Από «ανέργους» χασισοκαλλιεργητές του χωριού Λαζαράτι, τον μεγαλύτερο χασισοβολώνα της Ευρώπης έως πρότινος, αποτελούνταν το κομβόι των Αλβανών εθνικιστών, που μετά τη διακοπή του αγώνα Σερβία – Αλβανία στο Βελιγράδι, την περασμένη Τρίτη, «μπούκαραν» στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου, προκαλώντας σοβαρά επεισόδια κατά των ομογενών.
Κρατώντας στα χέρια τους σημαίες και πανό με εθνικιστικό περιεχόμενο, κατά της Ελλάδας και των εκεί ομογενών, οι «εισβολείς» ούρλιαζαν πως θα κάψουν το χωριό, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και προπηλάκισαν κατοίκους του χωριού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος «Ομόνοια», που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία: «Η κατάσταση θα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο αν δεν είχαν φθάσει οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απέτρεψαν τα χειρότερα».
Στην ίδια ανακοίνωση, γίνεται ευθέως λόγο για δράση «παρακρατικών» που προκαλούν «με το επίσημο κράτος να αδρανεί».Αν για τα όσα συνέβησαν στη γήπεδο Παρτιζάν του Βελιγραδίου, με το «αλβανικό» τηλεκατευθυνόμενο drone κάτω από το οποίο κρεμόταν σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» με εδάφη που ανήκουν στο Μαυροβούνιο, την Σερβία, την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, η Αθήνα επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, για τα όσα ακολούθησαν στη Δερβιτσάνη, έστω και καθυστερημένα, ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα προχώρησε σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας να υπάρξει επίσημη καταδίκη των επεισοδίων από τις αλβανικές Αρχές.
Στο «κόκκινο» ο αλβανικός εθνικισμός
«Ο αλβανικός εθνικισμός μαζί με τον ισλαμικό φανατισμό μπορεί να αποτελέσει ένα εκρηκτικό μείγμα, που απειλέι να τινάξει τα Βαλκάνια στον αέρα» σχολίασε στο ΘΕΜΑ έμπειρος πρώην διπλωμάτης του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας με νόημα πως φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, πληθαίνουν όλο και περισσότερες οι φωνές στην Αλβανία, που ζητούν «ένωση» των εκτός συνόρων αλβανικών πληθυσμών. Παρακολουθώντας κανείς τη στάση των αλβανικών κυβερνήσεων, από το 1990 και την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος έως τις μέρες μας, θα διαπιστώσει πως ανεξαρτήτως σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκουν, συντήρησαν μεθοδικά τον μεγαλοϊδεατισμό της αλβανικής κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο, πως ακόμη και μετά τα επεισόδια στο Βελιγράδι, με το προκλητικό «αλβανικό» ελικοπτεράκι, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δεν καταδίκασε το γεγονός αλλά αρκέστηκε να δώσει εύσημα στην «κοκκινόμαυρη» ομάδα».
Να σημειωθεί πως ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, επιχειρεί επιμελώς να καλλιεργήσει ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό προφίλ, «κλείνει το μάτι» στο ανθελληνικό κόμμα των Τσάμηδων, που επιχειρούν να εξελιχθούν σε ρυθμιστές της πολιτικής ζωής στην Αλβανία, ζητώντας επιτακτικά να τεθεί επισήμως από τα Τίρανα προς την Αθήνα θέμα Τσαμουριάς.
Στο ίδιο μήκος κύματος βέβαια, κινούνταν και ο προκάτοχος του κ. Ράμα στην πρωθυπουργία.
Το 2012, στο πλαίσιο εορτασμών της επετείου συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ανακήρυξη της αλβανικής ανεξαρτησίας, ο τότε πρωθυπουργός κ. Σαλί Μπερίσα είχε ισχυριστεί δημοσίως πως τα εθνικά όρια της χώρας του, καταλήγουν στην… Πρέβεζα.
