Το ρούβλι έχει μέχρι στιγμής την καλύτερη επίδοση το 2015
Με ένα νέο πρόβλημα είναι αντιμέτωπος ο ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, που λίγοι θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει: το ρούβλι αρχίζει να γίνεται πολύ ισχυρό.Το νόμισμα που πέρυσι είχε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κυριοτέρων νομισμάτων, σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, φέτος παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση και ενώ αυτό υποστηρίζει τα κρατικά ομόλογα, οδηγώντας τις αποδόσεις σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, πιέζει παράλληλα τα έσοδα από τις ρωσικές εξαγωγές.
Παρά το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου έχει λίγο μεταβληθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2015, όταν η τιμή μετατραπεί σε ρούβλια διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.
Η πορεία του νομίσματος το 2014 βοήθησε τη Ρωσία να κρατήσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό στο 1% του ΑΕΠ, καθώς το ρούβλι αποδυναμώθηκε με την πτώση 50% του πετρελαίου.
Πλέον, με την εκεχειρία στην Ουκρανία και το δέλεαρ της υψηλότερης απόδοσης των ομολόγων να προσελκύουν επενδυτές, η ρωσική κυβέρνηση βλέπει τα αντίθετα αποτελέσματα.
«Το παρόν επίπεδο του ρουβλίου είναι ήδη “άβολο” για τον προϋπολογισμό, αν ληφθεί υπόψη ότι η τιμή του πετρελαίου σε ρούβλια είναι ήδη χαμηλή», σημειώνει ο Vladimir Bragin, επικεφαλής έρευνας της Alfa Capital στη Μόσχα.
«Προκειμένου να επιτευχθεί μια μακροοικονομική σταθερότητα, η Ρωσία πρέπει να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και ένα ασθενέστερο ρούβλι είναι ένας εύκολος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό», σημειώνει.
Τα κέρδη 12% του ρουβλίου αυτόν τον μήνα καθιστά ευκολότερο για την διοικήτρια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων φέτος, μετά την αύξησή τους στο 17% τον Δεκέμβριο προκειμένου να ανακόψει τη διολίσθηση του νομίσματος.
Μέχρι τώρα το 2015, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το επιτόκιο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Ενώ σύμφωνα με τον Bargin της Alfa Capital η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει τις αγορές ξένων νομισμάτων προκειμένου να περιορίσει τα κέρδη του ρουβλίου, οικονομολόγοι της Capital Economics στο Λονδίνο διαφωνούν.
Οποιαδήποτε μέτρα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας για την ενίσχυση του προϋπολογισμού επηρεάζοντας τη συναλλαγματική ισοτιμία, θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της, μετά την κίνηση της διοικήτριας της κεντρικής τράπεζας πέρυσι να προχωρήσει σε ένα ελεύθερο κυμαινόμενο νόμισμα, προκαλώντας πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.
Η απόδοση του ρουβλίου είναι μέχρι τώρα φέτος η μεγαλύτερη παγκοσμίως και πάνω από έξι φορές του ποσοστού της ινδικής ρουπίας, του δεύτερου σε απόδοση νομίσματος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Το ρούβλι ενισχύθηκε την Πέμπτη κατά 2,9%, στα 52,1360 έναντι του δολαρίου, ενώ μέχρι στιγμής φέτος έχει καταγράψει κέρδη 16%, ύστερα από πτώση 46% το 2014.
Η τιμή του πετρελαίου Brent διαμορφώθηκε την Πέμπτη στα 57,16 δολάρια το βαρέλι.
Μια τιμή του πετρελαίου στα 56 δολάρια θα μπορούσε να συνεπάγεται μια ισοτιμία του ρουβλίου στα 60 έναντι του δολαρίου και η τρέχουσα ενίσχυση είναι «κάπως υπερβολική», θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική προσαρμογή της Ρσίας, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
«Ένα ισχυρότερο ρούβλι διαβρώνει τα οικονομικά οφέλη» από την υποτίμηση, επισημαίνει ο Bragin της Alfa και προσθέτει ότι «αυτό δυσχεραίνει τον έλεγχο του ελλείμματος του προϋπολογισμού».
www.bankingnews.gr