Η +Εργασία (Εθελοντική Εργασία Καστοριάς) συμμετείχε με εκπρόσωπό της στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειριών”Little Big Things in Europe and our Local Communities”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Santa Venera της Μάλτας μεταξύ 17 εώς 21 Ιανουάριου του 2015.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν περιοχές αντίστοιχου μεγέθους της Καστοριάς και παρουσιάζονται διάφορες πρακτικές με τις οποίες μικρές πόλεις μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να υλοποιήσουν μεγάλα για το μέγεθός τους πράγματα. Η ανταλλαγή των εμπειριών και ο απολογισμός της κάθε πόλης για το τι κατάφερε μέχρι κάθε νέα συνάντηση, δίνει ιδέες για το πώς μπορεί να αξιοποιηθούν αντίστοιχα οι τοπικές για κάθε περιοχή δομές και φορείς.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και διάφοροι φορείς της τοπικής κοινωνίας που θεματικά συνάδουν με τους στόχους που τίθενται κάθε φορά στις συναντήσεις. Οι στόχοι αυτοί πάντως γενικά περιστρέφονται γύρω από την ανταλλαγή εμπειριών σε τομείς όπως η αλληλεγγύη, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, η αειφόρος ανάπτυξη, η προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής κλπ. Στόχοι δηλαδή που αντιπροσωπεύουν τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης των λαών.
Τι παρουσίασε η +Εργασία στη Μάλτα
Η +Εργασία (Εθελοντική Εργασία Καστοριάς) δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια με τον κοινωνικό αποκλεισμό (Αναπηρία και μετανάστες) καθώς και με το φυσικό περιβάλλον τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο των δράσεών της έχει συνάψει συνεργασίες με αντίστοιχες οργανώσεις εθνικής εμβέλειας (ΜΚΟ Καλλιστώ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κλπ), καθώς και διεθνείς εμβέλειας οργανώσεις (Διεθνής Αμνηστία). Έτσι τοπικά θέματα όταν συντρέχουν οι “λάθος” λόγοι μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε εθνικά ακόμα και διεθνή. Αυτοί οι λάθος λόγοι μπορεί να αφορούν καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιβαλλοντική υποβάθμιση ή ολιγωρία των υπεύθυνων θεσμών.
Επιγραμματικά, η παρουσίασή μας περιέγραψε τις δράσεις μας και έγιναν κάποιες αναφορές σε θέματα Δημοκρατίας (Το δίλλημα ελευθερία ή ασφάλεια και το πώς επιδρά στην περιστολή των δικαιωμάτων). Να αναφέρουμε ότι η συνάντηση έγινε ενώ ακόμα ήταν νωπή η τρομοκρατική ενέργεια στα γραφεία του CharlieHebdo στη Γαλλία.
Επίσης το πώς από ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ που διοργάνωσε η +Εργασία, προέκυψαν οι συνεργασίες για την δημιουργία των ΕΝ.ΔΗΜΟ. (Ενεργοί Δημότες Καστοριάς), μιας ομάδας που συμμετείχε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές κερδίζοντας μάλιστα και μια έδρα. Οι ΕΝ.ΔΗΜΟ. λειτουργούν σήμερα ως δημοτικό παρατηρητήριο προωθώντας την διαφάνεια και την συμμετοχή του δημότη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του Δήμου Καστοριάς.
Πέρα από τις συστάσεις όμως η +Εργασία έβαλε τις βάσεις για διεθνείς σχέσεις και ανταλλαγή προβληματισμών . Μέσα από τις γέφυρες που έστησε το πρόγραμμα Little Big things in Europe and ourLocal Communities μπορούμε πλέον να ανταλλάξουμε άμεσα απόψεις για κοινά ενδιαφέροντα και να πράξουμε η να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη από κοινού, απεξαρτημένοι από το αποστειρωμένο εθνικό ή τοπικό περιβάλλον και ενεργώντας άμεσα ως πολίτες της Ευρώπης.
Τι μάθαμε στο LBTinEU στη Μάλτα.
Στο πρόγραμμα LBTinEU (Little Big things in Europe and our Local Communities) συμμετείχαν πέντε περιοχές της Ευρώπης με τις αντιπροσωπείες τους. Η περιοχή που μας φιλοξένησε ήταν η Santa Venera της Μάλτας. Ένα προάστιο της πρωτεύουσας Βαλέτα.
Συμμετείχαν επίσης ο Δήμος Καστοριάς από την Ελλάδα, η πόλη Lousa της Πορτογαλίας, Το Ciderno και το σύμπλεγμα δήμων Locride από την Ιταλία (Καλαβρία) και η πόλη Bram από την Γαλλία.
Οι τομείς ενδιαφέροντος πολλοί και οι ιδέες αρκετές. Η Πορτογαλική αντιπροσωπεία της Lousa μας δίδαξε πώς μια μικρή πόλη μπορεί να εκμεταλλευτεί την εταιρική ευθύνη εταιρειών όπως η Microsoft παράγοντας ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές προτάσεις όπως αυτή της Insignio Labs:
http://www.insigniolabs.com/en/flutemaster/
Παράλληλα με τα κέρδη που αποφέρει η παραπάνω ηλεκτρονική εφαρμογή μπορεί να εξοπλίζει τις προσχολικές υποδομές της. Είναι μια πολύ καλή πρακτική ώστε μια υπέρ-κερδοφόρα πολυεθνική να λειτουργήσει προς όφελος της κοινότητας βοηθώντας έμμεσα μια κοινωνική πολιτική από τις εκεί τοπικές δομές.
Αυτό μας βάζει σε σκέψεις να αναρωτηθούμε εάν και η Καστοριά μπορεί να εκμεταλλευτεί την εταιρική ευθύνη ντόπιων μεγάλων επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη γούνα πχ. ώστε να ασκηθεί μια αντίστοιχη κοινωνική πολιτική. Μην ξεχνάμε ότι τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα υφεσιακής οικονομίας.
Οι Γάλλοι και η περιοχή του bram μας κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον. Η Δήμαρχος του bram, Claudie Mejean, είχε παρόμοιους προβληματισμούς σε ότι αφορά την λειτουργικότητα μιας πόλης για την μετακίνηση και εξυπηρέτηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ενώ και η αντιπροσωπεία του Youth Municipal Council μας έδωσε μια εικόνα για τις προσπάθειες κάποιων στην Γαλλία να προσπαθήσουν να πείσουν τους συντοπίτες τους να γίνουν πιο ενεργοί πολιτικά, έστω ψηφίζοντας!! (Η αποχή ψήφου προφανώς θεωρείται αρκετά μεγάλο πρόβλημα σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες).
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδόσεις αυτού του Πανευρωπαϊκού δικτύου όπως αυτή εδώ:
Οι συναντήσεις του LBTinEU είναι γέφυρες τεχνογνωσίας και εμπειριών. Είναι ένας τρόπος να βρούμε μια κοινή συνισταμένη στα ενδιαφέροντά μας και να μη νιώθουμε μόνοι στις προσπάθειές μας. Περιμένουμε να ενωθούν αυτές οι γέφυρες εδώ στη Καστοριά.
Δείτε περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα LBTinEU στο blog του Δήμου Καστοριάς:
http://littlebigthingsineu.blogspot.gr/