Αυτή τη στιγμή στην Π.Ε Καστοριάς υπάρχουν 100 αρκούδες και σε όλη την Δυτική Μακεδονία ανέρχονται στις 250
Ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να ζει με την αρκούδα και η αρκούδα, να ξαναμάθει να ζει με τον άνθρωπο.
Αυτό, τονίστηκε μεταξύ άλλων στο διεθνές συνέδριο με θέμα: «Υποδομές μεταφορών και άλλες κατηγορίες σύγκρουσης αρκούδας- ανθρώπου» το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά και συγκεκριμένα σε αίθουσα του ξενοδοχείου TSAMIS, το διάστημα 6 – 8 Φεβρουαρίου.
Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE ARCTOS KASTORIA» και έλαβαν μέρος, επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας. Επίσης, εταίροι άλλων έργων LIFE μετέφεραν τη δική τους εμπειρία και παρουσίασαν επιτυχημένους τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων μεταξύ άγριας ζωής και ανθρώπων.
«Ο στόχος του συνεδρίου είναι οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν να ανταλλαχθούν με συναδέλφους από όλη την Ευρώπη ώστε η ανταλλαγή εμπειριών να δώσει καινούργιες ιδέες για να συνεχίσουμε στο μέλλον και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ομαλή συνύπαρξη. Αρμονική συνύπαρξη δεν μπορεί να υπάρχει όταν η αρκούδα σου τρώει τα πρόβατα. Ομαλή όμως, να μειώσουμε τις εντάσεις, να μειώσουμε τις συγκρούσεις και να είναι ανεκτό πλέον και να μπορεί να συνυπάρξει ο άνθρωπος με την αρκούδα, αυτό είναι εφικτό και αυτό είναι το ζητούμενο», δήλωσε ο Διευθυντής του προγράμματος LIFE ARCTOS KASTORIA, Σπύρος Ψαρούδας.
Το πρόγραμμα LIFE ARCTOS KASTORIA «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου- αρκούδας στον Ν. Καστοριάς – μεταφορά βέλτιστων πρακτικών ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου του 2015. Εταίροι του προγράμματος είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η ΑΝΚΑΣ και η περιβαλλοντική οργάνωση « Καλλιστώ».
« Ήταν ένα έργο προϋπολογισμού 1.130.000 ευρώ. Θα κλείσει γύρω στο εκατομμύριο. Αυτό σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή θα δώσει λιγότερα χρήματα από αυτά που αναμενόταν. Υλοποιήθηκαν όλες οι δράσεις που προέβλεπε το πρόγραμμα», σημείωσε ο κ. Ψαρούδας ο οποίος υπογράμμισε ότι τα ατυχήματα με αρκούδες κατά τον τελευταίο χρόνο μειώθηκαν σημαντικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις που έγιναν οι οποίες είναι: εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων στην Εγνατία Οδό που αποτρέπουν τις αρκούδες από το να διασχίζουν το οδόστρωμα. Ηλεκτροφόρες περιφράξεις εγκαταστάθηκαν επίσης από μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους ως μέτρο αποτροπής ζημιών από την αρκούδα, ενώ κοντά σε κατοικημένες περιοχές τοποθετήθηκαν ειδικά τροποποιημένοι κάδοι απορριμμάτων οι οποίοι δεν μπορούν να ανοιχτούν από τις αρκούδες.
Δημιουργήθηκε δίκτυο ιδιοκτητών σκύλων φύλαξης κοπαδιών και 28 ποιμενικά σκυλιά δόθηκαν σε κτηνοτρόφους προκειμένου να αποτρέπουν ζημιές που πιθανόν θα προκαλούσαν αρκούδες στα κοπάδια τους και θεσμοθετήθηκε ομάδα άμεσης επέμβασης η οποία αντιμετώπισε με επιτυχία πολλά περιστατικά σύγκρουσης ανθρώπου- αρκούδας.
«Αυτά, η πολιτεία έχει την υποχρέωση να τα συνεχίσει γιατί διαφορετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει να επιστραφούν τα χρήματα. Δεν είναι ότι δηλαδή δίνονται κάποια χρήματα, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες το LIFE. Δεν είναι σαν τα προγράμματα μέσα από τα οποία γίνονται κάποια κέντρα ενημέρωσης και μόλις τελειώσει το πρόγραμμα κλείνουν, ρημάζουν και πάνε πεταμένα τα λεφτά των φορολογούμενων. Πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι δράσεις. Είναι υποχρέωση της πολιτείας γιατί η αρκούδα είναι προστατευόμενο είδος και βεβαίως η πολιτεία έχει κι άλλες υποχρεώσεις να εξασφαλίζει την οδική ασφάλεια για τους επιβαίνοντες στα οχήματα. Πρέπει να υπάρξουν μέτρα και στη συνέχεια κοινές υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν το πλαίσιο και το πώς θα χρηματοδοτούνται όλα αυτά στο μέλλον. Έχει φτιαχτεί όλη η υποδομή που θα δώσει τη δυνατότητα τα μέτρα αυτά να συνεχιστούν και στο μέλλον», τόνισε ο Διευθυντής του προγράμματος.
Αυτή τη στιγμή στην Π.Ε Καστοριάς υπάρχουν 100 αρκούδες και σε όλη την Δυτική Μακεδονία ανέρχονται στις 250
«Υπάρχουν ζώα τα οποία έχουν ανεπιθύμητη συμπεριφορά και άλλα τα οποία δεν έχουν, κρατιούνται μακριά από τον άνθρωπο, ενώ μπορεί να είναι δίπλα του. Αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να πάρουμε τα μέτρα πρόληψης, να μάθουμε να ζούμε με την αρκούδα είναι αναπόφευκτο αυτό, όπως και η αρκούδα να ξαναμάθει να ζει με τον άνθρωπο.
Πρέπει να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά τους. Η τροποποίηση γίνεται πώς π.χ., μαθαίνουμε τον σκύλο μας να μην κάνει τις ανάγκες του μέσα στο σπίτι, με ανάλογο τρόπο μπορούμε να μάθουμε στα ζώα τι είναι ανεπιθύμητο και τι επιθυμητό. Είναι η μέθοδος που ακολουθούμε διεθνώς. Άλλη μια μέθοδος είναι η ομάδα άμεσης επέμβασης να επέμβει και να συνδυάσει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά του ζώου, με τρόμο, με πόνο, θα της ρίξουν πλαστικές σφαίρες, θα της ρίξουν κρότου λάμψης, θα τη κυνηγήσουν με ειδικά σκυλιά αποτρέποντας έτσι τέτοιες περιπτώσεις να επαναληφθούν στο μέλλον. Η αρκούδα είναι έξυπνο ζώο ξέρει τι είναι αυτό που μπορεί και αυτό που δεν μπορεί να κάνει», είπε ο κ. Ψαρούδας.
Ως μεγάλο ποσόν χαρακτήρισε το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος ο οποίος τόνισε ωστόσο, ότι οι δράσεις που αναπτύχθηκαν μέσα από αυτό ήταν αρκετά σημαντικές .
«Αν δεν βγει καινούργιο πρόγραμμα θα δούμε τι θα μπορέσουμε να κάνουμε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Πάντως η συνύπαρξη με την αρκούδα στην περιοχή μας έχει δημιουργήσει προβλήματα και σε ζωικό και σε φυτικό κεφάλαιο και οπωσδήποτε κάτι πρέπει να κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης.
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος και ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής.
Ελένη Ψωμαδάκη
Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