Σήμερα στον Σταθμό Περίθαλψης είχαμε μια παράξενη και σπάνια εισαγωγή που μας ήρθε από την Βουλγαρία … είναι ένας Ασπροπάρης .Αυτό λοιπόν το παράξενα όμορφο πουλί μας το παρέδωσε στην Καστόρια η Δ/ση δασών Κοζάνης μιας και βρέθηκε στην περιοχή τους . Η Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία εκπονεί ειδικό πρόγραμμα για την διάσωση του Ασπροπάρη.
Ας πούμε όμως λίγα αλλά σημαντικά λόγια για τον Ασπροπάρη (Νeophron percnopterus) όπως τα έγραψαν οι καλοί μου φίλοι Λαυρέντης Σιδηρόπουλος και Ρίγας Τσιακίρης το πώς συνδέετε αυτό το πουλί με τον άνθρωπο ο Ασπροπάρης…
Ένα από τα πλέον αινιγματικά και παράξενα πουλιά του πλανήτη μας βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, μη εξαιρουμένης βέβαια και της χώρας μας. Είναι το πρώτο πουλί στον κόσμο που προστατεύτηκε με νόμο από τους Φαραώ, με ποινή θανάτου, αναγνωρίζοντας έτσι την σημαντική του συμβολή στην καθαριότητα των οικισμών από τα σκουπίδια και τα υπολείμματα της τροφής των ανθρώπων.
Αποτελώντας το πρώτο γράμμα της αιγυπτιακής αλφάβητου, το ιερογλυφικό που προφέρεται “ah”, το πουλί ονομάστηκε και «κοτόπουλο του Φαραώ». Κανένα άλλο είδος δεν έχει τόσο πολύ συνδεθεί με μύθους, θρύλους, παραδόσεις και μαντικές πράξεις στις ορεινές κοινότητες της χώρας μας.
Είναι ο μόνος γύπας στο κόσμο που μεταναστεύει και οι χωρικοί πιστεύουν ότι κουβαλάει στην πλάτη του τον κούκο φέρνοντας την άνοιξη και την καλοτυχία καθορίζοντας με τη μαγική του παρουσία την υγεία και την προκοπή των κτηνοτρόφων, το πήξιμο του γιαουρτιού, την παραγωγή του τυριού, ενώ συμμετέχει σε γάμους, ακόμη και «τσουράπια» φέρνει στα παιδιά . Συνδέεται πολύ με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του, σχεδόν πάντοτε φώλιαζε σε βράχια δίπλα σε κωμοπόλεις, χωριά, και οικισμούς, ακόμη και δίπλα στις στάνες.. Για περισσότερα στην ιστοσελίδα της Ε.Ο.Ε