Ο Shoichi Mizuno, πρόεδρος της Northern World, κατάστημα γουναρικών στην Ασακούσα (Τόκιο), μιλά για την επιχείρησή του , η οποία πωλεί προϊόντα που εισάγονται από την Πολιτεία της Ουάσιγκτον.
Η Northern World -κατάστημα γουναρικών στο Τόκιο- όπου το πιο ακριβό ρούχο πωλείται
$ 30,000, ο ιδιοκτήτης Shoichi Mizuno περήφανα παρουσιάζει ένα ράφι με παλτό από βιζόν
που εισάγονται από την πολιτεία της Ουάσινγκτον.
Μια γεν Εμπορίου
Αυτή είναι η τρίτη στη σειρά εβδομαδιαία εξέταση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
“Δεν ξέρω από ποια ακριβώς φάρμα, αλλά όλα είναι από το Σιάτλ. . . . Αγαπώ το Σιάτλ πάρα πολύ “, δήλωσε ο Mizuno, ο οποίος λειτουργεί το κατάστημά του στην ίδια θέση για 25 χρόνια, πουλώντας εμπορεύματα αξίας 300,000 δολαρίων το 2013.
Με την Ασία τώρα να κατατάσσεται ως πιο hot αγορά γούνας στον κόσμο, η Πολιτεία της Ουάσιγκτον εξαργυρώνει, καθώς η αξία των δερμάτων της γούνας βιζόν που εξάγονται υπερδιπλασιάστηκε κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Η Ουάσιγκτον έχει μια μακρά ιστορία στην εξαγωγή γούνας στην Ιαπωνία, που χρονολογείται από το 1791, όταν η κυρία Ουάσιγκτον έγινε ο πρώτος Αμερικανός που εξέπλευσε για Ιαπωνία μεταφέροντας με πλοίο ένα φορτίο δερμάτων βίδρας.
Αλλά ενώ οι Αμερικανοί έμποροι γούνας αισιοδοξούν για τις πωλήσεις τους, κάποιοι Ιάπωνες ιδιοκτήτες καταστημάτων φοβούνται ότι οι καλές μέρες για τη γούνα μπορεί να είναι παρελθόν.
Ο κ. Mizuno είναι ιδιαίτερα ανήσυχος, λέγοντας ότι οι πωλήσεις έχουν σταματήσει αυτό το έτος και ότι η βιομηχανία έχει λάβει ισχυρό χτύπημα, από μια αργή οικονομία και την αυξανόμενη δύναμη του κινήματος ενάντια στην γούνα της Ιαπωνίας.
“Αυτό είναι ένα πολύ κακό πράγμα”, δήλωσε ο Mizuno.
Δεν είναι για όλους, φυσικά.
Δύο ημέρες αργότερα, όταν κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με τη γνώμη του Mizuno, η Chihiro Οκάντα χαμογέλασε πλατιά:
«Έχει δίκιο», είπε, με έχοντας μια μαύρη στάμπα “no fur” ζωγραφισμένη στα ιαπωνικά στο πρόσωπό της η αποφασιστική γυναίκα που οδήγησε περισσότερους από 300 διαδηλωτές κατά της γούνας σε μια μεγάλη πορεία πολλών μιλίων δίπλα στα καταστήματα μόδας high-end στην περιοχή Shibuya του Τόκιο.
Θεωρήθηκε μια από τις πιο επιτυχημένες διοργανώτριες για το κίνημα anti fur, και οργάνωσε 15 άλλες παρόμοιες διαδηλώσεις σε όλη την Ιαπωνία τον Οκτώβριο.
Μεταξύ αυτών: Νωρίτερα το ίδιο έτος, η Disneyland του Τόκιο απαγόρευσε την πώληση όλων των προϊόντων γούνας, συμπεριλαμβανομένων τσαντών και καπέλων με αλεπού και γούνας κουνελιού. Ο Ιαπωνικός κολοσσός της μόδας Uniqlo και μερικοί άλλοι έμποροι λιανικής πώλησης άρχισαν να πωλούν μπουφάν και μπότες με «ψεύτικη γούνα”. Επίσης τα περισσότερα ιαπωνικά περιοδικά μόδας άρχισαν να προβάλουν πέον την …ψεύτικη γούνα.
Οι διαδηλωτές θέτουν το ζήτημα τους
Η γούνα αποτελεί μια κορυφαία εξαγωγή για την πολιτεία της Ουάσιγκτον, αλλά κάποιοι ιδιοκτήτες καταστημάτων γούνας στην Ιαπωνία φοβούνται ότι οι πωλήσεις μπορεί να έχουν φτάσει στο όριο τους λόγω μιας αργής οικονομίας και της αυξανόμενης δύναμης του κινήματος κατά της γούνας.
Πέρα από την ανησυχία για την καλή διαβίωση των ζώων, ο κ.Okada διαδηλωτής anti fur, προβέπει ότι οι πωλήσεις της γούνας θα μειωθούν ακόμη περισσότερο καθώς οι καταναλωτές γίνονται πιο φιλικοί προς το περιβάλλον.
“Στην Ιαπωνία, εισάγουμε γούνες από την Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα», είπε. “Το πρόβλημα είναι ότι γιανα κάνουν την γούνα πιο απαλή, χρησιμοποιούν χημικές ουσίες, που καταστρέφουν το περιβάλλον και την ποιότητα του νερού και μολύνουν το χώμα της γης.”
Ο Tomoaki Νακαμούρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Ιαπωνία, υποβάθμισε τις κινήσεις από τους Ιάπωνες εμπόρους λιανικής πώλησης. Είπε ότι απαιτούνται δέρματα βιζόν από 60 ζώα για να παραχθεί ένα μακρύ παλτό και ότι κάποια καταστήματα απλά δεν μπορούν να τα καλύψουν.
“Κάνουν έκκληση προς τον πελάτη λέγοντας,« Εμείς δεν χρησιμοποιούν γούνα, «αντί να λένε, «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, “δήλωσε ο Νακαμούρα, ο οποίος πωλεί επίσης γούνες από την πολιτεία της Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου γουνοποιών της Ιαπωνίας Tomoaki Nakamura μιλά στο κατάστημα του στα τέλη Οκτωβρίου του 2014
Χιλιάδες αγοραστές οι οποίοι στριμώχνονται σε δρόμους του κέντρου του Τόκιο πήραν μια γεύση από την διαμαρτυρία κατά της γούνας, η οποία περιελάμβανε έναν άνδρα σε ένα φορτηγό φορώντας ένα κοστούμι σκύλου με ματωμένα χέρια, κρατώντας μια πινακίδα που έδειχνε κλουβιά των ζώων.
O Hideaki Nagai, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης του Τόκιο, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να στέλνουν γούνα στην Ιαπωνία και ότι δεν τρέφει καμία συμπάθεια για εκείνους που θα χάσουν τη δουλειά τους εάν η κατανάλωση της γούνας μειωθεί.
Το εμπόριο με την Ιαπωνία από το κράτος και τη βιομηχανία
Οι παρακάτω εικόνες από τον χάρτη της Αμερικής δείχνουν με σκούρο και ανοιχτό πράσινο χρώμα τις περιοχές που εξάγουν προιόντα γούνας και δέρματος στην Ιαπωνία. Δημοσιεύουμε print screens από εκείνες που απεικονίζονται με σκούρο πράσινο και αφορούν σε εξαγωγές εκ. δολαρίων:
“Αν ο καταναλωτής μαθαίνει πόσο σκληρή είναι η γουνοποιία, τότε απλά θα σταματήσουν να αγοράζουν αυτά τα προιόντα», είπε. “Νομίζω ότι είναι απαραίτητο ότι όταν η ζήτηση πέσει, αυτά (τα προιόντα) θα εξαφανιστούν.”
Ο Yukiko Inaida, που διαδήλωσε φορώντας αυτιά λαγουδάκι και μοβ μαλλιά, ανέφερε τις συνήθεις αντιρρήσεις ως προς την μεταχείριση των ζώων, διαμαρτύρεται για το ότι τα ζώα διατηρούνται σε μικρά κλουβιά και ότι ακόμη και σκυλιά και γάτες χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη γούνα.
“Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο για τη μόδα να θυσιάζονται τα ζώα», δήλωσε ο Inaida του Saitama Prefecture, ο οποίος εργάζεται σε μια εταιρεία κατασκευής καλωδίων.
«Κρίσιμη» αγορά για την πολιτεία της Ουάσιγκτον
Η διαμάχη έχει επιπτώσεις και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού.
