσι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εμφανίζεται ως μισοηττημένη όχι ταπεινωμένη. 

Βέβαια με όρους εθνικούς δεν πρόκειται για ήττα, η ελληνική κυβέρνηση μεταξύ του χάους και της συμφωνίας επέλεξε την συμφωνία δηλαδή το καλό της πατρίδας. 

Με όρους πολιτικούς όμως θα είναι μια ταπεινωτική συμφωνία που θα έχει καθαρά μνημονιακό χαρακτήρα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να δεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις αρκεί να ενοποιείτο το υφιστάμενο δανειακό πρόγραμμα με το νέο δάνειο – νέα χρηματοδότηση. 

Από το υφιστάμενο πρόγραμμα κάνει να λαμβάνει η Ελλάδα τα εξής
7,2 δισεκ. από την τελευταία δόση
1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών
2 δισεκ. από το πρόγραμμα Junker
1,18 δισεκ. από τα κέρδη που αποκόμισε το ΤΧΣ.
Η Ελλάδα όμως ζητάει να ενοποιηθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα και η νέα χρηματοδότηση ύψους περίπου 30 δισεκ. που θα εμπεριέχει όσο το δυνατό μικρότερο δάνειο.
Π.χ. ζητάει η Ελλάδα να αυξηθεί η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα Juncker από 2 στα 10 ή 15 δισεκ. ευρώ.
Επίσης να αυξηθεί το όριο των εντόκων γραμματίων από 14,9 δισεκ στα 18 -18,5 δισεκ. ευρώ δηλαδή αύξηση 3 δισεκ.
Με βάση αυτό τον σχεδιασμό η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει χρηματοδότηση έως 44 δισεκ. ευρώ.
Γι΄ αυτά τα 44 δισεκ. ευρώ η Ελλάδα θα δεχόταν πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που ζητάει η Ευρώπη πλην της μείωσης των συντάξεων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να αντιπροτείνει μια νέα λίστα ισοδύναμων μέτρων ώστε να αποφευχθεί η μείωση των επικουρικών.

Η νέα εξέλιξη που δεν είναι… θετική για την Ελλάδα…

Η νέα εξέλιξη φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα.
Η ΕΕ, το ΔΝΤ και γενικώς οι θεσμοί ζητούν πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δηλαδή να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει όλες τις κόκκινες γραμμές και έναντι αυτών….να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα μερικώς και τμηματικά και ουσιαστικά μηνιαία καθώς τα χρήματα που θα δοθούν θα καλύψουν τις ανάγκες μόνο του Ιουνίου για τον Ιούλιο και Αύγουστο θα χρειαστεί η Ελλάδα νέα χρηματοδότηση.
Ουσιαστικά η 5η αξιολόγηση της Ελλάδος από τους θεσμούς θα περιλαμβάνει πλήρη μέτρα- μεταρρυθμίσεις έναντι τμηματικής χρηματοδότησης που θα αφορά τον μήνα Ιούνιο και θα ακολουθήσει νέα συμφωνία για την νέα χρηματοδότηση.
Αυτή είναι και η παγίδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να υποστεί τις πολιτικές συνέπειες, σπάζοντας τις κόκκινες γραμμές και αποδεχόμενος μνημόνιο αλλά η ΕΕ παγιδεύει την Ελλάδα….στην τμηματοποίηση της χρηματοδότησης εξέλιξη που αποτελεί και το χειρότερο σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι το χειρότερο σενάριο γιατί ουδείς γνωρίζει αν η ΕΕ ζητήσει νέα μέτρα για την τρίτη χρηματοδότηση.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα ζητηθούν νέα μέτρα.

Τι καλύπτεται με την τμηματική χρηματοδότηση και ποιες οι πολιτικές συνέπειες;

Αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με όλες τις μεταρρυθμίσεις θα λάβει τμηματική χρηματοδότηση και αυτό σημαίνει ότι καλύπτονται οι υποχρεώσεις του Ιουνίου ειδικά στο διάστημα 5 με 19 Ιουνίου, το ερώτημα που εγείρεται είναι ποιες θα είναι οι πολιτικές συνέπειες;


Σε εθνικό επίπεδο η Ελλάδα θα έχει χρηματοδότηση άρα θα έχει διασωθεί. 

