Ο Ντ. Κοστέλλο από την Κομισιόν, ο Κ. Μαζούχ από την ΕΚΤ και ο Ρίσι Γκογιάλ από το ΔΝΤ (δηλαδή οι επικεφαλής της Τρόικα), θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες αυτοί που θα συγκροτήσουν την ομάδα διαπραγμάτευσης των δανειστών και θα συζητήσουν με την ελληνική πλευρά η οποία θα εκπροσωπείται κυρίως από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη, υποστηρίζει η εφημερίδα Ημερησία.
Την ελληνική πλευρά συνδράμει και η Lazard η οποία έχει προσληφθεί ως σύμβουλος για την αναδιάρθρωση του χρέους. Από την πλευρά των δανειστών θα βρίσκεται και ο Τόμας Βίζερ επικεφαλής του EuroWorking Group.
Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για τους ίδιους που συγκροτούσαν μέχρι πρότινος την τρόικα η οποία, ωστόσο, θα… αλλάξει και όνομα. Οπως όλα δείχνουν θα ονομάζονται «θεσμικά όργανα» ή «θεσμοί της ΕΕ» («Institutions»). Οι συναντήσεις θα γίνουν σε ουδέτερο έδαφος, δηλαδή στις Βρυξέλλες και θα επιχειρεί να βρεθεί η χρυσή τομή για την συμφωνία – γέφυρα που θα κατατεθεί προς επικύρωση την επόμενη Δευτέρα.
Η Αθήνα, πάντως, αρνείται οτι πρόκειται για επαφή με την “τρόικα”, καθώς πρόκειται για στελέχη σε τεχνικό επίπεδο, που θα συζητήσουν επί ενός νέου προγράμματος και όχι για παράταση του μνημονίου. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε διευκρινιστεή η σύνθεση της ομάδας διαπραγμάτευσης.
Πηροφορίες θέλουν το πρόγραμμα που θα συζητηθεί να αποτελεί μείγμα οικονομικής πολιτικής και μέτρων που θα αποτελείται, όπως λένε χαρακτηριστικά από 70% των μέτρων και δράσεων του μνημονίου που εκπνέει και έχουν ήδη υλοποιηθεί (σ.σ. άρα δεν θα ανατραπούν) και κατά 30% από τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Από το Διεθνές Νομισματικό Γραφείο έγιναν γνωστές οι παρακάτω πληροφορίες:
Το Ταμείο θα συμμετέχει σήμερα στην τεχνικού επιπέδου συνάντηση των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Είναι η πρώτη συνάντηση σε αυτό το επίπεδο, με δεδομένη τη θέση που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός προεκλογικά ότι δεν θα συζητήσει με τους απεσταλμένους των δανειστών, αλλά με τα αφεντικά τους.
Αναφορικά με τη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Τόμσεν, πληροφορηθήκαμε ότι οι πλευρές εξέφρασαν τις θέσεις τους, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι διαμετρικά αντίθετες.
Π.χ. το Ταμείο δεν λειτουργεί χωρίς Μνημόνιο, δεν λειτουργεί χωρίς Πρόγραμμα. “Δεν γίνεται. Δεν επιτρέπεται. Δεν αλλάζει αυτό”, ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Και να προσπαθήσει η κ. Λαγκάρντ να “παρανομήσει” τα μέλη του Δ.Σ. θα κάνουν επανάσταση.
Κάτι άλλο επίσης πολύ σημαντικό, αφορά τις επιθεωρήσεις του Ταμείου που γίνονται στις διάφορες χώρες. Συζητήσεις γίνονται σε άλλες πόλεις αλλά οι επιθεωρήσεις γίνονται στη χώρα. “Αρα, πως θα γίνεται η δουλειά αφού το Ταμείο αποφασίστηκε ότι θα συμμετέχει¨, αναρωτήθηκε ένας αξιωματούχος.
Πάντως, υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες με το Ταμείο, και ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα ληφθούν πολιτικές αποφάσεις από τη μεριά του.