SILICON VALLEY Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη. Παραγωγή ενέργειας για όλη την Ευρώπη

SILICON VALLEY Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη. Παραγωγή ενέργειας για όλη την Ευρώπη

Μια μοναδική στην Ευρώπη , πιλοτική γραμμή παραγωγής και εκτύπωσης οργανικών ηλεκτρονικών, στήνεται στο Κέντρο Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών που λειτουργεί στην περιοχή του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.

Σε μια έκταση 1500 τ.μ με ειδικό cleaning room θα παραχθούν από το Φθινόπωρο κυκλώματα ενέργειας για κάθε σχεδόν πιθανή χρήση. Το… στοίχημα είναι μεγάλο και αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς πολλά πανεπιστήμια , ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα “smartonics” , ενώ το ρόλο του συντονιστή έχει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.

“Δημιουργούμε επανάσταση στην τεχνολογία της ενέργειας , η οποία ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα τη χώρα της Δημοκρατίας” , δηλώνει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Surrey του Ηνωμένου Βασιλείου, προσδίδοντας μια κοινωνικοπολιτική διάσταση της προσπάθειας. Τι αναζητούν οι επιστήμονες; Ως …σύγχρονοι “αλχημιστές” το δικό τους “ελιξήριο” ενέργειας. Ανθεκτικά , φθηνά, για κάθε χρήση υλικά που εξοικονομούν πρώτες ύλες καθώς είναι σε μέγεθος νανο (Νανοτεχνολογία) και έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση ενέργειας. Μεταυλικά τα οποία αποκτούν τις ιδιότητες που θέλουν οι ερευνητές ( για παράδειγμα δομικά υλικά με ενσωματωμένα κυκλώματα θέρμανσης- ψύξης σε πολλούς χρωματισμούς) και έχουν τόσες εφαρμογές ώστε να ανταποκρίνονται σε κάθε καθημερινή μας χρήση (οθόνες, συσκευασίες τροφίμων, ρούχα, φωτοβολταϊκά, εμφυτεύματα νανοϊατρικής κ.ά) .

“Τα προϊόντα Νανοτεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν μια αγορά με τζίρο τρισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2013 ο τζίρος σε όλο τον κόσμο έφτασε το 1 τρις, το 2019 αναμένεται να φθάσει τα 4 τρις, ενώ μέχρι τώρα έχουν δημιουργηθεί 160.000 επιχειρήσεις νανοτεχνολογίας”,λέει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνλογίας του ΑΠΘ καθηγητής Σ. Λογοθετίδης.

Νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό

Στο τέλος της χρονιάς θα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη τρεις πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών και σε 4-5 χρόνια τα πρώτα προϊόντα που θα παραχθούν στη “γραμμή” της Θεσσαλονίκης θα ξεκινούν το ελπιδοφόρο ταξίδι τους για τις αγορές του κόσμου.

Για την Ελλάδα όλα τα παραπάνω σημαίνουν και πολλές νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (όπως αυτό που τώρα φεύγει από τη χώρα). “Επενδύοντας στη βιομηχανία των οργανικών ηλεκτρονικών έχουμε τη μοναδική ευκαιρία όχι απλώς να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε μια παγκόσμια αγορά, αλλά πρωτοπόροι”, εξηγεί ο κ Λογοθετίδης.

Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα δημιουργούνται δεκάδες νέες εταιρείες καινοτομίας στο χώρο της Νανοτεχνολογίας και των Οργανικών Ηλεκτρονικών. Ήδη έχει συσταθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών HOPE-A , ο οποίος στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυσυνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2014 που έγινε στη Θεσσαλονίκη, υπόγραψε συμφωνία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας με σύνδεσμο Εταιρειών και Ερευνητικών Κέντρων από τη Γερμανία (Βόρεια Βεστφαλία)

Οι εταιρείες Νανοτεχνολογίας είναι σήμερα διασκορπισμένες σε όλη σχεδόν τη χώρα και δείχνουν τη δυναμική του κλάδου, κάτι που αφορά κυρίως του νέους επιστήμονες και ερευνητές. Το 49% αυτών των επιχειρήσεων έχει έδρα την Αττική και το 29% έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μία από αυτές τις νέες εταιρείες, η Organic Electronic Technologies (OET) στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας (5-12 Ιουλίου Θεσσαλονίκη) υπόγραψε τη δεύτερη συμφωνία (η πρώτη έγινε με την εταιρεία Coatema) για συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία Azurspace . H Azurspace εξειδικεύεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών για τους δορυφόρους. Τώρα η καινοτομία των νέων υλικών μέσω και της συνεργασίας με την ΟΕΤ μεταφέρεται και στην οικιακή χρήση.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria