Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης, για μια πρώτη αποτίμηση του νέου «Βατερλό» και για τον σχεδιασμό της στρατηγικής της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής.
Ανυπέρβλητο εμπόδιο το δημοσιονομικό κενό
Η βασικότερη διαφωνία παραμένει το δημοσιονομικό κενό, καθώς η Τρόικα συνεχίζει να το αποτιμά στα 2,5 δισ. ευρώ, ζητώντας με επιτακτικό τρόπο νέα μέτρα. Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο υποβαθμίζει το δημοσιονομικό κενό για το 2015 σε περίπου 350 εκατ. ευρώ και εκτιμά πως αυτά καλύπτονται χωρίς νέες παρεμβάσεις.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, πάντως, απέρριψαν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν για ακόμη μια φορά. Η ελληνική αντιπροσωπεία, πάντως, προσπαθεί να υποβαθμίσει τη διαφωνία και ετοιμάζει σε τεχνικό επίπεδο εναλλακτικές προτάσεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος που θα πρέπει να απασχολήσει το Eurogroup στις 8/12.
Πώς θα πορευθεί η κυβέρνηση
Μετά το νέο «μπλόκο» της Τρόικα η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει πώς θα πορευθεί στο επόμενο διάστημα, δεδομένου και του γεγονότος πως αρχίζει να πιέζει ο χρόνος και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Σαμαράς και Βενιζέλος στην αυριανή τους συνάντηση θα προσπαθήσουν να σχεδιάσουν τη στρατηγική που θα «συνδέει» τη συμφωνία με την Τρόικα με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποφυγή ενδεχόμενου πολιτικού «ατυχήματος».
Αλλωστε, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι «οι μεγάλες δυνάμεις δεν θέλουν να δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα», κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα… παίξει με αυτό το χαρτί.
Από το Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, παρά το ότι η Τρόικα έχει στυλώσει τα πόδια, ωστόσο η εντολή του πρωθυπουργού είναι πως δεν θα γίνει καμία συζήτηση για φόρους ή μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Επιπλέον, Χαριλάου Τρικούπη και Μαξίμου φαίνεται να εκτιμούν πως:
Είναι πιο πιθανή από ποτέ η άτυπη παράταση του ισχύοντος Μνημονίου, χρησιμοποιώντας και ως άλλοθι το εικοσαήμερο κλείσιμο των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων λόγω εορτών. Αυτό ίσως δώσει και περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση για διαπραγμάτευση.
Απαιτείται επίσπευση της προεδρικής εκλογής για τον Ιανουάριο, ώστε να ασκηθεί πίεση προς τους δανειστές με το δίλημμα «συμφωνία ή πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα». Στην κυβέρνηση, πάντως, θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να αποφευχθεί εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ συναινέσει σε πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ορατό.
Πάντως, παρά το γεγονός πως η προσέγγιση που έγινε σε δύσκολα ζητήματα χαρακτηρίζεται ως «θετική», το Μαξίμου έχει ακόμη να αντιμετωπίσει και ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, κυρίως σε εργασιακό και συντάξεις.
Σημειωτέον ότι η ΝΔ πιέζει για αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο, ιδιαίτερα στον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργίες, αλλά και «παραμετρικές αλλαγές» στον εργασιακό νόμο, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ αρνείται σθεναρά την όποια κουβέντα για τα συνδικαλιστικά, ενώ απορρίπτει και αλλαγές που εκτιμά πως θα φέρουν δραματική μείωση στις συντάξεις.