στρατόπεδα – κολαστήρια και τις φυλακές, διασυρμένη, υποβαθμισμένη, με το δοσιλογισμό να ασελγεί σε βάρος της επί 35 χρόνια, διατηρήθηκε σαν ασπίδα κάτω από τη στάχτη. Και σήμερα προβάλλει με όλη τη λαμπρότητα και ακτινοβολία της και σφυρηλατεί τις συνειδήσεις των νέων μας με το φωτοβόλο και ηρωϊκό πνεύμα της.
ΠΑΝΟΣ ΚΡΙΚΗΣ:ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΜΕ; ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ;
Αν η ιστορική μνήμη αποτελεί τον ασφαλή οδηγό για το παρόν και το μέλλον του Έθνους, η Εθνική μας Αντίσταση είναι η ιερά κιβωτός της νεώτερης Ελλάδος, μέσα στην οποία το Έθνος αναβαπτίζεται στο πνεύμα της Ελευθερίας, της αρετής, της προόδου, της Εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Η Εθνική μας Αντίσταση είναι τα όσια και τα ιερά του Έθνους, είναι ο χώρος της λαϊκής ευψυχίας και των ηρωϊκών πράξεων. Διωγμένη, ματωμένη, κλεισμένη στα
Η Ελληνική Καθολική Εθνική Αντίσταση ήταν μία από τις μαζικότερες και ηρωϊκότερες στην εποχή της. Ήταν η φωτεινότερη σελίδα της ιστορίας μας μετά το ’21.
Αυτό είναι το τελικό πόρισμα της Ιστορίας και αυτό θα διδάσκεται στα σχολεία μας. Και το ’21 είχεν αμφισβητηθεί και συκοφαντηθεί. Πέρασαν πολλά χρόνια ώσπου να θεσπισθεί ως εθνική γιορτή μας η 25η Μαρτίου και ως Εθνικός μας ύμνος ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού. Για την αναγνώριση της Εθνικής μας Αντίστασης, χρειάστηκαν σαράντα περίπου χρόνια. Ο δοσιλογισμός, σε αγαστή συνεργασία με τους απόντες από την εποποΐα της Αντίστασης την αμφισβητούσε επί χρόνια.
Με τον Νόμο όμως 1863/1989 και η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα έμπρακτης απόδοσης της οφειλόμενης από το Έθνος τιμής στους πολεμιστάς, τους νεκρούς και τα θύματα του Ιερού Εθνικού Αγώνα, ετήσιος Πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης, η Επέτειος της Μάχης του Γοργοποτάμου. (άρθρο 10 του Νόμου 1863/1989).