Το εγκαταλελειμμένο πλέον -πρόσφατα ανακαινισθέν- κτήριο του παλαιού Α’ Γυμνασίου Καστοριάς στο οποίο προβλεπόταν η εγκατάσταση του Πανεπιστημιακού
τμήματοςαρχιτεκτονικής – αναπαλαίωσης μνημείων και παραδοσιακών κτηρίων, επισκέφθηκε ο Θεόδωρος Καρυπίδης με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Σωτήριο Αδαμόπουλο και άλλα μέλη του συνδυασμού του.
Το εγκαταλελειμμένο πλέον -πρόσφατα ανακαινισθέν- κτήριο του παλαιού Α’ Γυμνασίου Καστοριάς στο οποίο προβλεπόταν η εγκατάσταση του Πανεπιστημιακού τμήματος
Ο κ.Καρυπίδης και η ομάδα του, διαπίστωσαν τη θλιβερή και απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης που κυριαρχεί στον χώρο, καθώς το κτήριο στο οποίο θα στεγαζόταν η Πανεπιστημιακή Σχολή της Καστοριάς (η οποία τελικά μεταφέρθηκε στην Κοζάνη με άλλο γνωστικό αντικείμενο), παρά το υψηλό κόστος ανακαίνισής της που έφθασε το 1.500.000 ?, έχει αφεθεί στην απόλυτη εγκατάλειψη και παρακμή.
Ο κ.Καρυπίδης έχει επανειλημμένα δηλώσει, ότι η μεταφορά της σχολής από την Καστοριά στην Κοζάνη αποτελεί μεγάλη αδικία που θα πρέπει να επανορθωθεί άμεσα, κάτι για το οποίο ο ίδιος και ο συνδυασμός του θα αγωνισθεί να πετύχει από την κεντρική κυβέρνηση.
Στη συζήτηση που έγινε με τα μέλη του συνδυασμού της Καστοριάς «Ανατροπή-Δημιουργία», τονίστηκε η αναγκαιότητα, όχι μόνο για επαναφορά της πανεπιστημιακής σχολής στην Καστοριά, αλλά και για την επανίδρυσή της με το ίδιο πρωταρχικό γνωστικό αντικείμενο το οποίο είχε προβλεφθεί από την αρχική μελέτη σκοπιμότητας.
Η Καστοριά αποτελεί ιδανικό τόπο για τη λειτουργία σχολής με αντικείμενο την αποκατάσταση παραδοσιακών κτηρίων και μνημείων, παρέχοντας ένα ζωντανό «εργαστήριο» μελέτης και πρακτικής εφαρμογής στους φοιτητές της, κάτι που είναι ιδιαίτερα θετικό για τους ίδιους και για το επίπεδο της Σχολής, αλλά και για την ίδια την πόλη που θα ευεργετηθεί ποικιλοτρόπως με τις μελέτες και εργασίες των φοιτητών και καθηγητών της. Παράλληλα δε, με τις δραστηριότητες της η Σχολή, θα κάνει περισσότερο γνωστή την Καστοριά διεθνώς, ως μία σπάνια «πόλη-μνημείο» του Βυζαντινού και νεώτερου ελληνικού πολιτισμού, με πρόσθετα οφέλη για τον τόπο και την τουριστική του ανάπτυξη.
Η σημερινή ντροπιαστική εικόνα εγκατάλειψης στο χώρο και τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Σχολής που κόστισαν πανάκριβα στον Έλληνα φορολογούμενο, όπως και η μεταφορά της από την Καστοριά με τις πανέτοιμες υποδομές, στην Κοζάνη σε ενοικιασμένα κτήρια, αποτελούν παραλογισμούς που πρέπει να διορθωθούν πριν είναι πλέον πολύ αργά.