Δωρεάν σπιρομετρήσεις προσφέρει για δεύτερη χρονιά η εκστρατεία «Αναπνέω» στο πλαίσιο των αγώνων Run Greece, που πραγματοποιούνται σε επτά πόλεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στον Ημιμαραθώνιο και στο Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
Πρώτος σταθμός της εκστρατείας ήταν το Ηράκλειο Κρήτης στις 26 Απριλίου, και ο αμέσως επόμενος σταθμός είναι ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας στις 3 Μαΐου. Ακολουθούν τα Ιωάννινα (10 Μαΐου) και η Καστοριά (17 Μαΐου). Τον Ιούνιο η εκστρατεία θα επισκεφθεί τα Κύθηρα και θα συνεχίσει τη διαδρομή της στην Αλεξανδρούπολη (27 Σεπτεμβρίου) και στην Πάτρα (11 Οκτωβρίου), καταλήγοντας στο Μαραθώνιο της Αθήνας (8 Νοεμβρίου).
Η εκστρατεία «Αναπνέω» στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών, καθώς και πρόγραμμα δωρεάν σπιρομετρήσεων σε όλη την Ελλάδα. Η εκστρατεία ως επίσημος υποστηρικτής του ΣΕΓΑΣ, προβάλει ιδιαίτερα την αξία της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής αγωγής στους ασθενείς από εξειδικευμένους πνευμονολόγους, ώστε να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής τους.
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και τους αναγκάζει σε συχνή νοσηλεία.
Περισσότερα από 450-500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ η ίδια ασθένεια προκαλεί τον θάνατο 3 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως. Υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας.
Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα, καθώς η επίπτωσή της φτάνει στο 8,4% στο γενικό πληθυσμό (11,6% στους άντρες και 4,8% στις γυναίκες).
Χαρακτηριστικό είναι πως η ΧΑΠ αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή ασθένεια, καθώς στην Ευρώπη μόνο το συνολικό ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η νόσος υποδιαγιγνώσκεται, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επιτακτική ανάγκη.