Απο τραπεζίτης στο Ντουμπάι, πρόσφυγας στην Ελλάδα

Απο τραπεζίτης στο Ντουμπάι, πρόσφυγας στην Ελλάδα

Ο τραπεζικός υπάλληλος που βρεθηκε από το Ντουμπάι, πρόσφυγας στη Χίο για να μη χάσει τη γυναίκα του. Το αλισβερίσι με τους Τούρκους. Οι συνθήκες κράτησης.

«Η Συριακή Εξοδος» τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της Matina Stevis στη Wall Street Journal, για το κύμα των προσφύγων από τη χώρα της Μέσης Ανατολής που καταστρέφεται.
Απο τραπεζίτης στο Ντουμπάι, πρόσφυγας στην Ελλάδα
Η δημοσιογράφος μεταφέρει το δράμα ενός νεαρού ζευγαριού από τη Συρία, που ενώ είχαν μια ευκατάστατη ζωή πριν τον πόλεμο, βρέθηκαν πρόσφυγες στη Χίο. Ο 31χρονος Μουχάμαντ Ψουσείν και η 25χρονη Ασίλ, παλαιστινιακής καταγωγής και οι δύο, μεγάλωσαν κοντά στη Δαμασκό σε έναν προσφυγικό καταυλισμό. Ο Μουχάμαντ ήταν οικονομολόγος και εργάστηκε ως τραπεζίκός υπάλληλος στο Ντουμπάι για την Standard Chartered. Η γυναίκα του, που σπούδασε τεχνολογία τροφίμων, έμεινε στη Συρία και έζησε τη φρίκη του πολέμου. Ο Μουχάμαντ προσπάθησε να την σώσει παίρνοντάς την στο Ντουμπάι, αλλά οι αρχές του εμιράτου δεν την δέχονταν. Ετσι το ζευγάρι αποφάσισε ότι αφού έχουν μια πολύ καλή επαγγελματική κατάρτηση, θα μπορούσαν να αναζητήσουν την τύχη τους στην Ευρώπη. Ετσι κατέληξαν πρόσφυγες χωρίς αύριο στη Χίο.
Πλημμύρα προσφύγων από τη Συρία

Στους 9 πρώτους μήνες του 2014, 4,552 μετανάστες διασώθηκαν στα νερά γύρω από τη Χίο, αριθμός διπλάσιος από το σύνολο των μεταναστών που διασώθηκαν στην ίδια περιοχή το 2013. «Το 2012 ο αριθμός έφτανε μόλις στους 69, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία» υπογραμμίζει η δημοσιογράφος.

Σε 19.000 ανέρχονται οι μετανάστες που έφτασαν μέσα στο 9μηνο στη Χιο, τη Λέσβο και τη Σάμο. Οι διακινητές προτιμούν το στενό ανάμεσα στη Χίο και τα Τουρκικά παράλια, πλάτους μόλις 8 χιλιομέτρων, καθώς εκεί η μεταφορά με μια μικρή φουσκωτή λέμβο εφοδιασμένη με μια μικρή μηχανή διαρκεί το πολύ μισή ώρα, αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Στο ρεπορτάζ περιγράφεται η διάσωση μιας ομάδας μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα. «Ενας μετανάστης δηλώνει ότι οι διακινητές στην Τουρκία τους συμβούλεψαν να βυθίσουν τη βάρκα για να διασφαλίσουν ότι οι αρχές θα αναγκαστούν να τους σώσουν (…) Ομως μερικές οι μετανάστες είναι τόσο καχύποπτοι ότι οι ελληνικές αρχές θα τους στείλουν πίσω στην Τουρκία που αρνούνται να σταματήσουν αν δεν φτάσουν στην παραλία» αναφέρει η εφημερίδα.
Διάλογος κωφών από τον ασύρματο

Στο ρεπορτάζ περιγράφεται και ένα αξιοσημείωτο περιστατικό ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό λιμενικό: «Ο έλληνας διοικητής, ενημερώνει τον τουρκο ομόλογό του που περιπολεί εκεί κοντά, ότι μπορεί να δει στην θερμική κάμερα 50 ανθρώπους να έχουν συγκεντρωθεί στην τουρκική ακτή. Αυτό που υποτίθεται ότι ήταν μιαέγκαιρη προειδοποίηση, κατέληξε σε μια 20λεπτη συνομιλία για το εάν η ελληνική ακταιωρός βρισκόταν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων ή όχι».thetoc

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria