ΚΑΛΛΙΣΤΩ:Ανακοίνωση με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», - OlaDeka

ΚΑΛΛΙΣΤΩ:Ανακοίνωση με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή»,

ΚΑΛΛΙΣΤΩ:Ανακοίνωση με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή»,

Με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή», το Σάββατο 14/2, με τίτλο: «Πρόβλημα η καφέ αρκούδα για το 70% των κατοίκων της Καστοριάς» (http://www.kathimerini.gr/803638/article/epikairothta/perivallon/provlhma-h-kafe-arkoyda-gia-to-70-twn-katoikwn-ths-kastorias), η ΚΑΛΛΙΣΤΩ επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής:

Τα ευρήματα της μελέτης που έκανε η ΑΝΚΑΣ (Αναπτυξιακή Καστοριάς) στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA, με τη βοήθεια εξειδικευμένου επιστήμονα στον οποίο ανέθεσε την επεξεργασία των ερωτηματολογίων που διακινήθηκαν, έκαναν (αρνητική) εντύπωση στον συντάκτη του δημοσιεύματος (όπως φαίνεται και από τον τίτλο) και ζήτησε τηλεφωνικά διευκρινίσεις από τον Διευθυντή της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ κ. Σπύρο Ψαρούδα, που είναι και ο Συντονιστής του έργου. Ο δημοσιογράφος, στη συνέχεια, απέδωσε ελεύθερα όσα ελέχθησαν προφορικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, χωρίς την απαιτούμενη ακρίβεια.

Έτσι, για παράδειγμα, η αναφορά του εκπροσώπου της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ στην απουσία Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό της περιοχής του Γράμμου ως Εθνικού Πάρκου (που θα δώσει τη δυνατότητα να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί κατάλληλα Φορέας Διαχείρισης, ώστε, μεταξύ άλλων, να συνεχιστούν οι διαχειριστικές δράσεις που ξεκίνησαν από το έργο LIFE στην περιοχή),αποδόθηκαν ανακριβώς ως εξής: «…στην Καστοριά δεν υπάρχει ούτε μία περιοχή Natura, ακόμα και στον Γράμμο».

Ομοίως, δεν αποδόθηκε σωστά η αναφορά του κ. Ψαρούδα στις πρόσθετες δυσκολίες που έχει η προσπάθεια συνύπαρξης του ανθρώπου με την αρκούδα σε περιοχές που οι παραγωγοί παθαίνουν ζημιές ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα. Δυσκολίες που δεν είναι πάντα κατανοητές σε κατοίκους μεγάλων αστικών κέντρων. Σύμφωνα με την άποψή μας, οι δυσκολίες αυτές, σε συνδυασμό με το ότι τα ερωτηματολόγια της έρευνας διακινήθηκανκυρίως μεταξύ εκείνων που τις αντιμετωπίζουν καθημερινά, μπορούν να ερμηνεύσουν τα υψηλά ποσοστά απαντήσεων που υποδηλώνουν επιφυλακτική ή και κατ’ αρχήν εχθρική στάση απέναντι στην αρκούδα. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται έλλειψη … ευαισθησίας των Καστοριανών ή γενικότερα των κατοίκων της υπαίθρου απέναντι στα ζώα. Ο τρόπος που αποδόθηκε στο κείμενο του συντάκτη η αναφορά αυτή («η Καστοριά έχει παράδοση στην κτηνοτροφία και στην γουνεμπορία, οπότε η αντιμετώπιση των ζώων από τους ανθρώπους είναι διαφορετική…») είναι, προφανώς, παρεξηγήσιμη και δεν αποδίδει σωστά την άποψή μας.

Ωστόσο, όπως συζητήθηκε στο Διεθνές Συνέδριο του έργου LIFE, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (6-8 Φεβρουαρίου) στην Καστοριά, τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας έχουν και άλλες αναγνώσεις, αφού, παρά τις προαναφερθείσες δυσκολίες (και άλλα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν κατά τη διάρκεια εφαρμογής του έργου λόγω αρνητικής δημοσιότητας που δόθηκε από μερίδα των ΜΜΕ), το 32% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως «θα συμμετείχαν σε προγράμματα προστασίας της αρκούδας»! Τέτοια ευρήματα μας επιτρέπουν να βλέπουμε αισιόδοξα «το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο». Εξάλλου, οι προσπάθειες βελτίωσης των όρων συνύπαρξης της αρκούδας με τον άνθρωπο στη χώρα μας, θα συνεχιστούν και μετά από τη λήξη του έργου αυτού…

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria