Μέτρα ζητούν πληγέντες από επιθέσεις αρκούδας - OlaDeka

Μέτρα ζητούν πληγέντες από επιθέσεις αρκούδας

Μέτρα ζητούν πληγέντες από επιθέσεις αρκούδας

Τη μείωση του πληθυσμού της αρκούδας ζητούν κτηνοτρόφοι και αγρότες ορεινών περιοχών, οι περιουσίες των οποίων έχουν πληγεί από επιθέσεις αρκούδων, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, το περασμένο έτος, από την Αναπτυξιακή Καστοριάς (ΑΝ.ΚΑΣ.).

Είναι ενδεικτικό ότι στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει με το πληθυσμό της αρκούδας στην περιοχή, το 55,4% απάντησαν ότι πρέπει να μειωθεί, το 14,8% να εξαφανισθεί, το 5,8% να αυξηθεί και 24% δήλωσαν ότι δεν ξέρουν/δεν απαντούν.

“Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι στάσεις των κατοίκων της περιοχής σχετικά με την παρουσία της αρκούδας στην περιοχή και γενικότερα στα άγρια ζώα θεωρούνται αποτέλεσμα τεσσάρων αλληλένδετων παραγόντων:

α) των βασικών αξιών σχετικά με την άγρια ζωή της περιοχής, β)των αντιλήψεων των ανθρώπων για τα συγκεκριμένα είδη, γ) της γνώσης και της κατανόησης της άγριας ζωής και δ) των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων-ζώων” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινωνιολόγος Χρήστος Μουρατίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει την έρευνα, στο διήμερο διεθνές συνέδριο, με θέμα “Υποδομές μεταφορών και άλλες κατηγορίες συγκρούσεων αρκούδας-ανθρώπου”, που αρχίζει σήμερα στην Καστοριά και διοργανώνει η περιβαλλοντική οργάνωση “Καλλιστώ”.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στους δήμους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, σε δείγμα 500 ατόμων, τα οποία είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τις δράσεις του έργου Life ARCTOS KASTORIA “Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών”.

Σύμφωνα με τον κ. Μουρατίδη, πρόκειται ουσιαστικά για μια έρευνα, κυρίως προσανατολισμένη στις περιοχές των δήμων, όπου η εμφάνιση της αρκούδας είναι πιο συχνή και η παρουσία της εκεί δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους (για παράδειγμα, καταστροφές σε καλλιέργειες).

Το 42% των ερωτηθέντων στην έρευνα έχουν υποστεί ζημιά από την αρκούδα, ενώ το 25,8% των ερωτηθέντων έχουν δει αρκούδα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, το 28,4% μια φορά το εξάμηνο, το 12,2% μια φορά το μήνα και ποτέ το 33,6%.

“Το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι (66% περίπου) έχουν έρθει/έρχονται σε επαφή με την αρκούδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την διαμόρφωση των στάσεων και των αντιλήψεων τους γύρω από την παρουσία της στην περιοχή” υπογραμμίζει ο κ. Μουρατίδης, διευκρινίζοντας ότι σχεδόν όσοι απάντησαν ότι συναντούν κάποια στιγμή αρκούδα στην περιοχή τους, είναι κυρίως όσοι ζουν ή μετακινούνται στις ορεινές και αγροτικές περιοχές του νομού, αν και τα τελευταία χρόνια, υπήρξε παρουσία της και σε κατοικημένες περιοχές της Καστοριάς που βρίσκονται κοντά στο βουνό.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δηλώνουν ενήμεροι σε μεγάλο βαθμό για τα μέτρα που υπάρχουν για την πρόληψη των ζημιών από την αρκούδα, με τους ηλεκτροφόρους φράχτες και την ειδική σήμανση να είναι τα πιο διαδεδομένα.

Συνέδριο για την αρκούδα από την Καλλιστώ

Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA, θα συμμετάσχουν επιστήμονες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης, που έχουν ασχοληθεί με τη μελέτη και διαχείριση της αρκούδας.

Το πρόγραμμα LIFE ARCTOS KASTORIA “Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών” υλοποιείται στον νομό Καστοριάς, με έμφαση στις περιοχές μόνιμης ή εποχιακής παρουσίας της καφέ αρκούδας (Ursus arctos).

Το έργο ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2010 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την 31η Μαρτίου 2015. Οι εταίροι του προγράμματος είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Αναπτυξιακή Καστοριάς και η “Καλλιστώ”.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δράσεις του έργου, ο διευθυντής του προγράμματος Σπύρος Ψαρούδας αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν, για την αύξηση της οδικής ασφάλειας, στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, όπου σημειώνονται και τα περισσότερα τροχαία με θύματα αρκούδες και στην Εγνατία Οδό.

“Τοποθετήθηκαν ενισχυμένες περιφράξεις, ειδικοί ανακλαστήρες και προειδοποιητικές πινακίδες” τόνισε. “Επιπλέον”, πρόσθεσε, “σε ορεινά χωριά της Καστοριάς, όπου οι επισκέψεις αρκούδων είναι συχνές, τοποθετήθηκαν 40 ειδικοί κάδοι που ανοίγουν μόνο με σύρτη προκειμένου να αποτρέψουν τα άγρια ζώα στην αναζήτηση τροφής κοντά σε κατοικημένους οικισμούς, ενώ δόθηκαν συνολικά 28 σκύλοι φύλαξης κοπαδιών σε κτηνοτρόφους”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria