ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ «ΑΥΣΤΗΡΟ»
Αγαπητό ola deka…
Τωρα που τελείωσε ο ´´ ντόρος ´´ και ύστερα απο πιέσεις και έντονες διαμαρτυρίες ο κ. Αντιδήμαρχος μάζεψε τους λεονταρισμούς του για το καταστροφικό κλάδεμα των δέντρων … το ονομαζόμενο κατα την ασχετοσύνη του ´´ αυστηρό ¨.

κ.Φωτιαδη πρέπει να κατανοήσουμε οτι τα δένδρα δεν ειναι σωλήνες να κόβουμε και να κολλάμε , ούτε κάνουν πολιτική με το πριόνι προστατεύοντας τους ολιγάριθμους ομοϊδεάτες σας . 
Θα ήθελα εξίσου να σας παραθέσω σε εσας αλλα και στην επιστημονική ομαδα σας ενα άρθρο του γκουρού της δασολογίας του αείμνηστου καθηγητή ΑΠΘ κ.Ντάφη «Όσο υγιέστερο είναι ένα δένδρο τόσο πληρέστερη είναι η κόμη του και αντιστρόφως. Η κόμη με το φύλλωμά της είναι το «εργοστάσιο» του δένδρου και πηγή όλων των ευεργετικών επιδράσεων στον άνθρωπο. 
Συνεπώς οποιαδήποτε κλάδευση της κόμης είναι σφάλμα. Μειώνει τη ζωτικότητα του δένδρου ως συνόλου διότι απομακρύνεται ένα σημαντικό μέρος των αφομοιωτικών οργάνων. Όσο πιο συχνές είναι οι κλαδεύσεις και όσο πιο έντονες γίνονται τόσο περισσότερες πληγές δημιουργούνται με αποτέλεσμα να δίνεται ευκαιρία σε χιλιάδες μύκητες και βακτήρια να προσβάλλουν τα δέντρα. Όσο κατά το δυνατόν υπόκεινται σε λιγότερο κλάδεμα τόσο περισσότερο και για μακρύτερο χρόνο διατηρούνται τα δένδρα υγιή. 
Δεν πρέπει εδώ να εφαρμόζονται οι ίδιες μέθοδοι που εφαρμόζονται στα βραχύβια οπωροφόρα δένδρα. Εκεί ισχύουν άλλοι κανόνες και άλλοι σκοποί. Εδώ πρέπει να τονισθεί με έμφαση η κακοποίηση που υφίστανται τα δένδρα στις πόλεις και ιδιαίτερα τα δέντρα των πεζοδρομίων από τις βάρβαρες όσο και αλόγιστες πολλές φορές κλαδεύσεις. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις στις οποίες επιβάλλεται η κλάδευση των δένδρων αν και με μια περισσότερο προσεκτική εκλογή των ειδών θα αποφεύγονταν πολλές κλαδεύσεις και συνεπώς άσκοπες δαπάνες πέρα από την κακοποίηση των δένδρων». (απόσπασμα από το βιβλίο του «Δασοκομία Πόλεων», εκδ. Art of Text, επανέκδοση 2001) … 
Γκέγκε κύριοι και κύριες άσχετοι ???
Και για συνέχεια … 
Δεν κλαδεύουμε αυτή την εποχή που τα δένδρα ανεβάζουν χυμούς παρα μόνο …
1. Για αποκατάσταση ζημιών της κόμης
2. Για τη μείωση του βάρους της κόμης μετά από απώλεια ριζών
3. Για λόγους ασφαλείας και σταθερότητας σε γέρικα δένδρα αλλά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.
4. Χαλαρωτικές κλαδεύσεις σε περιπτώσεις πολύ πυκνής κόμης και πολύ στενού φυτευτικού συνδέσμου
5. Συμπληρωματικά κλαδεύονται όλοι οι νεκροί ή νεκρούμενοι κλάδοι, οι αδηφάγοι βλαστοί και κλαδιά τα οποία διασταυρώνονται και αλληλομαστιγώνονται με κλαδιά γειτονικών δένδρων.
Τέλος σε ενημερώνω εσένα και τους πανεπιστήμονες σου,  οτι η λιμνη ειναι natura και εχει ειδικό καθεστώς προστασίας απο την ελληνική αλλα και κοινοτική νομοθεσια( 1650/86, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του από το ν. 3937/2011),και τα πουλιά η οδηγία (79/409/ΕΟΚ) 2/4/79 που λέει διατήρηση όλων των ειδών πουλιών (συμπεριλαμβανομένων των αυγών, των φωλιών και των οικοτόπων) που απαντούν στα ευρωπαϊκά εδάφη των κρατών μελών.

Η πρόταση μου προς εσας λοιπόν εινα ´´ μην κοιτάς ψηλά ,αλλα χαμηλά… η πόλη ειναι γεμάτη σκουπίδια που ξεχειλίζουν απο κάδους ´´ δεν σε κατακρίνουμε σε βοηθάμε .
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria