Ετοιμο είναι το τελικό σχέδιο του υπουργείου οικονομικών που προβλέπει την απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ για περίπου 400.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλό τζίρο.
Εαν το σχέδιο αυτό περάσει από την έγκριση της τρόικας, ένας στους δύο επιτηδευματίες , δηλαδή το 52% των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί, τον φόρο στο Δημόσιο.
Όπως προβλέπει η πρόταση που έχει επεξεργαστεί ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης θα εξαιρούνται από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ μικρές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκια και εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με τον ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την «Ημερησία», θα καθιερωθεί ένα όριο ακαθάριστων εσόδων μέχρι το οποίο θα ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και απόδοσης ΦΠΑ. Το όριο αυτό κυμαίνεται μεταξύ 10.000 έως 25.000 ευρώ.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την πρόταση είναι οι μικρές απώλειες εσόδων που εκτιμάται ότι θα έχει το Δημόσιο. Από αυτό το 52% των επιτηδευματιών εισπράττεται μόλις το 4% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων το ισοζύγιο εισπράξεων και πληρωμών ΦΠΑ οδηγεί σε επιστροφές φόρου.
Από 1η Ιανουαρίου 2015 η εφαρμογή του μέτρου
Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015, ενώ με διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο νομοσχεδίου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας» επέρχονται απλοποιήσεις στο καθεστώς ΦΠΑ
- Καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής. Σημειώνεται ότι η εκκαθαριστική δήλωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σύνοψη των περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων. Τα στοιχεία αυτά είναι ήδη στη διάθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις περιοδικές δηλώσεις και δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να υποβάλλονται και οι ετήσιες εκκαθαριστικές. Μόνο έξτρα χρόνος και διοικητικό κόστος εκπλήρωσης των τυπικών φορολογικών υποχρεώσεων για τους φορολογούμενους.
- Διευκολύνεται η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ, αφού πλέον καταργείται η υποχρέωση των φορολογουμένων να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση επιστροφής, η οποία θα προκύπτει από την περιοδική δήλωση.
- Όταν το ποσό της έκπτωσης ΦΠΑ είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο στην ίδια περίοδο, η επιπλέον διαφορά μεταφέρεται για έκπτωση σε επόμενη περίοδο ή επιστρέφεται.
Επίσης με αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών προβλέπονται τα εξής:
- μπορεί να ορίζεται μεγαλύτερη ή μικρότερη φορολογική περίοδος η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός μηνός, ούτε μεγαλύτερη του ενός έτους για την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ,
- β) μπορεί να χορηγείται διαφορετική προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ, ή παράταση της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης αυτής και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων καθώς και διαφορετική προθεσμία καταβολής του φόρου. Η απόφαση παράτασης υπογράφεται το αργότερο μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης προθεσμίας και ισχύει από τον χρόνο υπογραφής.
- Η έκπτωση του φόρου ενεργείται με βάση τις υποβαλλόμενες δηλώσεις ΦΠΑ, υπόκειται σε τελικό διακανονισμό σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία της διαχειριστικής περιόδου, εφόσον:
- Η έκπτωση αυτή είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από εκείνη που είχε δικαίωμα να ενεργήσει ο υποκείμενος στον φόρο.
- Μετά την υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων ΦΠΑ έγιναν μεταβολές που δεν είχαν ληφθεί υπόψη για τον καθορισμό του ποσού των εκπτώσεων, ιδίως στην περίπτωση έκπτωσης στο τίμημα ή ακύρωσης αγορών.
- Δεν ενεργείται διακανονισμός σε περιπτώσεις καταστροφής, απώλειας ή κλοπής που αποδεικνύονται ή δικαιολογούνται, καθώς και σε περιπτώσεις χορήγησης δώρων μέχρις αξίας 10 ευρώ και δειγμάτων τα οποία διατίθενται για τον σκοπό της επιχείρησης.
Πιο απλές γίνονται οι διαδικασίες υποβολής
- Δήλωση ΦΠΑ δεν υποβάλλουν οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών, εφόσον υποβάλλουν σχετική δήλωση μεταβολής.
- Οταν ο υποκείμενος στον φόρο διακόπτει οριστικά τις εργασίες της επιχείρησής του και μεταφέρει εκτός χώρας την οικονομική του δραστηριότητα, υποχρεούται να υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.
- Εφημεριδοπώλες μπορούν να επιλέξουν τη μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εφόσον με δήλωσή τους επιλέξουν τη μη διενέργεια έκπτωσης του φόρου εισροών. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται μέσα σε τριάντα ημέρες από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν από την παρέλευση πενταετίας.
- Η διαφορά φόρου που προκύπτει στη δήλωση ΦΠΑ, αν είναι θετική και άνω των 30 ευρώ, καταβάλλεται στο Δημόσιο, αν είναι θετική μέχρι 30 ευρώ μεταφέρεται για καταβολή στην επόμενη περίοδο και αν είναι αρνητική μεταφέρεται για έκπτωση ή επιστρέφεται, κατά περίπτωση. Η υποχρέωση καταβολής του οφειλόμενου ποσού λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα κατά τον οποίο λήγει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Ειδικά για εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση και με την προϋπόθεση ότι το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει το ποσό των 100 ευρώ, ο υποκείμενος στον φόρο μπορεί να επιλέξει την καταβολή του οφειλόμενου ποσού σε 2 άτοκες ισόποσες δόσεις.
- Ο υποκείμενος στον φόρο, ο οποίος ενεργεί αποκλειστικά πράξεις για τις οποίες δεν του παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης, τα νομικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται στον φόρο καθώς και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών ή λαμβάνουν αγαθά ή υπηρεσίες για τις οποίες είναι υπόχρεοι για την καταβολή του φόρου υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ μόνο για τις φορολογικές περιόδους κατά τις οποίες πραγματοποιούν τις ως άνω φορολογητέες πράξεις.