Κονγκ που κατασκευάζουν τα γουνοποιιτικά τους προϊόντα στην Κίνα πλέον βαδίζουν προς την καταστροφή. Το πλεονέκτημα του φθηνού προϊόντος που μέχρι τώρα φαινόταν να κατείχε η Κίνα και έδινε ένα 10% ανταγωνιστικότερη τελική τιμή, πλέον εξανεμίζεται.
ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΥΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ – ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η πολυσυζητημένη επιβολή φόρου στα υπο επανεξαγωγή γουνοποιιτικά προιόντα από την κυβέρνηση της Κίνας είναι πλέον γεγονός! Και μάλιστα με ποσοστό 29%.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτή η εξέλιξη προοιωνίζετα σοβαρότατο πλήγμα στην παραγωγική Κινεζική δυναμική. Τουλάχιστον το 50% των κατασκευαστών του Χονγκ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΟΥΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Η επιβάρυνση του 29% σκιάζει τώρα οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών εταιριών που έως τώρα επέλεγαν την Κινεζική μηχανή για την επεξεργασία και την παραγωγή φασόν των γουναρικών τους.
Την πληροφορία για την εξέλιξη αυτή την είχαν τα επιτελεία πολλών Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων – ανάμεσα σε αυτές και πολλών Ελληνικών, και έτσι δικαιολογείται εν μέρει και η έξαρση μεγάλων επενδύσεων σε εγκαταστάσεις κλπ στην Καστοριά- και για αυτό αυτή την στιγμή όλα τα βυρσοδεψεία τρέχουν διπλοβάρδιες και έχουν γεμίσει τους αποθηκευτικούς τους χώρους και παραγγελίες.
Όλο αυτό είναι ένα αισιόδοξο σκηνικό για την Ελληνική γουνοποιία και την Καστοριά που τώρα της δίνεται η ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει και να αυξήσει κύκλους εργασίας, παραγωγή και θέσεις εργασίας.
Η επιβολή 29% φόρου από την Κινεζική κυβέρνηση σε ότι γουνοποιιτικό προϊόν εισάγεται για εργολαβία-επεξεργασία, δεν αυξάνει την τιμή μόνο για τα CMT (φασόν) και τις εργολαβίες- κατεργασίες γουνοδερμάτων, αυξάνει την τελικό κόστος παραγωγής άρα και την τελική τιμή του παλτό που θα καθίσταται πια μη ανταγωνιστικό απέναντι στις Ελληνικές γούνες.
ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΓΟΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Όταν ρωτήσαμε τι θα γίνει με τα εγχώρια δέρματα και την αξία των τελικών αυθεντικών Κινεζικών προϊόντων που δεν επιβαρύνονται με τον νεοεπιβληθέντα φόρο του 29% πήραμε την απάντηση ότι με όρους και διαδικασίες αγοράς, από την στιγμή που οι τιμές στα εισαγόμενα πήραν την ανηφόρα θα συμπαρασύρουν και τα γουνοδέρματα της εσωτερικής παραγωγής της χώρας τους για ευνόητους λόγους. Δεν είναι δυνατόν οι παραγωγοί που θα δουλεύουν Κινεζικά δέρματα να αφήσουν χαμηλές τιμές παρελθόντος ενώ θα βλέπουν τις τιμές των εισαγόμενων στα ύψη.
Οι Κινεζική ομοσπονδία γούνας προέβη σε έντονα συνδικαλιστικά «διαβήματα» προς την κυβέρνηση αλλά το μόνο που εισέπραξε ήταν μια εκτονωτική απάντηση που έλεγε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα τουλάχιστον έως το τέλος του 2014. «Μετά θα το συζητήσουμε και θα δούμε » ήταν το στυλ της κυβερνητικής αποστροφής που άφησε τους Κινέζους γουνοποιούς σύξυλους.
Να σημειώσουμε εδώ ότι όσον αφορά τον φόρο σε αντικείμενα επεξεργασίας γούνας υφίσταται η ελάφρυνση ότι αφού πληρώσεις προκαταβολικά για όλα τα προϊόντα και την εργασία μετά από ένα διάστημα σου επιστρέφει το κράτος ένα 13%. Αυτό το 13% όμως,
1ον) είναι σαφέστατα ένα μικρό ποσοστό που δεν καλύπτει τον σχεδόν τετραπλασιασμό του κόστους εργασίας στα δέρματα πλέον στην Κίνα
2ον η διαδικασία επιστροφής είναι χρονοβόρα, αποτρεπτική επιχειρηματικά (και λεφτά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα πάρουν ποτέ)
3ον) για όλο αυτό το μεγάλο διάστημα αναμονής ο επιχειρηματίας έχει δεσμευμένα τα λεφτά του σε κρατικό ταμείο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΣΟΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ. ΜΗΝ ΞΕΠΟΥΛΑΤΕ.
Οι Ιταλικές, Ρωσικές και Αμερικανικές μεγάλες εταιρίες που έστελναν δέρματα για φασόν παραγωγή στην Κίνα ψάχνουν ήδη για άλλους παραγωγούς. Η Καστοριά και η Σιάτιστα από αυτή την στιγμή πρέπει να ετοιμάζεται πυρετωδώς όπως μια ποδοσφαιρική ομάδα που περιμένει την έναρξη του πρωταθλήματος. Το φασόν, η εργολαβία δεν είναι ντροπή όπως κάποιοι που θέλουν να μεγαλοπιάνονται θεωρούν. Το φασόν άνδρωσε την Καστοριανή και Σιατιστινή γούνα. Όσοι έχουν τα κότσια και τις προδιαγραφές θα συνεχίσουν την αυτόνομη παραγωγή και την πώληση. (Για αυτό όμως έχουμε γράψει πάμπολλα άρθρα σχετικά με τη δημιουργία brand name που ελάχιστοι καταλαβαίνουν και δεν βλέπουμε κανέναν να το αναπτύσσει όπως πρέπει). Γενικά όμως μια μεγάλη ευκαιρία γεννιέται. Ας ενδοσκοπήσουμε και ας προετοιμαστούμε γιατί αν το ρεπορτάζ επαληθευτεί, μάλλον θα ψάχνουμε για τεχνίτες και εργαζόμενους που λόγω της κακομεταχείρισης τους σε πολλές περιπτώσεις (να το πούμε και αυτό) είναι είδος προς εξαφάνιση.
Τέλος η επισήμανση που έχουμε να κάνουμε προς όλους τους επαγγελματίες της γούνας είναι ψυχραιμία και όχι εξευτελισμό των τιμών. Κρατήστε τις τιμές. Κρατήστε την αξία της Ελληνικής γούνας. Έτσι κι αλλιώς τώρα πια είναι ανταγωνιστική με παράδοξο μεν (κανείς δεν θα περίμενε τον από μηχανής θεό Κινεζικό κρατικό μηχανισμό) πραγματικό δε τρόπο.