Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο για τα χρέη των επιχειρήσεων σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και προμηθευτές.
Το σχέδιο συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.
Το σχέδιο της Κυβέρνησης θα προβλέπει στη δημιουργία ενός εξωδικαστικού μηχανισμού συνολικής αντιμετώπισης του χρέους των ιδιωτών
Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του Υπουργείου Ανάπτυξης το σχέδιο της Κυβέρνησης θα προβλέπει στη δημιουργία ενός εξωδικαστικού μηχανισμού συνολικής αντιμετώπισης του χρέους των ιδιωτών και καταρχάς των επιχειρήσεων.
Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που χρωστούν σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο και τους προμηθευτές τους να προσφεύγουν σε αυτή τη διαδικασία, η οποία θα ακολουθεί σφιχτές και σύντομες χρονικά μεθόδους για τη διευθέτηση των οφειλών.
Με πιο απλά λόγια θα κάθονται σε ένα τραπέζι επιχειρήσεις, τράπεζες και όσοι έχουν να λαμβάνουν από τις εταιρίες και θα βρίσκουν τρόπο ρύθμισης των οφειλών. Αυτοί μπορεί να είναι είτε οι πολλές δόσεις, είτε η μείωση του επιτοκίου, η διαγραφή προστίμων κλπ.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για υπαγωγή
Προϋπόθεση για να υπαχθεί μία επιχείρηση σε αυτόν τον μηχανισμό θα είναι να είναι βιώσιμη και να ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες από τους πιστωτές της, οι οποίοι και θα χουν τον κύριο ρόλο στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Για παράδειγμα μπορεί να ζητήσει από την επιχείρηση μείωση λειτουργικών δαπανών, προσωπικού ή αλλαγή μάνατζμεντ κλπ.
Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε ότι σκοπός είναι αυτός ο εξωδικαστικός μηχανισμός διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο.
Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από την Τράπεζα της Ελλάδας και τον κώδικα δεοντολογίας. Σε αυτόν βέβαια, μπορούν να προσφεύγουν κι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν να ρυθμίσουν οφειλές μόνο σε τράπεζες.thetoc