Του Χάρη Φλουδόπουλου
Στον τομέα της ενέργειας δεν θα προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση, παραμένει στο ακέραιο ό,τι έχω πει. Το ίδιο ισχύει και για το Ελληνικό. Η δήλωση αυτή έγινε στα Νέα και ανήκει στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι των εταίρων και των δανειστών.
Πληροφορίες θέλουν τον κ. Λαφαζάνη να έχει ασκήσει κριτική στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η κυβέρνηση και ειδικότερα στην πρόταση που αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις. Ο υπουργός που εποπτεύει τους τομείς με κομβικές αποκρατικοποιήσεις όπως η ενέργεια, φέρεται να αντιτίθεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην ακύρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης κρατικών εταιρειών.
Ο ΥΠΑΠΕΝ ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες λεπτομέρειες για τους ακριβείς σχεδιασμούς της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Λαφαζάνης έχει μιλήσει για ακύρωση όλων των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που περιλαμβάνουν ένα πακέτο πωλήσεων όπως η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα ηλεκτρισμού), την πώληση της μικρής ΔΕΗ και την πώληση του 17% της μητρικής ΔΕΗ. Μάλιστα ο ίδιος έχει τονίσει ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη βουλή θα αφορά στην ακύρωση του νόμου για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Επίσης έχει προαναγγείλει ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων σε ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ αλλά και της πώλησης του Ελληνικού.
Σε διαφορετική κατεύθυνση ωστόσο από τις σκληρές θέσεις Λαφαζάνη κινείται η λίστα μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών. Θυμίζουμε ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να ανακληθούν, ενώ στις περιπτώσεις που οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει η κυβέρνηση θα τις σεβαστεί σύμφωνα με το νόμο. Επίσης για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ξεκινήσει, θα υπάρξει επανεξέταση με στόχο να βελτιωθούν οι όροι και να μεγιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του κράτους.
Τι ισχύει λοιπόν για κάθε περίπτωση ιδιωτικοποίησης, από τις ενεργειακές εταιρείες που εποπτεύονται από το υπουργείο του κ. Λαφαζάνη;
ΑΔΜΗΕ: Η εταιρεία που είναι θυγατρική της ΔΕΗ και έχει στον έλεγχό της τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη δεν έχει προσέλθει καμία εταιρεία με δεσμευτική προσφορά και άρα δεν θα προχωρήσει. Στην πραγματικότητα δεν έχουν γίνει απαραίτητα βήματα από την πλευρά της ΔΕΗ και του Δημοσίου (νομοσχέδιο για τον χρηματοπιστωτικό κίνδυνο, κατάρτιση SPA και SHA) με αποτέλεσμα να έχει δηλώσει μία εταιρεία ότι αποσύρει το ενδιαφέρον της (ιταλική Terna) ενώ πιθανόν το ίδιο να ισχύει και για τους άλλους δύο ενδιαφερόμενους.
Μικρή ΔΕΗ: Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα ακυρώνει τη διαδικασία δημιουργίας της μικρής ΔΕΗ, η οποία στη συνέχεια θα πουληθεί. Σύμφωνα με τον υπουργό η ΔΕΗ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Με βάση το κείμενο της συμφωνίας ακόμη και εάν υπάρξει αλλαγή, θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας άλλος τρόπος για το άνοιγμα – αποκρατικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το ίδιο ισχύει και για την πώληση του 17 % της μητρικής ΔΕΗ
ΔΕΣΦΑ: Εδώ η αποκρατικοποίηση θα ολοκληρωθεί υπό την αίρεση του σεβασμού της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με δεδομένο ότι η υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση από τις αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε. Ο κ. Λαφαζάνης έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί η πώληση και θα διαμορφωθεί η θέση της Ελλάδας μόλις γίνει γνωστή η απόφαση της Ε.Ε.
ΕΛΠΕ – ΔΕΠΑ: Ο κ. Λαφαζάνης ήταν κατηγορηματικός ότι επιστρέφουν οι μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ στον έλεγχο του Δημοσίου και ότι οι αποκρατικοποιήσεις σταματούν.
Σε κάθε περίπτωση τα αγκάθια δε σταματούν μόνο στις αποκρατικοποιήσεις αλλά εκτείνονται και στο θέμα της συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια. Για παράδειγμα υπάρχει το ανοιχτό θέμα της συμμόρφωσης της Ελλάδας με την απόφαση καταδίκης για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες, ενώ ερωτήματα υπάρχουν και για το μονοπώλιο στα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Αντίστοιχο ζήτημα υπάρχει και με το μονοπώλιο στην αγορά προμήθειας αερίου, με την Ελλάδα να καλείται να συμμορφωθεί με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επίσης υπάρχει το ζήτημα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ο ρόλος της οποίας σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να ενισχυθεί. Ο κ. Λαφαζάνης από την πλευρά του έχει ανακοινώσει την αποψίλωσή της από αρμοδιότητες που σήμερα έχει.
Ο κ. Λαφαζάνης ως επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας επηρεάζει σημαντικό αριθμό βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης που φτάνει τους 28 -29.
capital