Οι πιθανοί λόγοι της τραγωδίας στην 32η Τ/Ξ ΠΖΝ - Σπάνιο συμβάν παγκοσμίως η ανάφλεξη όλμου (vid) - OlaDeka

Οι πιθανοί λόγοι της τραγωδίας στην 32η Τ/Ξ ΠΖΝ – Σπάνιο συμβάν παγκοσμίως η ανάφλεξη όλμου (vid)

Σοκ στο Γενικό Επιτελείο Στρατού για το απίστευτο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή τριών πεζοναυτών στο Βόλο αλλά και αποφασιστικότητα να εντοπιστούν οι λόγοι της τραγωδίας δεδομένου ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο στα παγκόσμια στρατιωτικά

χρονικά ατύχημα.

Όπως αναφέρουν πηγές από τη Διεύθυνση Πεζικού του ΓΕΣ στο defencenet.gr οι λόγοι της ανάφλεξης του βλήματος εντός του σωλήνα εκτόξευσης είναι πολύ συγκεκριμένοι και βέβαια- επαναλαμβάνουμε – εξαιρετικά σπάνιοι.

Βασικά, οι αιτίες της πρόωρης πυροδότησης περιορίζονται σε τρεις και ένας από αυτούς ευθύνεται για την τραγωδία. Είναι οι εξής:

1. Το πρώτο ενδεχόμενο να αφορά τεχνικό πρόβλημα στο βλήμα. Δηλαδή να ήταν ελαττωματικός ο πυροσωλήνας και να προκάλεσε άμεση πυροδότηση του βλήματος, παρά το γεγονός ότι είχε ρυθμιστεί σωστά από τους χειριστές του στοιχείου.

2. Να υπήρξε σφάλμα χειριστών στον προγραμματισμό του πυροσωλήνα και να προγραμματίστηκε κατά λάθος ακαριαία πυροδότηση έχοντας την εκτίμηση ότι το είχαν προγραμματίσει σύμφωνα με τον προβλεπόμενο χρόνο άφιξης του βλήματος στο στόχο ή επάνω από τον στόχο αφού συνήθως τα βλήματα κατά προσωπικού, για να αυξηθεί η φονικότητά τους και να αυξηθεί η περιοχή που θα σαρώσουν τα θραύσματα ρυθμίζονται να εκραγούν πέντε ή δέκα ή περισσότερα μέτρα επάνω από το έδαφος

3. Το τρίτο ενδεχόμενο είναι να γινόντουσαν βολές με κρουσιφλεγή βλήματα, δηλαδή χωρίς προγραμματισμό πυροσωλήνα, σε ταχύ ρυθμό. Είναι μία διαδικασία που ενέχει υψηλό στρες, καθώς πρέπει να συγκεντρωθεί όγκος πυρών με μία συγκεκριμένη στόχευση και χρησιμοποιείται συνήθως σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης όταν απαιτείται άμεση βολή πυρών υποστήριξης σε περίπτωση διάρρηξης γραμμών κλπ. Εδώ εικάζεται ότι για κάποιο λόγο δεν είχε εκτοξευτεί το βλήμα, δεν έγινε αντιληπτό μέσα στην ταχύτητα της όλης κίνησης και να τοποθέτησαν και δεύτερο βλήμα στο σωλήνα το οποίο “κάθισε” πάνω στο πρώτο οπότε και προκλήθηκε η έκρηξη.

Η πιθανότητα να μην εκτοξεύτηκε το βλήμα και να επιχείρησαν να το αφαιρέσουν αποκλείεται, αφού απαιτούνται ειδικές διαδικασίες αφαίρεσης του βλήματος και δεν εκτελούνται από το πλήρωμα του στοιχείου, αλλά από ειδική ομάδα.

Ο όλμος Ε44-Ε1 των 81 mm είναι ο τυπικός όλμος του Ελληνικού Στρατού. Αμερικανικής σχεδιάσεως και ελληνικής κατασκευής από την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ), νυν Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Το βάρος του είναι 40,1 κιλά (το βάρος του σωλήνος είναι 15 κιλά, του δίποδα 14 κιλά και της βάσεως 11,1 κιλά), το διαμέτρημά του 81 mm και το μέγιστο βεληνεκές του 5.900 μέτρα, ενώ το ελάχιστο 75 μέτρα.

Μπορεί να βάλλει πυρομαχικά: Ελαφρά – Βαρέα εκρηκτικά, καπνογόνα, φωτιστικά, ασκήσεων, εκπαιδεύσεως, μακρού βεληνεκούς, εμπρηστικά. Ολα τα βλήματα κατασκευάζονται στην Ελλάδα κατόπιν αδείας από ξένες εταιρείες

Επιχειρησιακώς ο όλμος χρησιμοποιείται για την παροχή πυρών αμέσου υποστηρίξεως, καμπύλης τροχιάς στις υπομονάδες και τα τμήματα μονάδων Πεζικού. Μπορεί ακόμα να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού και να φωτίσει περιοχή του πεδίου μάχης. Συνήθως στα τάγματα του Ελληνικού Στρατού (Πεζικού, Μηχανοκίνητου Πεζικού, Πεζοναυτών, Μοιρών Καταδρομών, Αλεξιπτωτιστών κ.λπ.) οι όλμοι ανήκουν στη δύναμη του Λόχου Υποστηρίξεως της Μονάδος.

Δείτε ένα βίντεο ελάχιστα λεπτά μετά την τραγωδία από ένα τοπικό κανάλι, το Astra TV

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria