Περισσότερους από 5.500 εποχιακούς αλλοδαπούς μετανάστες απασχολεί ετησίως ο αγροτικός κόσμος του νομού Καστοριάς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, στο πλαίσιο της συλλογής των εν λόγω στοιχείων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία θα σταλούν στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προκειμένου να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός αλλοδαπών εργατών που θα χρειαστούν οι αγρότες της Καστοριάς για το 2015, όπου οι παραγωγικοί φορείς κλήθηκαν να απαντήσουν για τους εργάτες που απασχολούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι 4.000 εργάτες ζήτησε μόνο η ΓΕΟΚ για τη συγκομιδή των μήλων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ωστόσο, τέθηκαν και άλλα διαδικαστικά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες σε σχέση με την απασχόληση των αλλοδαπών τρίτων χωρών, όπως το όριο του ακαθάριστου εισοδήματος του εργοδότη που πρέπει να είναι πάνω από 60.000 ευρώ προκειμένου να έχει το δικαίωμα απασχόλησης εργατών, με τους φορείς να ζητούν τη μείωσή του, αλλά και το ζήτημα του χρονικού διαστήματος παραμονής των αλλοδαπών, αφού κάποιοι παραγωγοί δεν χρειάζονται τους εργάτες για περισσότερο από δύο μήνες ανά σεζόν. Επιπλέον, οι αγρότες ζήτησαν και τη μείωση των γραφειοκρατικών εξόδων που αφορούν στην είσοδο των αλλοδαπών στη χώρα μας, αφού το κόστος είναι μεγάλο.
Άξιον απορίας είναι πάντως το πώς, την ίδια εποχή που η ανεργία… μαστίζει την Καστοριά, να απαιτούνται περισσότερο από 5.500 εποχιακοί εργάτες στον πρωτογενή τομέα, ζήτημα που έθεσε και ο κ. Αδαμόπουλος, όμως η απάντησή ήταν πως οι Έλληνες δεν δέχονται να απασχοληθούν σε τέτοιες εργασίες και για αυτό απαιτείται η… εισαγωγή εργατών. Μάλιστα, ακόμη και σε περιπτώσεις που κατατέθηκαν σχετικές αιτήσεις στον ΟΑΕΔ δεν υπήρχε ανταπόκριση από τους ανέργους. Ωστόσο και οι εργοδότες δε φαίνονται να ενδιαφέρονται για την πρόσληψη Ελλήνων, αφού η απόδοσή τους είναι μικρότερη από αυτή των Αλβανών που συνήθως απασχολούνται στην περιοχή.