Ξεπερνώντας την Ευρώπη, η Ασία αντιπροσωπεύει πλέον το 35 τοις εκατό των επιχειρήσεων του κλάδου της γούνας, με τις πωλήσεις στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα να υπερτριπλασιάζονται κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με μια μελέτη που ανατέθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γούνας. Η εκτιμώμενη συνολική αξία συναλλαγών του κλάδου αποτιμάται σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια, παρέχοντας περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΛΤΟ
Απαιτούνται 60 βιζόν αν πρόκειται για μακρύ ρούχο. Αν οι Ιάπωνες παραγωγοί γούνας εισάγουν αυτό το παλτό, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα 20 τοις εκατό δασμών. Ωστόσο, εισάγουν τα δέρματα για να τελειώσει το προϊόν στην Ιαπωνία και να εξαλείψουν το επιπλέον κόστος.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η βιομηχανία παρήγαγε περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια δέρματα βιζόν πέρυσι, με το Wisconsin να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από την Γιούτα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, η αξία των εξαγόμενων βιζόν πήδηξε σχεδόν 21 τοις εκατό του περασμένου έτους σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Υπερδιπλασιάστηκε το 2010-2013, πηγαίνοντας από 190.000.000 δολάρια σε 382 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Η γούνα Βιζόν κατετάγη πέρυσι ως 17η κορυφαία εξαγωγή του κράτους, αλλά αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά προϊόντα που αποστέλλονται στην Ιαπωνία, η τρίτη κορυφαία ξένη αγορά της πολιτείας, πίσω από την Κίνα και τον Καναδά.
Ο Donald “Bud” Hover, ο διευθυντής της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, (Υπουργείο Γεωργίας), δήλωσε ότι η Ιαπωνία ήταν νούμερο 1 στην αγορά για τη γεωργία, με εισαγωγή 1.600 εκατομμύρια δολάρια (1.6 δις) αξίας των προϊόντων του προηγούμενου έτους. Το σιτάρι κατέλαβε την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από την κατεψυγμένη πατάτα, σανό, κατεψυγμένα θαλασσινά και τα μεταποιημένα λαχανικά. Οι κρατικοί υπάλληλοι που προσπαθούν να πουλήσουν περισσότερα κρεμμύδια και κρασί στο Τόκιο επίσης.
“Η ιαπωνική αγορά είναι κρίσιμο για μας να διατηρήσει την κερδοφορία στον τομέα της γεωργίας», δήλωσε ο Hover, ο οποίος πήγε για μια εμπορική αποστολή στην Ιαπωνία πέρυσι. «Η αγορά σανό, για μένα, είναι μια ιδιαίτερα προσωπική, γιατί είμαι ένας καλλιεργητής σανό.”
Ο Chris Voigt, ο εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής πατάτας στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι ενώ η Ιαπωνία ήταν μια δύσκολη αγορά για τις φρέσκες πατάτες, το κράτος είχε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην προώθηση της κατεψυγμένης πατάτας του εκεί.
“Περπατάς σε ένα McDonald ‘s στην Ιαπωνία και είναι ένας παράγοντας εμπιστοσύνης 95 τοις εκατό ότι οι τηγανιτές πατάτες που τρώς πράγματι παρήχθησαν στην πολιτεία της Ουάσινγκτον», είπε.
«Έχουμε να πουλήσουμε πάρα πολλές γούνες»
Ο George Brady, ένας έμπορος γούνας και κυνηγός ο οποίος είναι επίσης και δήμαρχος της Paterow, Wash., Είπε ότι ένα καλό δέρμα γούνας άξιζε από $ 80 έως $ 120. Είπε ότι οι τιμές είχαν μειωθεί το 2014, λόγω του πλεονάσματος της γούνας και όχι την απώλεια του ενδιαφέροντος σε αυτό. Υποστήριξε ότι οι περισσότεροι καταναλωτές αγνοούν τους διαδηλωτές anti fur αυτές τις μέρες.
“Δεν φαίνεται να είναι κάποια μεγάλη δύναμη”, δήλωσε ο Brady, αντιπρόεδρος του συνδέσμου παγιδευτών της Πολιτείας της Ουάσιγκτον.
“Εξακολουθούν να βγαίνουν έξω και να διαμαρτύρονται, αλλά οι περισσότεροι από τους νέους είναι συνειδητοποιημένοι, και αν θέλουν γούνα θα την αγοράσουν.”
Ο Brady είπε ότι η κίνηση anti fur είχε γίνει «θρησκεία», με πολλούς διαδηλωτές να πιστεύουν ότι ήταν λάθος να χρησιμοποιείτε τα ζωικά προϊόντα.
Ο Mizuno είναι πρόθυμος για μια δημόσια συζήτηση, λέγοντας ότι θα ήταν λάθος να αγνοήσουμε τους διαδηλωτές και να επιτρέψουμε τους ισχυρισμούς τους να γίνονται αδιαφιλονίκητοι. Είπε χρησιμοποιώντας γούνα ήταν συνεπής με τις ιαπωνικές αξίες, σημειώνοντας ότι κάθε Ιούνιο ο σύνδεσμος Γουνοποιών Ιαπωνίας γίνεται χορηγός σε τελετή Σίντο που ονομάζεται “Υπηρεσία για τα γουνοφόρα ζώα» στο διάσημο Ναό Sensoji στο Τόκιο, η οποία υπόσχεται να μην σπαταλάται καμία γούνα και να δίδεται καλή φροντίδα και συνθήκες μεταχείρισης στα ζώα τους.
“Ο Βουδισμός, μας επιτρέπει να σκοτώνουμε ζώα, αλλά δεν επιτρέπεται να τα σπαταλάμε!Έτσι πρέπει να χρησιμοποιούμε τα πάντα, όχι μόνο το κρέας αλλά και τη γούνα, τα δέρματα και τα πάντα”, δήλωσε ο Mizuno. “Και αν το κάνουμε, έχουμε είμαστε σύμφωνοι και με το παραδοσιακό πλαίσιο της θρησκείας μας.”
Ο Tomoaki Nakamura είπε ότι οι πωλήσεις γούνας στην Ιαπωνία μπορεί να είχαν κορυφωθεί πριν 35 χρόνια, όταν η χώρα είχε μια ισχυρότερη οικονομία και οι καταναλωτές μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά περισσότερα είδη πολυτελείας.
Κατέχει λίγες ελπίδες ότι οι συνομιλίες της Ιαπωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το αν θα εγκρίνει την εταιρική σχέση Trans-Pacific, η προτεινόμενη εμπορική συμφωνία 12-nation, θα κάνει πολλά για να βελτιώσει τις επιχειρήσεις. Επίσης ένας κορυφαίος στόχος των συνομιλιών είναι να απαλλαγούμε από τους δασμούς, συνέχισε ο πρόεδρος του Ιαπωνικού συνδέσμου γουνοποιών και οι αγοραστές γούνας θα μπορούσαν να αποφύγουν ένα επιπλέον δασμό 20 τοις εκατό, πάνω σε βιομηχανοποιημένα γούνινα παλτό όπως από την εισαγωγή των γουνοδερμάτων και το φινίρισμα των προϊόντων στην Ιαπωνία. Τα ακατέργαστα γουνοδέρματα δεν έχουν καμία δασμολογική καθόλου, είπε.
“Αυτή τη στιγμή, μιλώντας ειλικρινά, δεν μας έχει επηρεάσει πολύ”, δήλωσε ο Νακαμούρα.
Ο Mizuno πωλεί όλα τα είδη των παλτό, κατασκευασμένα από γούνες αλεπού, κουνέλι, νυφίτσα και ακόμα ένα που γίνεται από γούνα γάτας και το πήρε από την Κορέα. Αλλά ισχυρίστηκε πως η επιχείρηση ήταν υποτονική, και φοβάται ότι η ιαπωνική αγορά μπορεί να είναι κορεσμένη μετά το ράλυ του 2000-2012.
«Πουλήσαμε πάρα πολλές γούνες για 13 χρόνια», είπε. “Τα πάντα γίνονται φθηνότερα, αλλά τα υλικά γίνονται όλο και ακριβότερα, έτσι ελαχιστοποιείται το κέρδος.”
Αυτή είναι η τρίτη στη σειρά εβδομαδιαία εξέταση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. bradenton
Απόδοση στα Ελληνικά
Πέτρος Σμιξιώτης
Read more here: http://www.mcclatchydc.com/static/features/Yen2Trade/Fur-takes-a-hit-in-Japan.html?brand=bra#storylink=cpy
λλδδδδδ
δξδξδφξγγ