Υπάρχει ή όχι υπεροφολόγηση στην Ελλάδα; Ο κ. Στουρνάρας είχε συμφωνήσει με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή ότι δεν υφίσταται θέμα. Προφανώς έκριναν και οι μεν και οι δε ότι η πλάτη μας αντέχει μερικούς ακόμη φόρους. Διαφορετική άποψη έχει η Task Force. Οι Γερμανοί που επιβουλεύονται τα πάτρια εδάφη υποστηρίζουν ότι το δυσμενές φορολογικό περιβάλλον βλάπτει σοβαρά την επιχειρηματικότητα.
Το διατυπώνουν ως εξής: «Σε ένα τόσο ευμετάβλητο και δυσμενές φορολογικό περιβάλλον, αφενός οι υφιστάμενες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επιβιώσουν αφετέρου ουσιαστικά αποκλείεται κάθε προσπάθεια νέου επιχειρείν.»
Είναι καλό να τελειώσει το παραμύθι που ήθελε τον δράκο της κακής Ευρώπης να τρώει τους Έλληνες για πρωϊνό, όπως ο Μινώταυρος τους Αθηναίους. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική: Το ελληνικό πολιτικό σύστημα επέλεξε την οδό της υπερφορολόγησης αντί αυτή του περιορισμού των κρατικών δαπανών. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα κοινό σημείο επαφής: Την αγάπη τους για το κράτος.
Η Task Force είπε και άλλα “τρελά”. Πρότεινε την μετατροπή των οφειλών στα ταμεία σε ασφαλιστικό χρόνο και την καθιέρωση χαμηλότερων ασφαλιστικών κλάσεων. Δηλαδή! Έρχονται οι Ευρωπαίοι και προτείνουν εμμέσως πλην σαφώς να μην σέρνουν τα ταμεία στα δικαστήρια όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, αλλά να ξεπληρώσουν οι ασφαλισμένοι τις υποχρεώσεις τους χάνοντας αντίστοιχο χρόνο ασφάλισης. Μιλάνε ανοικτά για το αίσχος του ΟΑΕΕ. Και ρωτάμε! Αν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνούν με όσα απαράδεκτα έχουν γίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τότε ποιός είναι εκείνος που επέλεξε αυτή την πολιτική και για ποιόν λόγο;
Οι απαντήσεις είναι προφανείς. Η πολιτική που επέλεξαν στην Αθήνα ήταν καταστροφιή και αδιέξοδη. Το ήξεραν ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Πίστεψαν ότι η άλλη επιλογή, εκείνη του περιορισμού του κράτους, θα είχε μικρότερο κόστος. Έκαναν λάθος και έτσι κατέστρεψαν τον ιδιωτικό τομέα.
Είναι αδύνατον να έρθει η ανάκαμψη αν δεν υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, φιλικό στις επενδύσεις. Δεν τα λέμε εμείς, τα λέει η Task Force. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε σοβαρά για την επόμενη ημέρα αν δεν μπορέσουμε να βρούμε θέσεις εργασίας στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους. Αν δεν πείσουμε να επιστρέψουν από το εξωτερικό οι φίλοι μας που έφυγαν για να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή. Αν δεν δώσουμε όραμα και ελπίδα σε έναν λαό. Κι όλα αυτά δεν θα γίνουν με λόγια του αέρα, αλλά με νέες θέσεις εργασίας, με επενδύσεις.
Θανάσης Μαυρίδης
capital.gr