ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:10
Το ρωσικό νόμισμα διευρύνει τα κέρδη του έναντι του αμερικανικού δολαρίου σημειώνοντας αυτή την ώρα άλμα 9% στα 61,8294. Το ευρώ σημειώνει βουτιά άνω του 10% διολισθαίνοντας στα 76,2525 ρούβλια.
Η παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης έρχεται καθώς η αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας κατά 650 μονάδες βάσης στις αρχές της εβδομάδας δεν κατάφερε να αναχαιτίσει τις πιέσεις στο νόμισα που βρέθηκε την Τρίτη να καταγράφει νέα ελεύθερη πτώση αγγίζοντας τα 80,1.
Το ρούβλι έχει χάσει πάνω από το μισό της αξίας του έναντι του δολαρίου από τον περασμένο Ιανουάριο. Η ελεύθερη πτώση του ρωσικού νομίσματος έχει ξυπνήσει μνήμες από την κρίση του 1998 όταν το νόμισμα κατέρρευσε μέσα σε λίγες ημέρες υποχρεώνοντας τη χώρα να αθετήσει το χρέος της.
Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει τις πωλήσεις πλεοναζόντων συναλλαγματικών διαθεσίμων στην αγορά για να ενισχύσει το ρούβλι.
“Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι το ρούβλι είναι εξαιρετικά υποτιμημένο και ξεκινά τις πωλήσεις συναλλαγματικών διαθεσίμων στην αγορά”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Το υπουργείο δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το ποσό που θα διαθέσει στην αγορά.
Ο υπουργός Οικονομίας Alexei Ulyukayev δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, ενώ εξέφρασε την υποστήριξη του στην απόφαση της Τράπεζα της Ρωσίας να αυξήσει τα επιτόκια της.
Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι το ρούβλι “είναι υποτιμημένο” και “δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά οικονομικά θεμελιώδη” αν και δεν θέλησε να προσδιορίσει το επίπεδο που θεωρεί κατάλληλο για το ρούβλι.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αιφνιδίασε τις αγορές προχωρώντας το βράδυ της Δευτέρας σε μια πρωτοφανή αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 17% από 10,5% προηγουμένως. Ωστόσο οι πιέσεις στο ρωσικό νόμισμα επανήλθαν δριμύτερες τις επόμενες ημέρες καθώς οι αγορές εξέλαβαν την κίνηση ως αποτέλεσμα πανικού, με τον υπουργό Οικονομίας να αναρωτιέται δημόσια μήπως η κεντρική τράπεζα έπρεπε να προχωρήσει νωρίτερα στην απόφαση αυτή.
Ο χρυσός το επόμενο όπλο της Ρωσίας;
Η αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων δεν κατάφερε να σταματήσει την ελεύθερη πτώση του ρωσικού νομίσματος. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, υπάρχει ένα άλλο εργαλείο για την επιδιόρθωση του οικονομικού χάους που έχει προκληθεί από τις κυρώσεις και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου: η πώληση χρυσού.
Η Ρωσία έχει στην κατοχή της περίπου 1.169,5 τόνους χρυσού, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Αυτό είναι περίπου το 10% των διαθεσίμων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Η χώρα πρόσθεσε 150 τόνους αυτό το έτος μέχρι τις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση της προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Elvira Nabiullina, αναφέρει το Bloomberg.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι τα ρευστά διαθέσιμα της Ρωσίας έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά πέντε ετών καθώς η κεντρική τράπεζα έχει ξοδέψει περισσότερα από 80 δισ. δολ. στην προσπάθεια της να σταματήσει την υποχώρηση του νομίσματος. Η κατάρρευση του νομίσματος σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών του αργού αυτό το έτος στερεί από τη Ρωσία το σκληρό νόμισμα που χρειάζεται για να αντιμετωπίζει τις δυτικές κυρώσεις. Η υποχώρηση των τιμών του χρυσού δείχνει ότι οι traders στοιχηματίζουν πως η χώρα θα προσφύγει στα αποθέματα της.
“Η Ρωσία είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και καθώς αντιμετωπίζει τις κυρώσεις και τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, ενδεχομένως να αναγκαστούν να προσφύγουν στα αποθέματα χρυσού”, δηλώνει ο Kevin Mahn της Hennion & Walsh Asset Management στο Bloomberg. “Εάν συμβεί, αυτό θα πιέσει χαμηλότερο τον χρυσό”.
www.capital.gr