– Γράφει ο Νίκος Δόικος .
Δεκάδες μελέτες για την Λίμνη της Καστοριάς. Άπειρες διακρίσεις . Τίτλοι βαρύγδουποι. Χάσαμε τον λογαριασμό από το πλήθος των επαγγελματιών «σωτήρων»που σχεδιάζουν την σωτηρία της , εδώ και μερικές δεκαετίες.
Υπάρχουν κύκλοι που απεχθάνονται την υλοποίηση έργων , πολύ απλά , γιατί τελειώνει ο «χορός» των περιοδειών , των μελετών , των διασκέψεων .
Τα αποτελέσματα βέβαια αυτής της μελετητικής πολυπραγμοσύνης συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την όσφρηση και την αισθητική μας . Μήπως και την υγεία μας; Σίγουρα την υγεία της λίμνης.
Καιρός για ΕΡΓΑ λοιπόν στην Ορεστιάδα και είμαι βέβαιος πως η νέα δημοτική αρχή συμμερίζεται τούτο το συλλογικό αίτημα και την συλλογική αγωνία των δημοτών της .
Ας μην επιτρέψουμε όμως να συμβεί το ίδιο και στο Ιστορικό Κέντρο της Καστοριάς.
Ο Δήμος , με τη νέα σύνθεση , θέλει και μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση υλοποίησης ΕΡΓΟΥ ανάπλασης και ανάδειξης του Ιστορικού Κέντρου και την ενσωμάτωση του σε ένα πλέγμα αναπτυξιακών δράσεων.
Χρειάζονται αμέσως έργα ανάδειξης του Ιστορικού Κέντρου και όχι άλλος ένας αέναος κύκλος συζητήσεων , αιτήσεων, μελετών , συνεδρίων και τα ανάλογα.
Καλοδεχούμενο κάθε ανυστερόβουλο ενδιαφέρον για την μνημειακή μας κληρονομιά , που δεν θα συνεπάγεται απώλεια χρόνου και χρήματος για τον Δήμο , όμως νομίζω πως δεν αποτελεί πανάκεια και πάντως δεν μπορεί να αναπληρώσει την άμεση και γενναία χρηματοδότηση που απαιτείται για να περισωθεί αυτή η κληρονομιά , καθώς κινδυνεύει με κατάρρευση.
Ας αναλώσει λοιπόν τον πολύτιμο χρόνο του ο Δήμος στην εξεύρεση πόρων. Το μπορεί ο ίδιος απευθυνόμενoς σε διαθέσιμες Εθνικές και Ενωσιακές πηγές. Άλλωστε ο νέος δήμαρχος με την εμπειρία του βουλευτή γνωρίζει καλά τη διαδικασία.
Υφίστανται προϋποθέσεις χρηματοδότησης ; Ναι .Ο Δήμος Καστοριάς διαθέτει προ πολλού το απαραίτητο μελετητικό υπόβαθρο για ένταξη και χρηματοδότηση.
Από την άλλη , δεν ανακαλύφθηκε προχθές η Καστοριά . Πανεπιστημιακές Σχολές και Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί γνωρίζουν και ξεχωρίζουν την μοναδική μνημειακή κληρονομιά της. Κορυφαίοι επιστήμονες μελέτησαν και παρουσίασαν το πολιτισμικό της απόθεμα σε διεθνή fora και με λαμπρές εκδόσεις .
Αυτό άλλωστε διευκόλυνε την ένταξη του Ιστορικού Κέντρου σε Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90.
Ήδη από το 2000 , ο Δήμος διαθέτει Συνολική Μελέτη Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου . Με την ένταξη δε στο
Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης κατέστη δυνατή τόσο η Μελέτη όσο και το Έργο Ανάπλασης του Πιλοτικού Πυρήνα των Αγ Αποστόλων, που σήμερα κοσμεί το Ντουλτσό , όνειρο πολλών γενιών καστοριανών , χάρη στις άοκνες προσπάθειες και συνακόλουθη πίεση που ασκήθηκε προς τα κέντρα των αποφάσεων από τήν τότε δημοτική αρχή του Δημήτρη Παπουλίδη , με πρωτεργάτη τον ίδιο το δήμαρχο.
Το έργο δε του Πυρήνα Αγ.Αποστόλων , η αποκατάσταση των μνημειακών αρχοντικών Μυτούση , Αγγλογάλλου, Αϊβάζη , του νοικοκυρόσπιτου Τσάμη και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου υπογράφηκε και περαιώθηκε επί δημαρχίας Ιωάννη Τσαμίση .
Το επόμενο στάδιο μπορεί να ξεκινήσει εντός του 2015 πάνω στη βάση της υφιστάμενης Πιλοτικής Μελέτης , με την υλοποίηση επιμέρους μελετών εφαρμογής και έργων (σταδιακά) των υπολοίπων πυρήνων του Ιστορικού Κέντρου.
Διάβασα προχθές , στον τοπικό Τύπο, την αλαζονικής μωρίας δήλωση ενός ακόμα καινοφανούς αστέρος-«σωτήρος» του Ιστορικού μας Κέντρου ότι, λέει , η παντελώς «άγνωστη» στην Ευρώπη Καστοριά έγινε πλέον γνωστή , μόλις φέτος δηλαδή … επιτέλους, χάρη σε πρόσφατες παρεμβάσεις.
Και μόνον αυτό αρκεί , ως δείγμα επιπέδου σοβαρότητας , για να επιλέξει ο Δήμος τον ορθό δρόμο στην υπόθεση του πολύπαθου Ιστορικού μας Κέντρου.
20/10/2014