Σαν σήμερα, στη διάρκεια της συνάντησης Τσόρτσιλ και Στάλιν στη Μόσχα το 1944, συμφωνείται να παραμείνει η Ελλάδα στη βρετανική σφαίρα επιρροής. Το περιεχόμενο της συμφωνίας το αγνοεί η ελληνική πολιτική ηγεσία, αλλά και η ηγεσία του ΚΚΕ.
Στις 9 Οκτωβρίου, 1944, λίγους μήνες πριν τη Διάσκεψη της Γιάλτας, οι Ιωσήφ Στάλιν και Ουίνστον Τσόρτσιλ συναντήθηκαν στην τέταρτη Διάσκεψη της Μόσχας, όπου, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του, ο Τσόρτσιλ πρότεινε η Σοβιετική Ένωση να έχει 90% επιρροή στην Ρουμανία και 75% στην Βουλγαρία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει 90% επιρροή στην Ελλάδα.
Ο Τσόρτσιλ επίσης πρότεινε στην Ουγγαρία και την Γιουγκοσλαβία να έχουν 50% επιρροή και οι δύο. Στη συνέχεια ο Βρετανός πρωθυπουργός έγραψε τη συμφωνία με μπλε μολύβι σε μία χαρτοπετσέτα, την οποία έδωσε στον Στάλιν, και αφού την ενέκρινε ο Στάλιν του την επέστρεψε.
«Δεν θα θεωρηθεί πολύ κυνικό αν φανεί πως διευθετήσαμε τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων, με έναν τόσο “πρόχειρο” τρόπο; Ας κάψουμε το χαρτί», είπε ο Τσόρτσιλ.
«Όχι, κράτα το», απάντησε ο Στάλιν.
Οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών, Ίντεν και Μολότοφ, διαπραγματεύτηκαν τα ποσοστά της συμφωνίας στις 10 και 11 Οκτωβρίου. Κατάληξη αυτής της συζήτησής ήταν η αύξηση των ποσοστών επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης στην Βουλγαρία και την Ουγγαρία κατά 80%.
Παρά το γεγονός ότι έχουν κατά καιρούς εκφραστεί αμφιβολίες για το κατά πόσο τα πράγματα έγιναν όπως τα περιγράφει ο Τσόρτσιλ, η πράξη επιβεβαιώνει τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό.
Ο Στάλιν κράτησε τον λόγο του όσον αφορά την Ελλάδα. Η Βρετανία υποστήριξε τις κυβερνητικές δυνάμεις στον ελληνικό εμφύλιο, ενώ η Σοβιετική Ένωση δεν βοήθησε καθόλου τους κομμουνιστές.