Μεγαλοϊδεατισμός στα βιβλία
Από το 2012 το ΘΕΜΑ είχε αποκαλύψει την ξεπερασμένη, αλυτρωτική και ανιστόρητη προπαγάνδα της Αλβανίας, στα σχολικά βιβλία που τότε είχε εκδώσει το αλβανικό υπουργείο Παιδείας. Από τότε τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η νέα γενιά στην Αλβανία, διδάσκεται πως οι ελληνικές περιοχές από την Φλώρινα έως την Πρέβεζα, είναι «αλβανικά εθνικά εδάφη» που «αποκόπηκαν» από τον εθνικό κορμό και στα οποία οι «αιμοσταγείς» Έλληνες πραγματοποίησαν «εθνοκάθαρση» στους Τσάμηδες που πλειοψηφούσαν στα χώματα αυτά.
Συγκεκριμένα στο βιβλίο «Γεωγραφία της Αλβανίας», στο κεφάλαιο «Οι αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα», αναφέρονται προκλητικά :
«Είναι αλβανικές περιοχές που αδίκως προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος το 1913 από το Συμβούλιο των Πρεσβευτών.
Οι ιστορικές εξελίξεις, οι μαζικές βίαιες μετακινήσεις των αυτοχθόνων αλβανικών πληθυσμών και η έλλειψη επίσημων στοιχείων, δυσκολεύουν των προσδιορισμό των αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα και κυρίως τον προσδιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων αυτών των περιοχών.
Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στη βορειοδυτική Ελλάδα, νότια της «Μακεδονίας» και νοτιοανατολικά της Αλβανίας μέχρι τον κόλπο της Άρτας και αποτελείται από τις περιοχές, Τσαμουριά, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Κόνιτσα κλπ».
Μάλιστα, ο προκλητικός χάρτης με την Αλβανία και τις όμορες «αλβανικές περιοχές» κοσμεί το εξώφυλλο τόσο του βιβλίου, αλλά και του τετραδίου ασκήσεων των μαθητών, που καλούνται πχ να ζωγραφίσουν τις περιοχές της Ελλάδας που ζουν… Αλβανοί ή να απαντήσουν στα ερωτήματα:
«Ποιες είναι οι αλβανικές περιοχές της Ελλάδας;» ή «Αναφέρετε τις εκδιώξεις που υπέστησαν οι Αλβανοί από τις ελληνικές αρχές».
Εξάγουν… Τζιχαντιστές
Την ίδια ώρα, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και Σκόπια, που ζει μεγάλος πληθυσμός αλβανικής καταγωγής, εξελίσσονται σε «φυτώρια» φανατικών τζιχαντιστών, προκαλώντας προβληματισμό στη Δύση, αφού στοχεύουν ακόμη και σε χτυπήματα σε ευρωπαϊκό ή αμερικανικό έδαφος.
Αν και επίσημα οι κυβερνήσεις των τριών αυτών χωρών έχουν προχωρήσει σε κινήσεις που στόχο έχουν να «ξεριζώσουν» τους εξτρεμιστές από τα εδάφη τους, με επιχειρήσεις «σκούπα» και σύλληψη ντόπιων τζιχαντιστών, στο ελάχιστο μειώθηκε το «κύμα» αυτών που μεταβαίνουν στο Ιράκ και τη Συρία για να πολεμήσουν με τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους.
Πρόσφατα ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι, παραδέχτηκε ευθέως πως στη χώρα του λειτουργούν μυστικά στρατόπεδα εκπαίδευσης μελλοντικών τζιχαντιστών, προκαλώντας αίσθηση.
Ο Λαβντρίμ Μουχατζέρι από το Κοσσυφοπέδιο, θεωρείται ο «αρχηγός» των Αλβανών τζιχαντιστών που πολεμούν στο πλευρό του ISIS. Έγινε γνωστός από τις φωτογραφίες που ανέβαζε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, κρατώντας κομμένα ανθρώπινα κεφάλια.
