Σε ναρκοπέδιο ο Σαμαράς παρά την ψήφο εμπιστοσύνης

Η «μάχη» της ψήφου εμπιστοσύνης κερδήθηκε. Καιροφυλακτούν όμως Προεδρική εκλογή, φωνές για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, συστάσεις Λαγκάρντ, αλλά και οι…δελφίνοι.

Πολιτική ανάσα έλαβε μετά τα μεσάνυκτα η δικομματική κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε και οι Αντώνης Σαμαράς και Eυάγγελος Βενιζέλος αισθάνονται, όπως λένε, πιο σίγουροι και αρκετά αισιόδοξοι για την επόμενη περίοδο, ενώ από τη χθεσινή διαδικασία στη Βουλή φάνηκε ότι η πόλωση θα κυριαρχήσει στην πορεία προς τις εκλογές.

Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μπορεί να επιχειρούν να περάσουν την εικόνα στην κοινή γνώμη ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016, αλλά αυτό έχει μια βασική προϋπόθεση: να υπάρξουν 180 βουλευτές να ψηφίσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα προτείνει η συγκυβέρνηση.

Από τη χθεσινή ψηφοφορία, η οποία δεν συνδέεται με την προεδρική εκλογή, αναδείχθηκε ότι απαιτούνται ακόμα 25 βουλευτές, καθώς η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 155. Η πορεία του δικομματικού συνασπισμού θα είναι δύσκολη από εδώ και πέρα και οι δυο αρχηγοί παραδέχονται ευθέως ότι τοπολιτικό και οικονομικό κλίμα που θα υπάρχει το Φεβρουάριο του 2015 που θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή θα επηρεάσει και την προεδρική εκλογή…

Μέχρι τότε όμως όλα είναι ανοικτά και η κυβέρνηση πρέπει να περάσει με επιτυχία διάφορα εμπόδια, ενώ παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε όλοι, ξένοι και εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες, θεωρούν ότι ίσως να μην διαθέτει περισσότερο από ένα πεντάμηνοπολιτικής ζωής.

Ως εκ τούτου η επόμενη μέρα από την ψήφο εμπιστοσύνης είναι δύσκολη για την κυβέρνηση που πρέπει να καταβάλλει, όπως παραδέχονται ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί, πολύ μεγάλη προσπάθεια, να αλλάξει το κλίμα και να βρει τους 180 βουλευτές.

Το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο, καθώς ήδη υπάρχουνανησυχητικά μηνύματα, με πιο χαρακτηριστικά αυτά της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που μίλησε για τηνπιστοληπτική γραμμή υποστήριξης και αυτό του κεντρικού ευρωπαίου τραπεζίτη, του Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, οι χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα έτη θα φτάσουν τα 25 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ενώ η κυβέρνηση έδινε μάχη για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, συζητήσεις προκαλούσαν στην πολιτική και οικονομική αγορά, οι παρεμβάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητων που τάσσονται υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή ειδικού στόχου.

Οι παρεμβάσεις πολλών βουλευτών τροφοδοτούν μια συζήτηση για το πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ κάποιοι θέτουν ερωτηματικά για τον πολιτικό βίο του δικομματικού συνασπισμού.

Δεν ήταν λίγοι όσοι έκριναν πως ήταν άκρως υπονομευτικό για την κυβέρνηση, όταν βουλευτές που θα της έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης, ήδη την…«πριόνιζαν» με δηλώσεις όπως για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας«ειδικού στόχου» με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής ή με εναλλασσόμενη πρωθυπουργία των αρχηγών των κομμάτων που θα την συγκροτούν.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι υπέρ αυτής της άποψης τάχθηκαν και πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές που με τη στάση τους θα επηρεάσουν και την προεδρική εκλογή. Είναι σαφές ότι πολλοί εξαρτούν τη στάση τους από το εάν θα υπάρξει κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» στην βάση μιας συμφωνίας των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για έξοδο από την κρίση και αποφυγή των εκλογών.

Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου άρχισαν να αποκωδικοποιούνμηνύματα και από το εσωτερικό της ΝΔ, όπως της Ντόρας Μπακογιάννη που σε άλλη γραμμή από τον Αντ. Σαμαρά ζητεί συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, του Ευριπίδη Στυλιανίδη που ανέφερε ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές, του Πάνου Παναγιωτόπουλου που είπε ότι όπως είναι το κλίμα οι εκλογές χάνονται, κ.α.

Σε αυτό το κλίμα δεν περνάει απαρατήρητος και ο παρασκηνιακόςδιαγκωνισμός των δελφίνων στη ΝΔ, κυρίως του Μάκη Βορίδη, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια. Η κίνηση του Πρωθυπουργού να ορίσει τον Μ. Βορίδη ως βασικό εισηγητή στην τριήμερη συζήτηση που έληξε χθες, προκάλεσε έντονες συζητήσεις στη ΝΔ και χθες ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να ισορροπήσει, δίνοντας ένα πολιτικό δώρο στον Ν. Δένδια, αφήνοντάς τον να μιλήσει πριν από αυτόν, λίγο πριν κλείσει η διαδικασία στη Βουλή…ώστε να πάρει και αυτός πόντους και να μην κατηγορηθεί ότι δίνει δακτυλίδια διαδοχήςthetoc
.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria