“Του χειμώνα η βροχή, η χαρά του θεριστή”
“Από το θέρος ως τις ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές”
“Από την αρχή του θεριστή, του δρεπανιού μας η γιορτή”
Υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευση της ονομασίας του μήνα Ιουνίου: είτε πήρε το όνομά του από τη θεά Ήρα, που οι Ρωμαίοι την πρόσφεραν “Γιούνο”, είτε από τον πρώτο Ρωμαίο ύπατο Λούκιο Ιούνιο Βρούτο.
Πρόκειται για….
το μήνα του θερισμού.
Από κει και ο χαρακτηρισμός: Θεριστής.
Στη Θράκη, μάλιστα, τον ονομάζουν Δρεπανά και στην Πελοπόννησο Δρεπανιάρη.
‘Εχουν δοθεί και άλλες ονομασίες στο μήνα αυτόν, βασισμένες στις γεωργικές εργασίες των περιοχών.
Στην Ήπειρο λέγεται Κερασάρης, επειδή τότε είναι η εποχή των κερασιών, ενώ νοτιότερα λέγεται Ορνιαστής ή Ρινιαστής (Ερινεός στην αρχαία ελληνική είναι το άγριο σύκο, και τον Ιούνιο κρεμούν “ερινεούς” πάνω στις ήμερες συκιές για να διευκολύνουν τη γονιμοποίηση).
Στην αρχαία Ελλάδα αποκαλείτο Σκιροφοριών.
Ο Άνδρας:
Άστατος, ευαίσθητος και λογικός μαζί, παραμένει πάντα ειλικρινής με τον εαυτό του, συνηθίζει να καλλιεργεί μια ευχάριστη προσωπικότητα, με μεγάλες δόσεις καλοσύνης και φιλοφρονήσεως. Είναι έντονα ερωτικός, ακουραστα συναισθηματικός.
Η Γυναίκα:
Αγχώδης, αιώνια συναισθηματική. Έχει την ανάγκη οικογενειακής θαλπωρής, ειλικρινών φίλων, χρειάζεται ένα σύντροφο που να της εμπνέει ασφάλεια. Ο αισθησιασμός συχνά δίνει τον τόνο στην ερωτική της ζωή. Αφοσιώνεται σε ένα μοναδικό σύντροφο. Είναι καλή σύζυγος και μητέρα.
Οικολογικές εργασίες
* Ανθοκομία
Τα λουλούδια θέλουν προσοχή. Ο μήνας είναι ζεστός. Πρέπει να τα προφυλάξουμε από τις μεγάλες ζέστες. Πυκνώνουμε τα ποτίσματα και τα ελαφρώνουμε από μερικούς βλαστούς. Θα βγάλουν γρηγορότερα άνθη. Μεταφέρετε σε σκιές τις αζαλέες καθώς και τις καμέλιες και τις γαρδένιες.
Το ίδιο και τις ορτανσίες που θέλουν και πολύ νερό. Καλλιεργούμε τα ραντέλα για γκαζόν.
Φυτεύουμε βασιλικό σε χώμα που είναι δροσερό. Ο βασιλικός δεν θέλει ήλιο γιατί του μαραίνει τα φύλλα. Τον έχουμε σε δροσερό μέρος και του κόβουμε τα άνθη ανα καιρούς για να διατηρηθεί περισσότερο.
Μεταφυτεύουμε σε γλάστρες ότι είχαμε σπείρει το Μάρτη.
* Λαχανοκομία
Καταπολεμούμε τις αρρώστιες και τα έντομα που αφθονούν αυτή την περίοδο. Ψεκάζουμε για περονόσπορο, θειασθένεια και μελίγκρα. Μαζεύουμε τα πρώιμα κηπευτικά π.χ. ντομάτες, μελιτζάνες, αγγούρια. Προσέχουμε να τα κόβουμε 20 μέρες από τότε που τα ραντίσαμε. Μαζεύουμε φρέσκα κουκιά, αγκινάρες και μπιζέλια. Βγάζουμε τις πρώιμες πατάτες.
Φυτεύουμε λάχανα, κουνουπίδι, πράσα.
* Φρούτα, λαχανικά και ψάρια του μήνα
Βερίκοκα, καρπούζι, αγγούρι, κολοκύθια, κρεμμύδι, πιπεριές, φασολάκια, κεράσια, μούσμουλα, πεπόνι, ροδάκινο, φράουλες, αγκινάρες, αντίδια, αρακάς, βλίτα, κάππαρη, καρότα, μάραθος, μαρούλια, μελιτζάνες, μπάμιες, ντομάτες, πατάτες, παντζάρια, ραδίκια, σέλινο, σπανάκι.
Σαρδέλα, κολιός, σκουμπρί, πελαγίσιος μπακαλιάρος, γαύρος, αστακός, γαρίδες, γόπα, μαγιάτικο, μελανούρι, μύδια, ξιφίας, σαφρίδι, σουπιά, τόνος, ροφός, σάλπα, συναγρίδα.
* Πτηνοτροφία:
Εξακολουθούμε το διάλεγμα των πουλάδων και απορρίπτουμε χωρίς συζήτηση, τα άρρωστα και ελαττωματικά πουλιά και όσα φαίνονται εκφυλισμένα. Η διατροφή όλων των πουλερικών πρέπει να περιλαμβάνει αρκετή πρασινάδα. Η καθαριότητα στο κοτέτσι πρέπει νάναι σχολαστική. Προφυλάμε τα πτηνά από την διφθερίτιδα, λαρυγγοτραχείτιδα με εμβόλια. Αρχίζουν να γεννούν οι πρώιμες πουλάδες και πρέπει να τρέφονται καλά.
* Κτηνοτροφία:
Σπέρνουμε, όπου έχουμε νερό, καλαμπόκι, για χλωρή νομή, γιατί είναι απαραίτητο το χλωρό χορτάρι στα ζώα. Απογαλακτίζουμε τα ζώα των τριών μηνών. Κάνουμε διάλεγμα σε όσα θα κρατήσουμε. Στα κοπάδια έχουμε ανάλογους τράγους για το μαρκάλισμα. Προσέχουμε τα ζώα να μην πίνουν νερά ακάθαρτα. Οδηγούμε τα ζώα στη σκιά και το δροσερό αέρα. Προσοχή μη παρουσιαστεί ψώρα. Αφήνουμε σε μεγάλη ζέστη τις αγελάδες έξω από τον στάβλο.
* Μελισσοκομία: Κατά τις αρχές γίνεται ο πρώτος ή δεύτερος τρυγητός και οδηγούμε τα μελίσσια μας, σε μέρη όπου είναι θυμάρι. Προφυλάμε τις κυψέλες με χόρτα και φροντίζουμε νάχουμε βασιλικά κελιά για βασιλικό πολτό.
* Για του κυνηγούς: Προσέξτε την φύλαξη των πυρομαχικών. Δεν πρέπει νάναι εκτεθειμένα ούτε στη ζέστη ούτε στην υγρασία. Κατάλληλο και για την πυρίτιδα και τα καψούλια είναι το τενεκεδένιο κουτί που κλείνει και αυτό φυλαγμένο είτε σε ντουλάπα είτε σε συρτάρι κλπ.
diadromi