ΥΠ. ΟΙΚ: Αυτή είναι η τελική μας πρόταση στο Eurogoup

ΥΠ. ΟΙΚ: Αυτή είναι η τελική μας πρόταση στο Eurogoup

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η μείωση του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος απότελούν κόκκινες γραμμές της Αθήνας, σύμφωνα με πηγή του ΥΠΟΙΚ.

Συμφωνία γέφυρα η οποία θα καλύψει το χρονικό κενό από τώρα μέχρι και τον Ιούνιο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο η χρονική της διάρκεια να επεκταθεί έως και τον Σεπτέμβριο θα επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση στην κρίσιμη διαπραγμάτευση της Τετάρτης στο Eurogroup. Η ελληνική πρόταση, αντλεί στοιχεία από συμβιβαστική πρόταση την οποία φέρεται να έχει καταθέσει με επιστολή του προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, βασικά αιτήματα της ελληνικής πλευράς θα είναι τα εξής:

1. Να καταβληθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν προέλθει από τα κέρδη της ΕΚΤ που αποκόμισε από την αγορά των ελληνικών ομολόγων επί ημερών Τρισέ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήριζαν παραλογισμό την ύπαρξη ρήτρας η οποία ουσιαστικά προβλέπει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να καταβληθούν χρήματα τα οποία έχει ήδη συμφωνηθεί ότι πρέπει να αποδοθούν στην Ελλάδα

2. Να διευρυνθούν τα όρια έκδοσης εντόκων γραμματίων. Από τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται σήμερα, η ελληνική πλευρά θέλει να αυξήσει το όριο κατά 8 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. «Ούτως ή άλλως το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν υπήρχε αρχικά στη συμφωνία με την Ε.Ε και μπήκε εκ των υστέρων» σημείωναν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών»

3. Να υπάρχει ελαστικότητα ως προς τη χρήση του ELA προκειμένου να καλλιεργηθεί κλίμα σταθερότητας

4. Να συμφωνηθεί ότι και για το 2015, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2014 δηλαδή κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ (σ.σ ο προϋπολογισμός προβλέπει σήμερα πλεόνασμα 3% που μεταφράζεται σε περίπου 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ).

5. Μέσα στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς θα είναι και η χρήση των ταμείων του ΤΧΣ που δεν έχουν αξιοποιηθεί προς το παρόν (υπάρχει υπόλοιπο 11 δισεκατομμυρίων ευρώ) προκειμένου να καλυφθούν τα ανοίγματα από τα μή εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μετά το κλείσιμο της «συμφωνίας γέφυρας» -υπάρχει στον ορίζοντα η έννοια της «τεχνικής παράτασης» – προτείνεται να μπει στην ατζέντα ένα πακέτο «ελληνικών» μεταρρυθμίσεων το οποίο θα καταρτιστεί σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι υπάρχει πρόθεση να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ενώ για τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις, «θα υπάρξει έλεγχος για τις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί».

Πηγές του υπΟΙΚ έλεγαν ότι η ελληνική πλευρά δεν θα κάνει πίσω από τις δικές της «κόκκινες γραμμές». «Δεν θα υπάρξει ρήξη από την ελληνική πλευρά η οποία θα προσέλθει στον διάλογο με απολύτως λογικά επιχειρήματα»

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria