Πρόταση για έξι επιστημονικά πεδία. Δύο κατευθύνσεις για τους μαθητές της Β’ Λυκείου. Ποιες σχολές θα ενταχθούν σε περισσότερα από ένα πεδία. Ποια τα «αγκάθια».
Προτάσεις να προστεθεί άλλο ένα επιστημονικό πεδίο, στα πέντε που έχουν ήδη αποφασιστεί, μελετά το υπουργείο Παιδείας για το νέο εξεταστικό σύστημα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016.
Το 6ο πεδίο και το «αγκάθι» του νέου εξεταστικού
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο επιστημονικό πεδίο θα περιλαμβάνει τις σχολές Πληροφορικής, καθώς το μάθημα της Πληροφορικής εντάσσεται στα υπό εξέταση μαθήματα από το 2016. Το νέο εξεταστικό σύστημα θα θυμίζει εκείνο των Δεσμών, με «γκρουπαρισμένες» τις σχολές ανά πεδίο και τους υποψηφίους να έχουν δικαίωμα να δηλώσουν το πεδίο σχολών που επιθυμούν.
«Αγκάθι» στον τελικό σχεδιασμό, όμως, αποτελούν οι σχολές εκείνες που… χωρούν τόσο στις Ανθρωπιστικές όσο και στις Θετικέςεπιστήμες, όπως -για παράδειγμα- τα τμήματα:
- Ψυχολογίας
- Φυσικής Αγωγής
- Βρεφονηπιοκόμων
- Πολιτικών Επιστημών
- Κοινωνιολογίας
Το υπουργείο Παιδείας, μελετά να εντάξει σχολές σε περισσότερα από ένα πεδία, εφόσον το γνωστικό τους αντικείμενο επιτρέπει αυτήν την κατηγοριοποίηση.
Ο μαθητής στη Β΄ Λυκείου, πάντως, πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις: Ανθρωπιστικών και Θετικών σπουδών.
Στη Γ΄ Λυκείου με βάση το αρχικό σύστημα θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ πέντε επιστημονικών πεδίων.
Οι στρατιωτικές σχολές θα είναι ενταγμένες στα διάφορα πεδία όπως τώρα (π.χ. η Ευελπίδων σε 2ο και 3ο, η Στρατιωτική Ιατρική στο 4ο).