Η καθοδική πορεία της οικονομίας της Ρωσίας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις γουνοποιητικές και γουνεμπορικές επιχειρήσεις της Καστοριάς και της Σιάτιστας, των μοναδικών περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελούν παραγωγικά κέντρα της γούνας και ανταγωνίζονται την Κίνα που είναι ο
γίγαντας της αγοράς.
Από την έναρξη του έτους περισσότεροι από 500 τεχνίτες και εργάτες της γούνας έχουν χάσει την εργασία τους, καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν αναστείλει την δραστηριότητά τους λόγω της αδυναμίας να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην Ρωσική αγορά.
Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη έκθεση γούνας στην χώρα μας, αυτή στην Αθήνα στο εκθεσιακό κέντρο του «Ελ. Βενιζέλος» υπό την ονομασία Fur Excellence in Athens, International Fur Fair 2015, όπου οι θεσμικοί παράγοντες του κλάδου, αλλά και οι επαγγελματίες εξέπεμψαν SOS για την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα.
Σήμερα η γούνα είναι το μοναδικό προϊόν, που η Ελλάδα εξάγει σε 58 διαφορετικά κράτη. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η γούνα όχι μόνο για την οικονομία της Καστοριάς και της Σιάτιστας, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής, όπως τα αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, Δημήτρης Κοσμίδης:
1. Το 99% το παραγόμενου προϊόντας εξάγεται, το 83% απ’ ευθείας στο εξωτερικό και το 16% σε ξένους τουρίστες που έρχονται στην χώρα μας.
2. Οι ετήσιες άμεσες εξαγωγές της τριετίας 2011-2013 κινήθηκαν μεταξύ 270-310 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μαζί με τις πωλήσεις στον Τουρισμό και τις ενδοκοινοτικές πωλήσεις κυμαίνονται σε ένα σύνολο περίπου 320-350 εκατομμυρίων ευρώ. Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ των εξαγωγών του κλάδου των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων. Επιπλέον εάν συνυπολογιστεί ο κύκλος εργασιών των λιανικών πωλήσεων σε τουρίστες τρίτων χωρών (180.000.000), ο κλάδος της γουνοποιίας κινείται σε ποσά εξαγωγών άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ.
3. Η γουνοποιία είναι ίσως από τους ελάχιστους κλάδους που έχουν απομείνει στη χώρα μας εντάσεως εργασίας, καθώς το 85% της επεξεργασίας του προϊόντος κατασκευάζεται στο χέρι.
4. Ο Νομός Καστοριάς και η Σιάτιστα είναι στην έβδομή θέση στην κατάταξη σε εξαγωγές από όλους τους Νομούς της χώρας μετά από την Αττική, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα, Μαγνησία και Υπόλοιπο Αττικής. Δηλαδή σε Νομούς που έχουν το λιγότερο το τετραπλάσιο μέγεθος πληθυσμού και το τριπλάσιο επιχειρήσεων.
5. Το 60% των επιχειρήσεων στην Καστοριά και τη Σιάτιστα είναι γουνοποιητικές επιχειρήσεις (περίπου 2.500 επιχειρήσεις).Το προσωπικό που απασχολείται άμεσα και έμμεσα από αυτές, υπολογίζεται σε άνω των 10.000 χιλιάδων, το 50% περίπου δηλαδή του πληθυσμού Νομού Καστοριάς και του Δήμου Βοίου.
Για να μην γκρεμιστεί και ο αυτός ο πυλώνας της Ελληνικής Οικονομίας, όπως πολλοί άλλοι κατά την περίοδο της κρίσης, η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Fur Europe ενημέρωσαν κυβερνητικά στελέχη, πολιτικούς και πολιτευτές για τα προβλήματα του κλάδου, ενώ παράλληλα η Fur Europe εξήγησε πόσο πιο επιβαρυντική είναι για το περιβάλλον η χρήση της τεχνητής γούνας, που είναι βιομηχανικό προϊόν σε σχέση με τη φυσική.
Την έκθεση επισκέφθηκε και ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαρά, ο Υφυπουργός Επικρατείας κ. Tέρενς Κουίκ, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Κοσμίδη με τον Πρόεδρο του Ποταμιού κ. Σ Θεοδωράκη. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση ενημέρωσης παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Π. Σγουρίδη, του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Α. Παπαδεράκη, των Βουλευτών Ν.Δ. κα. Μ. Αντωνίου, κ. Κ. Σκρέκα, αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους κ. Μ. Μυτιληνάκη (Διευθυντή και Υπεύθυνο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ), Π. Ζαγάρα (Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καστοριάς), των ΑΝΕΛ κα. Σ. Παπαθωμά (Υποψήφια ΑΝΕΛ Ν. Καστοριάς) , κ. Γ. Ζησιμάτου (Υπεύθυνο στον Παραγωγικό Τομέα), κ. Κ. Στεφανάκου και κ. Ε. Γεωργούλα (Συνεργάτες του κ. Ζησιμάτου ), του κ. Π. Κουκουλόπουλο (πρώην Υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) και Π. Περιβολάρη (Υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Καστοριάς), από Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας του κ. Θ. Ζυμπίδη (Εντεταλμένο Σύμβουλο σε θέματα Γούνας ) και από το Δήμο Καστοριάς ο Αντιδήμαρχος κ. Δ. Πετρόπουλος.
Οι θεσμικοί παράγοντες της γούνας ζήτησαν από όλους, αλλά κυρίως από την Κυβέρνηση, να συμβάλλουν σε δύο τομείς, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων έτσι ώστε να μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να εξάγουν στην Κίνα πολύ πιο εύκολα από ότι συμβαίνει σήμερα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό προϊόν θεωρείται ανώτερο του Κινέζικου και γι’ αυτό το Made in Greece η το Made in Kastoria στην γούνα είναι αντίστοιχο με το Made in Italy στη μόδα.
Για το δεύτερο θέμα ήδη έχει αποσταλεί σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο κ. Παπαδεράκης δεσμεύτηκε να ενημερώσει τον κ. Δραγασάκη προκειμένου να έχει και τη γούνα στην ατζέντα του στις συζητήσεις που έχει με τους Κινέζους.
Για το πρώτο θέμα η ΕΟΓ κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις ΕΣΠΑ που βασίζονται σε τέσσερις άξονες: Τον Σχεδιασμό, τα περιβαλλοντολογικά, τα προβλήματα των επιχειρήσεων και την εξωστρέφεια με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι δυναμικά αντιδρά το τμήμα οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, που με την ευκαιρία της έκθεσης απαίτησε ούτε λίγο ούτε πολύ την πλήρη κατάργηση κάθε δραστηριότητας γύρω από την γούνα. Μάλιστα ο συντονιστής της σχετικής ομάδας, κ. Θ. Δημητρακόπουλος ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία