Τα πρώτα αιτήματα για την χορήγηση ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) κατέθεσαν χθες Πέμπτη, δύο ελληνικές τράπεζες, προσφεύγοντας στον έκτακτο μηχανισμό ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.
Alpha Bank και Eurobank προσέφυγαν ήδη στον ELA, τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.
Oι δύο τράπεζες ζήτησαν από την Τράπεζα της Ελλάδας χρήματα μέσω του ELA την Πέμπτη, εξαιτίας της έλλειψης ρευστού, ενώ ανάλογη κίνηση αναμένεται να κάνουν μέχρι τη Δευτέρα και οι λοιπές συστημικές τράπεζες της χώρας, σύμφωνα με το protothema.gr.
Στον μηχανισμό ‘Εκτακτης Ενίσχυσης Ρευστότητας (ELA) από την ερχόμενη Δευτέρα θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και οι άλλες δύο συστημικές Τράπεζες, η Εθνική και η Πειραιώς.
Eurobank: Ναι, έχουμε υποβάλλει προληπτική αίτηση
Προληπτική αίτηση για ένταξη στον ELA υπέβαλλε η Eurobank διαβλέποντας ενδεχόμενες αυξημένες ανάγκες στο επόμενο διάστημα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η τράπεζα θα προχωρήσει να κάνει χρήση της συγκεκριμένης βοηθητικής γραμμής ακόμα. Εκτιμάται μάλιστα ότι είναι πιθανό κάτι τέτοιο να αποφευχθεί μέχρι τις εκλογές και στη συνέχεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας σε ελβετικό φράγκο είναι ύψους 3 δισ. αλλά είναι καλυμμένες (hedge) από θέσεις τέτοιες για να αποδεχθούν επιπτώσεις όπως συνέβη κατά τη χθεσινή υποτίμηση του ευρώ.
Σύμφωνα εξάλλου με την JP Morgan, η Eurobank είναι η τράπεζα με τη μικρότερη έκθεση στο ρίσκο ρευστότητας αφού θα χρειαζόνταν 4% με 8% επί της συνολικών περιουσιακών της στοιχείων για την κάλυψη του κενού.
Μάλιστα, σύμφωνα με την «Κ», και οι υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν στήριξη από τον ELA μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά επιδεινώνονται.
Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, οι δυο τράπεζες που έχουν ήδη καταφύγει στον έκτακτο μηχανισμό ζητούν ρευστότητα άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚΤ, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτηθούν από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος επειδή δεν έχουν αλλά ενέχυρα που να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ώστε να χρηματοδοτηθούν απευθείας από την Φρανκφούρτη.
Σημειώνεται μάλιστα πως ο ELA συνοδεύεται από μεγαλύτερο επιτόκιο, 1,55%, τη στιγμή που η βασική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ έχει επιτόκιο 0,05%.
Πέραν της μείωσης των καταθέσεων, που στερεί ρευστό από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την Πέμπτη οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν ακόμη ένα αιφνίδιο πλήγμα την ελεύθερη πτώση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, αφότου η ελβετική κεντρική τράπεζα απέσυρε αιφνιδιαστικά το πλαφόν ισοτιμίας που είχε επιβάλει το 2011.
Τι σημαίνει ο δανεισμός από τον ELA
Καταρχήν να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες αναγκάζονται να χρηματοδοτηθούν από τον ELA καίτοι αυτός ο δανεισμός είναι ιδιαίτερα δαπανηρός, καθώς χρηματοδοτεί με επιτόκιο 1,55% έναντι του ισχνού 0,05% της ΕΚΤ, κυρίως επειδή δεν έχουν άλλα ενέχυρα αποδεκτά από την ΕΚΤ, ώστε να χρηματοδοτηθούν απευθείας από την ευρωτράπεζα.
Βασικά μια τράπεζα καταφεύγει στον έκτακτο μηχανισμό μόνον όταν δεν έχει άλλη προσφορότερη λύση για να αντιμετωπίσει τρέχον πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχει εγγυήσεις τέτοιες που να “περνάνε” ως εχέγγυα χρηματοδότησης από την αγορά, εν προκειμένω από την ΕΚΤ.