Ήδη συμπεριλαμβάνεται στη λίστα καταζητούμενων της ιντερπολ.
Σε 700 υπολογίζονται οι τζιχαντιστές που πολεμούν σε Συρία και Ιράκ και κατάγονται από τα Βαλκάνια, οι περισσότεροι από το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και τα Σκόπια.
Οι «fans» της «Μεγάλης Αλβανίας, σε ΠΑΣ Γιάννινα και ΠΑΟΚ
Δύο παίκτες της Εθνικής Αλβανίας που έλαβαν μέρος στον επίμαχο αγώνα, με την Σερβία, αγωνίζονται σε ελληνικές ομάδες. Πρόκειται για τον Άντι Λίλα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Εργκίς Κάτσε στον ΠΑΟΚ.Ο Λίλα μάλιστα συμμετείχε και στα επεισόδια, όπως κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός και για τα οποία κλήθηκε από την ΠΑΕ Γιάννινα να δώσει εξηγήσεις, αφού είναι ιδιαίτερα προκλητικό ο ένας από τους τέσσερις αρχηγούς της ομάδας να συμμετέχει σε επεισόδια για τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» μέσα στην οποία περιλαμβάνονται ελληνικά εδάφη.
Ο Άντι Λίλα βρίσκεται από το 2011 στον ΠΑΣ Γιάννινα και έχει 50 συμμετοχές με την εθνική Αλβανίας.
«Θέλω να διευκρινίσω δημόσια, τόσο στην διοίκηση και στους οπαδούς της ομάδας μου, όσο και στους Έλληνες φιλάθλους γενικότερα, ότι ποτέ δεν θέλησα να κάνω οτιδήποτε που μπορεί να τους προσβάλει, εφόσον πάντα τους σέβομαι και τους τιμώ» αναφέρει μεταξύ άλλων ο 28χρονος παίκτης σε γραπτή του ανακοίνωση.«Πονοκέφαλο» στον ΠΑΣ Γιάννινα, δημιούργησε και η ενέργεια ενός άλλου Αλβανού παίκτη την ηπειρώτικης ομάδας, που αγωνίζεται ως δανεικός στην Παρτιζάν Τιράνων.
Ο νεαρός Αρμπέν Μουσκάι, ανήρτησε στο προσωπικό του προφίλ στο facebook φωτογραφία με την επίμαχη σημαία της «Μεγάλης Αλβανία» γράφοντας από κάτω «Respect Albania».
Στη συνέχεια, ο ίδιος διέγραψε την προκλητική φωτογραφία, ζητώντας συγγνώμη και υποστηρίζοντας πως δεν γνώριζε τι συμβολίζει η σημαία (sic) «Θέλω να ζητήσω ένα πολύ μεγάλο συγγνώμη για όλους τους φιλάθλους της ομάδας και στην πόλη των Ιωαννίνων.
Εύχομαι να με καταλάβετε γιατί πραγματικά δεν ήξερα τι σήμαινε αυτό που ανέβασα», έγραψεΣε σελίδα στο facebook για τον παίκτη του ΠΑΟΚ Εργκους Κάτσε, κάτω από την φωτογραφία με την προκλητική σημαία σχολιάστηκε
«Εδώ, το προσωπικό της ομάδας προστατεύει την εθνική σημαία. Βάλτε το βίντεο όλοι στο προφίλ σας. Είμαστε ένα», έγραψε αυτός που διαχειρίζεται τη σελίδα του. Πρόκειται για την ίδια σελίδα που πέρυσι είχε αναρτηθεί φωτογραφία του Κάτσε, ο οποίος φορούσε μπλουζάκι του UCK και είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Ελλάδα.
Σήμερα, όπως και πέρυσι, ο παίκτης ισχυρίζεται πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εν λόγω σελίδα που φέρει το ονομά του.