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει υποστεί σοβαρή ιδεολογική ήττα.
Όμως ακόμη και όσοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση πρέπει να συνεκτιμήσουν ότι ο Τσίπρας και η ομάδα διαπραγμάτευσης δεν μπορούσαν ουσιαστικά να διαπραγματευτούν έναντι αυτών που δανείζουν την Ελλάδα. 

Όσοι θεωρούν ότι θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δεν εκτιμούμε ότι αυτό θα συμβεί. 

Όσοι π.χ. αποφασίσουν να ρίξουν την κυβέρνηση θα υποστούν και τις συνέπειες της πτώσης, θα κάνουν πράξη τα περί αριστερής διακυβέρνησης με κίνδυνο να φέρουν πάλι αυτούς που απέτυχαν και αποδοκιμάστηκαν. 

Βέβαια με όρους ρεαλιστικούς η αντιπολίτευση είναι τόσο κατακερματισμένη που ακόμη και αν προκηρύσσονταν εκλογές πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρώτο κόμμα αυτό είναι 1000% βέβαιο. 

Σε αυτή την φάση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένος να είναι πρώτος και να κυβερνάει…
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να πιουν ομαδικά το πικρό δηλητηριώδες ποτήρι της ταπείνωσης με όρους ιδεολογικούς και πολιτικούς αλλά το αντίδοτο σε αυτό θα είναι ξεκάθαρα η διάσωση της Ελλάδος.

Τι πρέπει να πράξουν οι επενδυτές

Επειδή το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο για την Ελλάδα και θα ειπωθούν πολλά, είτε ως μπλόφα, είτε ως μορφή τακτικισμών, είτε ως πραγματική διαπραγμάτευση, είτε ως φόβος…. οι επενδυτές ειδικά του χρηματιστηρίου, θα ήταν σκόπιμο να μην πάρουν ρίσκα στις μετοχές.


Καλύτερα αυτές τις πολύ θολές και αβέβαιες ημέρες να έχουν αυξημένη, πολύ αυξημένη ρευστότητα και να είναι έτοιμοι να τοποθετηθούν στο χρηματιστήριο και στις μετοχές των τραπεζών την κατάλληλη στιγμή. 

Οι επενδυτές πολύ βραχυχρόνια να μην ρισκάρουν με το θρίλερ, καλύτερα να παρακολουθείς το θρίλερ αποστασιοποιημένος παρά να συμμετέχεις, δεν ξέρεις ποτέ την έκβαση ενός θρίλερ (από αλλού περιμένεις τον δολοφόνο και από προκύπτει)
Συμφωνία θα υπάρξει, το υποστηρίζουμε σταθερά πολλές εβδομάδες, αλλά μέχρι να υπάρξει η συμφωνία και τα μέτρα να ψηφιστούν από την βουλή – γιατί πρέπει τα μέτρα να ψηφιστούν από την βουλή – είναι 100% βέβαιο ότι οι διακυμάνσεις στην αγορά θα είναι ακατάλληλες για τους περισσότερους επενδυτές. 

Οι ελάχιστοι των ωριαίων trading θα συνεχίσουν να ρισκάρουν…

Τι έχει αναφέρει το www.bankingnews.gr στις 18/5 από τις 00:31

Τα πρώτα σημεία της συμφωνίας: Επαναφορά της έκτακτης εισφοράς για πάνω από 35 χιλ – Οι στόχοι για το πλεόνασμα

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια με τα μέτρα στα οποία φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση και δανειστές, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια λόγω έλλειψης ρευστότητας. 


Την ίδια στιγμή, επανέρχονται από το 2017 οι υψηλοί στόχοι στα πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ από 1% για το 2015 και 1,5% του ΑΕΠ για το 2016, ενώ «παγώνουν» οι 15.000 προσλήψεις μετά από απαίτηση του ΔΝΤ. 

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο τραπέζι των συζητήσεων, μαζί με το μείζον θέμα του ΦΠΑ, βρίσκεται και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία φαίνεται να λαμβάνει τελικώς μόνιμο χαρακτήρα, αντί να καταργηθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο παραμένει αλλά πρόκειται να επανέλθει στα προ της 1-1-2015 επίπεδα για εισοδήματα άνω των 35.000 τα οποία σ’ αυτή την περίπτωση θα απολέσουν την έκπτωση του 30% που είχε αποφασιστεί για φέτος. 

Όσον αφορά στο ΦΠΑ, το παιχνίδι της «κολοκυθιάς» για τον ενιαίο συντελεστή καλά κρατεί αφού για κάθε εξαίρεση που ζητάει η ελληνική πλευρά οι εμπειρογνώμονες των δανειστών ανεβάζουν όλο και ψηλότερα τον συντελεστή.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι σημερινοί συντελεστές (23%, 13%, 6,5%) θα καταργηθούν και στη θέσης τους θα μπουν δύο συντελεστές: ο ενιαίος και ένας χαμηλός στον οποίο θα ενταχθούν σίγουρα τα φάρμακα και ορισμένα άλλα προϊόντα (ψωμί, γάλα, αυγά κλπ), τα οποία βαρύνουν ιδιαίτερα το «καλάθι» της νοικοκυράς.

Σε ότι αφορά την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το νέο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει κατάργηση της έκπτωσης του 30% μόνο για τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ. 
Στον αντίποδα, διατηρείται η έκπτωση που τέθηκε από φέτος σε ισχύ για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα και μέχρι αυτό το όριο. 

Από την επαναφορά των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς στα αρχικά επίπεδα μόνο για όσους βρίσκονται στα ρετιρέ της κλίμακας η κυβέρνηση στοχεύει σε εισπράξεις 200 με 220 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν. 

Οι επιβαρύνσεις δεν περιορίζονται σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά αφορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με ετήσιο καθαρό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ που θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο ένα «καλό όριο» πάνω από το οποίο η έκτακτη εισφορά δεν πρέπει να είναι ψαλιδισμένη.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά το 2010 που ξεκίνησε η εφαρμογή του σκληρού αυτού μέτρου η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται μειωμένη κατά 30% σε όλα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές 1% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, 2% για εισοδήματα από 20.001 έως 50.000 ευρώ, 3% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ και 4% για υψηλότερα εισοδήματα. 

Οι συντελεστές δεν επιβάλλονται κλιμακωτά αλλά στο συνολικό εισόδημα, ενώ το κόστος από τη μείωση φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό που τα προηγούμενα χρόνια απέδιδε περί τα 1,4 δις. ευρώ. 

Επίσης, το ψαλίδι κατά 30% στην έκτακτη εισφοράς από την 1η Ιανουαρίου 2015 οδήγησε σε αύξηση των μηνιαίων αποδοχών μισθωτών και συνταξιούχων.

Αυτές ξεκινούν από 3 ευρώ για όσους βρίσκονται στην κόψη της έκτακτης εισφοράς, με ετήσιες καθαρές αποδοχές ελάχιστα πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ και 20 ευρώ τον μήνα για μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. 

Με τα νέα σενάρια οι τελευταίοι φορολογούμενοι χάνουν την έκπτωση.

Οι επερχόμενες αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ και της έκτακτης εισφοράς πρόκειται να κλειδώσουν στον τρίτο και άκρως καθοριστικό κύκλο των συζητήσεων που έχει ξεκινήσει η ελληνική πλευρά με τους δανειστές.

Τι προέβλεπε το περίφημο mail Χαρδούβελη

1. Ενοποίηση συντελεστών ΦΠΑ
2. Αύξηση του ΦΠΑ σε τουριστικές επιχειρήσεις από 6,5% στο 13%, αντί για αύξηση ΦΠΑ σε νησιά.
3. Εφαρμογή «λοταρίας» με κληρώσεις αποδείξεων
4. Μείωση επικουρικών συντάξεων.
5. Ανασχεδιασμός του ΕΚΑΣ
6. Επαναφορά της έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης στα αρχικά επίπεδα ( κατάργηση της έκπτωσης του 30%)
7. Κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (15ετία)
8. Αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια

www.bankingnews.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria