παράγοντες του Δήμου Καστοριάς, επιχείρησαν όλα αυτά τα χρόνια να εφαρμόσουν πρακτικές και μεθόδους τουριστικού σχεδιασμού, οι οποίες και πολυδάπανες απέβησαν για τα ταμεία των εκάστοτε δημοτικών επιχειρήσεων που τις εφάρμοσαν αλλά και τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά, έως μηδαμινά. Επιχείρησαν οι δημοτικές αρχές μας, να διαφημίσουν τα μνημεία και τις καλλονές του τόπου μας σε μας τους ίδιους…!!!!, δαπανώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεγάλα χρηματικά ποσά για διαφήμιση. Επίσης, δημιούργησαν εφήμερες φιέστες… μιας χρήσης, πολυδάπανες ευελπιστώντας ότι θα καθιερωθούν ως θεσμοί, εισάγοντας ξένα πολιτισμικά στοιχεία αδιαφορώντας για την τοπικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά της Καστοριάς. Πήγαν στο Ισραήλ, προσπαθώντας να φέρουν τουρίστες αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν ένα «alle re tour» για προσωπική αυτοκατανάλωση, και αυτό μιας χρήσης. Δεν προσπάθησαν, όμως ποτέ να σκεφτούν ουσιαστικά τη γεωστρατηγική μας θέση στον χώρο των Βαλκανίων καθώς και τα δυνατά μας σημεία, που μας καταστούν ιδιαίτερους και ξεχωριστούς σε σχέση με τους υπόλοιπους γείτονές μας.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗ
Τουρισμός και Καστοριά. Προσεγγίζοντας το… Ρωσικό Όνειρο
του Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου
με τον συνδυασμό «Έν-τιμή Πρόταση» του Ανέστη Αγγελή
Κατά καιρούς πολλοί ειδήμονες και μη…
Θα ήθελα να καταθέσω μια σκέψη προσέγγισης, του ζητήματος της τουριστικότητας, το οποίο αποτελεί κλειδί για το πώς πρέπει να κινηθούμε μελλοντικά, εφ’ όσον επιθυμούμε κάποτε η Καστοριά να αποκτήσει σοβαρή τουριστική κίνηση και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες τόσο στην αγορά εργασίας αλλά και στον τομέα της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Η πόλη της Καστοριάς, έχει μια ιστορία 500 ετών, πάνω στην κατεργασία των γουναρικών, επαγγελματική ενασχόληση, η οποία διαχρονικά έφερε άνθηση στην οικονομία του τόπου μας. Συν τοις άλλοις, η ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, διαθέτει έναν μνημειακό πλούτο και φυσικό κάλλος που σήμερα είναι ανεκμετάλλευτο και θα μπορούσε με την ορθή αξιοποίησή του να κάνει οικονομικά αυτάρκη την περιοχή μας μέσω του τουρισμού.
Ενταύθα. Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες οικονομίες σε παγκόσμια κλίμακα είναι αναμφισβήτητα η Ρωσική, η οποία κάθε χρόνο τροφοδοτεί την Ελλάδα με χιλιάδες ρώσους καταναλωτές. Το θέμα είναι ότι η Καστοριά μας, ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστη, ακόμα και σαν λέξη σε πολλούς από αυτούς τους εν δυνάμει καταναλωτές, οι οποίοι διαθέτουν το ανάλογο οικονομικό επίπεδο να προσδώσουν σημαντική δυναμική στην τοπική οικονομία, ιδιαίτερα στον κλάδο των γουναρικών.
Πως θα μπορούσαμε να τον πετύχουμε αυτό; Με έναν πολύ απλό αλλά καλά σχεδιασμένο τρόπο, που εφ’ όσον τελεσφορίσει, η Καστοριά μας θα γίνει ένας κοσμοπολίτικος προορισμός. Ο νέος Δήμος Καστοριάς θα πρέπει να επιχειρήσει αδελφοποίηση με μεγάλες ρωσικές πόλεις, δημιουργώντας διμερείς σχέσεις φιλίας, συνεργασίας, κοινωνικότητας, τουριστικότητας, επιχειρηματικότητας κλπ… Θα μπορούσε να διοργανωθεί μια 5ήμερη τελετή αδελφοποίησης, π.χ. στην Αγία Πετρούπολη, όπου κατά την διάρκεια αυτής, να γίνει παρουσίαση στο ρωσικό κοινό, της καστοριανής κουλτούρας και παράδοσης, των τοπικών προϊόντων, των φυσικών καλλονών και των μνημείων μας. Αυτή η τελετή αδελφοποίησης, εφ’ όσον προγραμματιστεί σωστά, δύναται να καταστεί μέγα κοσμικό γεγονός στον τόπο, όπου θα διοργανωθεί. Όλες οι αρχές, θρησκευτικές και πολιτικές, θα πρέπει να είναι παρών και από τις δυο πλευρές. Πρέσβεις, επιχειρηματίες, τουριστικοί πράκτορες και παράγοντες της Αγοράς, θα είναι όλοι καλεσμένοι σε αυτή την τελετή αδελφοποίησης, γεγονός το οποίο θα πάρει μεγάλη έκταση σε όλα τα ρωσικά ΜΜΕ, και το όνομα «Καστοριά» θα γίνει γνωστό σε πολλούς ρώσους πολίτες. Αμφότερα, και η ρωσική πόλη που θα αδελφοποιηθεί με μας, θα πρέπει να διοργανώσει μια 5ήμερη τελετή αδελφοποίησης, εδώ στην Καστοριά, όπου θα παρουσιάσει τον δικό της πολιτισμό και ιδιαιτερότητα. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να θέσουμε ισχυρά θεμέλια γνωστοποίησης της ύπαρξης μας, στους ρώσους γείτονες, οι οποίοι και λάτρεις των γουναρικών είναι αλλά και ευσεβείς χριστιανοί, γεγονός, το οποίο μπορεί να κάνει περιζήτητα τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά θρησκευτικά μνημεία μας καθώς και τις αξιόλογες γουνοποιητικές επιχειρήσεις της Καστοριάς.
ΙΩΑΝΝΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ
Βιογραφικό Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Καστοριάς
με τον συνδυασμό ΕΝ-ΤΙΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Γεννήθηκε στην πόλη της Καστοριάς το 1985, με οικογενειακή καταγωγή από τη Κωνσταντινούπολη και τη Καστοριά.
ΣΠΟΥΔΕΣ
– Απόφοιτος του ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ΠΕ16.02
– Πτυχιούχος των Σχολών Ανώτερων Θεωρητικών Ωδειακής Εκπαίδευσης, Αρμονίας, Αντίστιξης, Ενοργάνωσης Μπάντας και διπλωματούχος σολίστ στη τρομπέτα.
– Μεταπτυχιακός φοιτητής στο β’ έτος του προγράμματος ”Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ με Νέες Τεχνολογίες”, του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Κάτοχος πιστοποίησης ECDL
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
– Πρόεδρος του Σκακιστικού Συλλόγου Καστοριάς (2013- )
– Πρόεδρος και ιδρυτής της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς ”ΘΩΜΑΣ ΜΑΝΔΑΚΑΣΗΣ” (2013- )
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
9 βραβεία σε Πανελλήνιους Μουσικούς Διαγωνισμούς 1999-2002
Διαμνημόνευση μαζί με έμβλημα από τη XV Ταξιαρχία Πεζικού Καστοριάς το 2003
4 επαίνοι από φορείς για την εργασία του «Η εξελεγκτική πορεία της οικονομίας του Νομού Καστοριάς» το 2004
1 βραβείο και 1 έπαινο από τη Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΗΣ» στην Κοζάνη 2006 και 2007 σε μουσικούς διαγωνισμούς
Τιμητικό δίπλωμα από τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτας, «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ» 1896, για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στον Σύλλογο και την φιλαρμονική του, το 2008
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Συμμετείχε για 10 χρόνια ως ενεργό μέλος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καστοριάς (1993-2003)
Υπήρξε μέλος της Βυζαντινής Χορωδίας της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς (2000-2003)
Ασχολείται συστηματικά με την έρευνα και καταγραφή της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας της Καστοριάς, παρουσιάζοντας πρωτότυπες εργασίες και δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο καθώς και διαλέξεις σε Συλλόγους και Κρατικούς Φορείς.
Δημιουργεί έμμετρες ποιητικές συνθέσεις, αξιοποιώντας την καστοριανή ηθογραφία και
και το καστοριανό γλωσσικό ιδίωμα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Φορέας: Δήμος Αμβρακικού, Νομός Άρτας
Θέση: Μουσικός Εκπαιδευτής
Καθήκοντα: Οργάνωση μουσικού τμήματος με σκοπό τη συγκρότηση φιλαρμονικής
Χρονική Διάρκεια: 01/10/2005 έως 31/05/2006
Φορέας: Δήμος Φιλοθέης, Άρτας Νομός Άρτας
Θέση: Αρχιμουσικός Φιλαρμονικής
Καθήκοντα: Διδασκαλία πνευστών μουσικών οργάνων και συγκρότηση φιλαρμονικής
Χρονική Διάρκεια: 01/01/2007 έως 31/12/2007
Φορέας: ΥΠ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. Α’βάθμια Εκπαίδευση Καστοριάς
Θέση: Εκπαιδευτικός Μουσικής
Καθήκοντα: Διδασκαλία του μαθήματος «Μουσική Αγωγή»
Χρονική Διάρκεια: 23/03/2011 έως 15/06/2011
Φορέας: Ινστιτούτο Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε. – Δήμος Καστοριάς
Θέση: Αρχιμουσικός
Καθήκοντα: Διδασκαλία πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων
Χρονική Διάρκεια: 05/09/2012 έως 05/02/2013
Φορέας: O.A.E.Δ – ΚΕΤΕΚ ΕΠΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Θέση: Εκπαιδευτικός Μουσικής
Καθήκοντα: Διδασκαλία του μαθήματος «Μουσική Αγωγή» στην ειδικότητα «Βοηθών Βρεφονηπιοκομίας»
Χρονική Διάρκεια: 15/10/2013 έως 30/06/2014
Φορέας: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Θέση: Σχεδιαστής-Δημιουργός της εφημερίδας
Χρονική Διάρκεια: 27/02/2013-
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κιν: 6946340364
E-mail: [email protected]
Blog: http://giannis-tsakiridis.blogspot.gr
Facebook: https://www.facebook.com/giannis.tsakiridis