Το ποδόσφαιρο, χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι ο βασιλιάς των σπορ. Είναι το λαϊκότερο άθλημα σε όλο τον κόσμο όμως κάποιοι με άσχημες ενέργειες και συμπεριφορές το αμαυρώνουν. Ευτυχώς, όμως, είναι λίγοι γι αυτό και πρέπει να τους προσπεράσουμε, αφού έτσι κι αλλιώς σύντομα θα τους προσπεράσει και η κοινωνία αλλά και το ίδιο το ποδόσφαιρο.
Ο χουλιγκανισμός και η βία στο χώρο των γηπέδων δε λύνονται και δε θα λυθούν ούτε με την αναβολή των αγώνων αλλά ούτε και με την απαγόρευση κάθε ομαδικού αθλήματος για πέντε-δέκα μέρες. Ας γίνει όμως η ”τιμωρία” αυτή, η αιτία να περάσει από τη σκέψη και το μυαλό του καθενός μας, μετά και την τόσο άδικη απώλεια ενός συνανθρώπου μας, ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, ούτε πόλεμος χωρίς πυροβολισμούς. Είναι κάτι πιο σοβαρό· είναι ένα παιχνίδι· είναι θέαμα· είναι πολιτισμός· είναι τρόπος ζωής· είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο μη ταξικό.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, το οποίο είναι κατά βάση κοινωνικό, το κράτος, μαζί με όλους τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στο χώρο του ποδόσφαιρου, πρέπει να αποφασίσουν και να διαμορφώσουν ένα νέο αθλητικό νόμο μέσα από διάλογο και ενιαία στρατηγική. Το καινούργιο νομοσχέδιο θα πρέπει έμπρακτα να βάζει τέλος σε όλες τις μορφές βίας (λεκτική, σωματική, κοινωνική, οικονομική, ψυχολογική) και να καθιστά σαφές προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα της μη ανοχής αυτής. Επιπλέον, τα σχολεία πρέπει να διαπαιδαγωγήσουν τους μαθητές έτσι ώστε στη μετέπειτα πορεία τους να συμπεριφέρονται πολιτισμένα, δηλαδή σα φίλαθλοι και όχι σαν οπαδοί. Στα ΜΜΕ, γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου, είναι υποχρεωτικό να υπάρξει πολιτική βούληση ώστε η λειτουργία τους να είναι προς την κατεύθυνση της σωστής ενημέρωσης και όχι να γράφουν και να μεταδίδουν ”πολεμικά ανακοινωθέντα” (όπως πχ καμίνι η Λεωφόρος ή κόλαση η Τούμπα) τα οποία έχουν αποτέλεσμα μόνο να δυναμιτίζουν το κλίμα. Τέλος, η δικαιοσύνη πρέπει να δρα ανεξάρτητα και να εφαρμόζει αμερόληπτα τους νόμους και η πολιτεία να μεριμνά για τη μείωση της ανεργίας, γιατί αυξημένη ανεργία σημαίνει αυτομάτως και πολλά προβλήματα βίας μέσα στον αθλητισμό.
Ο αθλητισμός πρέπει να είναι εργαλείο πνευματικής και σωματικής υγείας. Αυτόν τον αθλητισμό πρέπει να οικοδομήσουμε για να μην ξαναθρηνήσουμε άλλους νεκρούς στα γήπεδα. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας και, σε πείσμα των δύσκολων οικονομικών καταστάσεων, να ψάξουμε και να δώσουμε ελπίδα στους ρομαντικούς παράγοντες των ερασιτεχνικών κυρίως σωματείων, που μάχονται για το ευ αγωνίζεσαι.
Εμείς σαν ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ αυτό το ποδόσφαιρο θέλουμε να υπηρετήσουμε, γιατί αυτό το ποδόσφαιρο οραματιζόμαστε. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε καταστάσεις και συνήθειες που για χρόνια ήταν στην απαξίωση. Η φιλοσοφία μας για την ανάπτυξη και την πρόοδο των ομάδων απαιτεί να υπάρχει δικαιοσύνη και αξιοπιστία. Από την άλλη πλευρά, οι εμπλεκόμενοι (παράγοντες-προπονητές) θα πρέπει να έχουν αψεγάδιαστη συμπεριφορά και με τη θετική τους σκέψη στους αγώνες να δείχνουν, πρώτα στους ποδοσφαιριστές τους και κατ’ επέκταση στον κόσμο που παρακολουθεί, ότι δέχονται και την ήττα και αντιδρούν όπως και στη νίκη.
Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε ότι μέρος του παιχνιδιού είναι και οι διαιτητές οι οποίοι, υπάρχει πάντα η πιθανότητα, να κάνουν λάθη όπως κάνουν και οι ποδοσφαιριστές μέσα στον αγώνα. Υποχρέωση τους είναι, όμως, να σέβονται την προσπάθεια των παραγόντων και τον ιδρώτα των ποδοσφαιριστών.
Ο πολιτισμός στον αθλητισμό θα επιτευχτεί μόνο αφότου ωριμάσουμε, αποβάλλουμε τις παθογένειες και ”εξοντώσουμε” όλους τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς που συντηρούν τη βία στα γήπεδα. Ας μη χαθεί αυτή η ευκαιρία για να μη χρειαστεί να ξαναθρηνήσουμε θύματα τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