Η Ουκρανία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες υπέγραψαν μια συμφωνία για να τεθεί σε εφαρμογή μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία από τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες.
Την πληροφορία επιβεβαίωσαν τόσο ο πρόεδρος Ποροσένκο όσο και οι αυτονομιστές, ενώ η Μόσχα μέχρι στιγμής δεν έχει βγάλει επίσημη ανακοίνωση.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για «συμφωνία 14 σημείων» μεταξύ των δύο πλευρών που βρέθηκαν για συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες στο Μίνσκ της Λευκορωσίας.
Αντιπρόσωποι της κυβέρνησης της Ουκρανίας, της ηγεσίας των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη συναντήθηκαν για να συμφωνήσουν σε εκεχειρία και έναρξη της εφαρμογής ενός σχεδίου ειρήνευσης «κατά φάσεις» στη χώρα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επιβεβαίωσε, με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Λίγη ώρα αργότερα, έκανε γνωστό πως δίνει διαταγή στις ουκρανικές δυνάμεις να παύσουν πυρ από τις 18:00 (ώρα Ελλάδας). Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «αποτελεσματική διεθνής εποπτεία» της τήρησης της εκεχειρίας, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τον μηχανισμό ελέγχου που επιθυμεί. Επέμεινε πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι δεν είναι» για να τερματιστεί η αιματοχυσία.
Ο Σερχίι Ταρούτα, κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ —όπου μαίνονταν μάχες νωρίτερα σήμερα— επιβεβαίωσε επίσης ότι υπεγράφη συμφωνία και πρόσθεσε ότι αναμένει να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειές της.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ είπε σε μια συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά ότι το σχέδιο ειρήνευσης πρέπει να έχει τρία βασικά στοιχεία: την κήρυξη μιας εκεχειρίας, την αποχώρηση των «ρωσικών δυνάμεων και των Ρώσων κακοποιών και τρομοκρατών» και την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιβεβαίωσε ότι συνήφθη συμφωνία εκεχειρίας. Υπεγράφη ένα πρωτόκολλο το οποίο κηρύσσει εκεχειρία από τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα, δήλωσε η Χάιντι Ταλιαβίνι, μια αντιπρόσωπος του Οργανισμού στις συνομιλίες της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ.
Η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (ΛΔΝ) ανακοίνωσε επίσης την κήρυξη εκεχειρίας με την υπογραφή του πρωτοκόλλου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας μέσω Twitter.
Όμως ένας ηγέτης των αυτονομιστών, ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, είπε πως η εκεχειρία αυτή δεν αναιρεί την επιδίωξη των φιλορώσων να αποσχιστεί η περιοχή τους από την Ουκρανία. «Η εκεχειρία δεν σημαίνει ότι τερματίζεται η πολιτική μας για την απόσχιση» από την Ουκρανία, είπε ο Πλοτνίτσκι στους δημοσιογράφους.
Νωρίτερα, πάντως, ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσοι αντάρτες ενεπλάκησαν σε μάχες στην Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας, με τους αυτονομιστές να ανακοινώνουν ότι η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.
«Γκάφα» ρωσικού καναλιού επιβεβαιώνοι πως οι υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή;
Πυρά ελαφρών όπλων και πυροβολικού ακούγονταν επίσης στο Ντονέτσκ, το βασικό προπύργιο των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, που σύμφωνα με το Κίεβο παραμένει υπό τον έλεγχο κυβερνητικών δυνάμεων.
Για πρώτη φορά, η ρωσική τηλεόραση έσπασε την “ομερτά” που τηρούσε μέχρι σήμερα όσον αφορά την παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, μεταδίδοντας ρεπορτάζ για έναν στρατιώτη ο οποίος σκοτώθηκε στη χώρα αυτή.
«Σήμερα στον Κοστρομά αποχαιρέτισαν τον Ανατόλι Τράβκιν. Πριν από περίπου έναν μήνα έφυγε για το Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) και σκοτώθηκε σε μάχη» ανέφερε ο παρουσιαστής του καναλιού Πέρβι Κανάλ, ενός από τα μεγαλύτερα της Ρωσίας.
«Επισήμως, ήταν σε άδεια» όταν σκοτώθηκε, πρόσθεσε το κανάλι σημειώνοντας ότι ο Τράβκιν δεν είχε ανακοινώσει τις προθέσεις του να πολεμήσει στο πλευρό των αυτονομιστών ούτε στη γυναίκα του ούτε στους ιεραρχικά ανώτερούς του στο στρατό.
Οι μαρτυρίες συγγενών στρατιωτών που τραυματίστηκαν, σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν στην ανατολική Ουκρανία πολλαπλασιάζονται καθημερινά στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και στις εφημερίδες. Όμως τα τηλεοπτικά κανάλια, που συχνά ελέγχονται από το Κρεμλίνο, τηρούσαν απόλυτη σιγή για το θέμα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Μητέρων Στρατιωτών, μια μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έως και 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σταλεί να πολεμήσουν στο πλευρό των αυτονομιστών και 7.000 έως 8.000 από αυτούς μπορεί να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ανατολική Ουκρανία. Ένας σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, ο Ολεξάντρ Ντανίλιουκ υποστήριξε ότι 2.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη σκοτωθεί.
Πάντως, μια δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ινστιτούτου Λεβάντα έδειξε ότι δύο στους τρεις Ρώσους δεν πιστεύουν ότι η χώρα τους διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.