Σ. Αδαμόπουλος: “Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάμε για σχοινί”

Αναλυτική απάντηση του αντιπεριφερειάρχη στον Δ. Σαββόπουλο, μετά τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου χθες

Κύριε πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Μου τέθηκε μια σειρά ερωτήσεων από τον συνάδελφο κο Σαββόπουλο, πρώην Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς (και τονίζω το πρώην Αντιπεριφερειάρχης) για ορισμένα θέματα που αφορούν το Νομό.

Θα αναφέρομαι λοιπόν στον ίδιο τον κο Σαββόπουλο απαντώντας στην επιστολή του, αφού απευθύνεται στο πρόσωπό μου.

Ξεκινώντας από τον επίλογό σας σχετικά με το αν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε πολύτιμο χρόνο, θα ήθελα να αναφέρω μια παροιμία που σας πάει γάντι: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί». Και ο πολύτιμος χρόνος που χάθηκε σε θέματα που αφορούσαν την ΠΕ Καστοριάς κατά την θητεία σας ξέρουν οι Καστοριανοί που οδήγησε…

Αναφορικά τώρα με το φράγμα Νεστορίου, θα ήθελα να ενημερώσω τους συναδέλφους ότι μετά από δίμηνη επίσχεση εργασίας των εργαζομένων προχωράμε τις διαδικασίες ώστε να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος. Σήμερα (23/3/15) προχωρήσαμε σε επίδοση «Ειδικής Πρόσκλησης». Ιστορικά, σας αναφέρω ότι οι επαφές με το υπουργείο προ δεκαπενθημέρου, μας πληροφόρησαν ότι μέχρι την 10 Μαρτίου 2015 ο ανάδοχος δεν είχε υποβάλει το δικαιολογητικά – κρατήσεις, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η εξόφληση του τελευταίου λογαριασμού. Τελευταία πληροφόρηση (προ τριημέρου) ήταν ότι οι κρατήσεις αυτές πληρώθηκαν και άνοιξε έτσι ο δρόμος για πληρωμή του λογαριασμού από το υπουργείο.

Γεγονός πάντως είναι ότι τα κωλύματα που κατά καιρούς εμφανίστηκαν με υπαιτιότητα του αναδόχου, πήγαν το έργο πολύ πίσω και κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί. Το «Μπαλτατζής» λήγει φέτος και θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε αν χρειαστεί, να γίνει «γέφυρα» αφού αξιολογηθεί η πρόοδος και οι ενδεχόμενες δυσκολίες.

Όσον αφορά την μελέτη για το αρδευτικό του συγκεκριμένου φράγματος, το υπουργείο βρίσκεται ακόμη στην διαδικασία του διαγωνισμού. Ενημερωτικά στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 15 εταιρείες. Η διαδικασία σήμερα, βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των «τεχνικών» προσφορών. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των «οικονομικών» προσφορών. Στην πιο ευμενή πρόβλεψη, ανάδειξη αναδόχου της μελέτης, αναμένεται Ιούλιο – Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Αλλά επαναλαμβάνω, η μέριμνά μας αυτή τη χρονική στιγμή είναι να σωθεί το κυρίως έργο του φράγματος.

Από την μελέτη του φράγματος, για ενημέρωση του Συμβουλίου, σας αναφέρω ότι προβλέπεται η κατασκευή Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού με μέγιστη καθαρή ισχύ 7,031 Μw. Η Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας είχε εκδοθεί για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς τον Οκτώβριο του 2006, τροποποιημένη από την αρχική του 2004 που προέβλεπε την ισχύ στα 6,14 Μw. Ο φάκελος με την μελέτη για την προσφορά σύνδεσης του Υδροηλεκτρικού σταθμού προς το σύστημα ή το δίκτυο υπεβλήθη προς την ΔΕΔΔΗΕ τον περασμένο Αύγουστο και αναμένεται τον Ιούνιο του 2015. Είμαστε εντός των χρονικών ορίων οπότε θα αναμένουμε την εξέλιξη. Στη συνέχεια για να κατασκευαστεί ο ΜΥΗΣ θα πρέπει να εκδοθεί από την Διεύθυνση Ανάπτυξης η Άδεια Εγκατάστασης.

Όσον αφορά το έργο μεταφοράς νερού από το φράγμα Κορομηλιάς στη λίμνη Καστοριάς, υπάρχει έντονος ο σκεπτικισμός για την χρησιμότητα του συγκεκριμένου έργου. Μελέτες από το 1990 της ΔΕΗ, έρχονται να επικαιροποιηθούν μετά από 25 χρόνια! Όταν η ΔΕΗ είχε στη μελέτη της Υδροηλεκτρικό Σταθμό που θα χρειαζόταν 104 εκατ. κυβικά νερό από την Κορομηλιά, το ΙΓΜΕ το 2005 κατεβάζει την ποσότητα του νερού στα 30 εκατ. κυβικά. Για ποιο λόγο; Μήπως έπαιξε ρόλο το ότι η ύδρευση της πόλης γίνεται από κει; Μετά από πάροδο 10 ετών, έρχεστε να επικαιροποιήσετε και πάλι την εν λόγω μελέτη και να μας ρωτήσετε γιατί κωλυσιεργούμε!!! Υπάρχει η τεκμηρίωση ότι αυτό θα βοηθήσει στον εμπλουτισμό της λίμνης; Αν είναι να γίνονται έργα εκατομμυρίων με πρόσχημα τον εμπλουτισμό της λίμνης, όπως αυτά που εκτελούνται στα ορεινά της Βυσσινιάς και του Ξηροποτάμου με δενδροφυτεύσεις που αποκλείουν τους κτηνοτρόφους από τα βοσκοτόπια και προκαλούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θα επιλύσουν, συγγνώμη αλλά δεν θα μπούμε στην διαδικασία. Και εν πάση περιπτώσει, προηγούνται αρδευτικά που έχουν ήδη ώριμες μελέτες και θα επιλύσουν προβλήματα ετών στην αγροτική οικονομία, όπως είναι τα αρδευτικά του Νεστορίου που προαναφέραμε, του Γέρμα, της Πενταβρύσου και της Μεταμόρφωσης.

Μπορούμε λοιπόν να βάλουμε σε καλύτερη βάση το συγκεκριμένο υπό μελέτη έργο, να τεκμηριώσουμε και να αξιολογήσουμε την χρησιμότητά του και αν πεισθούμε, να δρομολογήσουμε την συγκεκριμένη μελέτη. Δεν είμαστε αρνητικοί στην εκπόνηση μελετών και στην κατασκευή έργων που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη του Νομού μας. Είμαστε όμως αρνητικοί στο να γίνονται έργα μόνο για να γίνονται. Να γίνονται φράγματα μόνο για ψάρεμα χωρίς αρδευτικά. Να γίνονται μελέτες χωρίς προοπτικές ολοκλήρωσης έργων. Τα οικονομικά του κράτους πλέον δεν μας το επιτρέπουν.

Αναφερθήκατε στο Δημόσιο ΚΤΕΟ Καστοριάς το οποίο δεν λειτουργεί από τον Μάιο του 2013. Γεγονός είναι ότι έγινε προμήθεια εξοπλισμού από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή με σκοπό, θέλω να πιστεύω, την άμεση λειτουργία του ΚΤΕΟ. Τον Ιούνιο του 2014 όμως τέθηκε ερώτημα από την Δνση Διοικητικού Οικονομικού για μία επί πλέον δαπάνη 4840 Ευρώ χωρίς ΦΠΑ που αφορούσε λογισμικό και το γιατί η συγκεκριμένη δαπάνη δεν συμπεριελήφθη στην αρχική ύψους 12000 που διενεργήθηκε. Έκτοτε δεν ασχοληθήκατε με τις διαδικασίες, ούτε και με το συγκεκριμένο ερώτημα της υπηρεσίας. Το αφήσατε λοιπόν για δύο μήνες και με το σκεπτικό «Τι με νοιάζει θα έρθουν οι επόμενοι»…

Όντως ήρθαν οι επόμενοι. Και όσον αφορά το ΚΤΕΟ τον Οκτώβριο του 2014 μετά από αίτημά μου ενημερώθηκα για τα εξής:

1.Για την λειτουργία του χρειάζονται τουλάχιστον 6 άτομα. Τέσσερις με ειδικότητα ελεγκτή και δύο για την γραμματεία (λαμβάνοντας υπόψη και τις άδειες και τις αναπληρώσεις). Νομίζετε λοιπόν ότι είναι εύκολο να πάρεις 6 υπαλλήλους από τις υπηρεσίες που ήδη υπολειτουργούν με την μεγάλη έλλειψη προσωπικού πράγμα για το οποίο και σεις έχετε μέρος της ευθύνης; Ξέρετε βέβαια ότι με την ενδοκινητικότητα το καλοκαίρι έφυγαν 12 υπάλληλοι με τις ευλογίες σας και τη δική σας έγκριση και ήλθε μόνο ένας. Τι σας ένοιαζε βέβαια; Θα έρχονταν οι επόμενοι. Παρόλα αυτά, το τμήμα σαν τμήμα, υπάρχει. Το προσωπικό έχει τοποθετηθεί και φαίνεται με παράλληλα καθήκοντα στις υπηρεσίες. Ο προϊστάμενος υπάρχει ακόμη τοποθετημένος. Με την σκέψη μας βέβαια στο να λειτουργήσει το ΚΤΕΟ κόντρα στις όποιες αντιξοότητες.

2.Υπήρχαν προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις (στέγη, τοιχοποιία, αποχέτευση, υδραυλικές εγκαταστάσεις). Για τον λόγο αυτόν έχω ζητήσει και αναμένω από τις τεχνικές υπηρεσίες μια μελέτη για την συντήρηση των εγκαταστάσεων.

3. Είμαστε στη διαδικασία προμήθειας αντικλεπτικού συναγερμού για την ασφάλεια του εξοπλισμού και αλλάξαμε πρόσφατα κλειδαριές στις εξωτερικές και εσωτερικές πόρτες.

Όπως θα καταλάβατε λοιπόν, πρόθεσή μας είναι να λειτουργήσει το ΚΤΕΟ, όποτε λυθούν τα προβλήματα του προσωπικού και των εγκαταστάσεων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι όπως όλος ο κόσμος έτσι και σεις είστε ελεύθερος να έλθετε στο γραφείο μου και να ενημερωθείτε για οτιδήποτε αφορά την ΠΕ Καστοριάς. Δεν αρνήθηκα ποτέ κάτι τέτοιο. Και το να στέλνονται επιστολές στο Περιφερειακό Συμβούλιο μόνο και μόνο για να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας, το θεωρώ αν μη τι άλλο, χάσιμο χρόνου από τη συζήτηση σοβαρών και επίκαιρων θεμάτων.

Και μία συμβουλή: Σε μια επιστολή, όταν απευθυνόμαστε σε κάποιο πρόσωπο, η ευγένεια και οι κανόνες απαιτούν να μην τονίζουμε με έντονα και μεγάλα γράμματα ορισμένα σημεία της, γιατί δίνουμε την εντύπωση ότι νευριάζουμε και του φωνάζουμε.

Σας ευχαριστώ

Σωτήρης Αδαμόπουλος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria