Σήμερα ανακοινώνεται το νέο σχέδιο χρεοκοπίας κρατών
Οι 400 κορυφαίες τράπεζες, επενδυτές και εκδότες χρέους του πλανήτη συμφώνησαν σε ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των χωρών που έχουν πρόβλημα και «φλερτάρουν» με τη χρεοκοπία καθώς και των πιστωτών τους, μετά το… πάθημα των στάσεων πληρωμών της Αργεντινής και της Ελλάδας, αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Νέες ρήτρες θα δίνουν στις χώρες την επιλογή να δεσμεύουν όλους τους επενδυτές στο να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας
Μετά από μήνες συνομιλιών τις οποίες συγκάλεσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, στον απόηχο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι ειδικοί της αγοράς ομολόγων θα παρουσιάσουν σήμερα, Παρασκευή το νέο πλαίσιο, που θα μεταμορφώσει τις σχέσεις ανάμεσα στα υπερχρεωμένα κράτη και τους δανειστές τους.
Οι επιπτώσεις των πρόσφατων χρεοκοπίων αναζωπύρωσαν την ανάγκη ίδρυσης διεθνούς δικαστηρίου χρεοκοπιών, αλλά οι παράγοντες των αγορών και οι αρχές της Ουάσιγκτον προτιμούν μια εθελοντική συμφωνία, από τη σύσταση νέων θεσμικών μηχανισμών.
Η International Capital Market Association, της οποίας τα μέλη περιλαμβάνουν τράπεζες, επενδυτές και εκδότες ομολόγων, έχει καταρτίσει νέες ρήτρες για να περιλαμβάνονται στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων, οι οποίες θα δίνουν στις χώρες την επιλογή να δεσμεύουν όλους τους επενδυτές ώστε να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας.
Θα δίνεται στην χώρα η επιλογή να ζητήσει μια ψηφοφορία για όλα τα ομόλογα, με απαιτούμενο όριο το 75%
Με το νέο αυτό πλαίσιο θα είναι δύσκολο για τους μικρούς επενδυτές που δεν συμφωνούν να συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση χρέους της χώρας, να υπονομεύουν τις συμφωνίες, καθώς θα δίνεται στην χώρα η επιλογή να ζητήσει μια ψηφοφορία για όλα τα ομόλογα, με απαιτούμενο όριο το 75%. Έτσιμειώνονται οι πιθανότητες οι επενδυτές… γύπες, όπως αποκαλούνται τα hedge funds, να μπλοκάρουν τις διαδικασίες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Αργεντινής.
Η γνωστή ρήτρα «pari passu» ξεκαθαρίζεται ότι σημαίνει ισότιμη μεταχείριση, αλλά όχι ισότιμη αποπληρωμή των ομολογιούχων
Πάντως όταν και η Ελλάδα αναδιοργάνωσε το χρέος της ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ το 2012,ιδιώτες επενδυτές που κατείχαν ελληνικά ομόλογα άνω των 6 δισ. ευρώ δεν αποδέχτηκαν την συμφωνία. Οι ενέργειες τους έθεσαν σε κίνδυνο το οικονομικό μέλλον της χώρας, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, και δημιούργησαν ένα προηγούμενο που απειλούσε να αποθαρρύνει τους επενδυτές να συμφωνήσουν σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών.
Μια άλλη αλλαγή που θα ανακοινωθεί σήμερα, έχει στόχο να ξεκαθαρίσει ότι η γνωστή ρήτρα «pari passu» («επί ίσοις όροις»), την οποία χρησιμοποίησαν τα hedge funds για να επιχειρηματολογήσουν όταν ζητούσαν πλήρη εξόφληση των ομολόγων της Αργεντινής, σημαίνει ισότιμη μεταχείριση, αλλά όχι ισότιμη αποπληρωμή των ομολογιούχων.thetoc